Je bekijkt nu Je agenda leeg houden in het weekend, is dat raar?

Je agenda leeg houden in het weekend, is dat raar?

Tegenwoordig lijk je er niet bij te horen als het comfortabel voor je voelt je agenda leeg te houden. Of in ieder geval als je er niet van houdt je agenda knetter vol te plannen. Minimaal drie sociale afspraken in een weekend is eerder regel dan uitzondering. Is het raar als je hier niet in mee wilt gaan?

Mijn agenda voor en na mijn burn-out

Voordat ik mijn burn-out kreeg plande ik mijn agenda ook regelmatig bommetje vol. Ik rende van de ene naar de andere afspraak. Ik deed mijn uiterste best allerlei contacten te onderhouden, die er misschien niet eens zo veel energie in staken als ik. Daarnaast wilde ik niks missen. Het gevolg was meestal dat ik op zondagavond heel vroeg in bed lag, om bij te komen van het weekend. Mijn agenda is sinds mijn burn-out een stuk leger. Ten eerste omdat ik nog steeds bewust moet omgaan met mijn energie, maar vooral ook omdat ik het niet meer wil zoals het ging.

Hoe mijn grootste hobby een blok aan mijn been werd

Op vrijdagavond racete ik vanuit mijn werk naar huis, om mijn eten naar binnen te schrokken om vervolgens mijn nette pak te verwisselen voor een scouting uniform (kom maar door met die vooroordelen). De rest van het weekend werd ook niet rustig aan gedaan. Ik vinkte druk al mijn sociale contacten af of reisde met mijn vriend mee naar Friesland. Op een bepaald moment begon die scouting me enorm op te breken. Ik vond dit enorm vervelend en als ik er nu aan denk bekruipt me opnieuw een soort van schuldgevoel. Hoe kon het zo zijn dat ik een vereniging waar ik al bijna 25 jaar met plezier lid was ineens zag als een blok aan mijn been? Ondanks dat ik de groep super leuk vond was ik eigenlijk vooral blij als de kinderen om 21.30u naar huis waren. Ik mocht stoppen met entertainen en gewoon rustig wat kon drinken met mijn medeleiding.

Ik raffelde het leven af

Dit lag niet aan die hobby, maar aan de drukte van de hele week. De vrijdagen waren enorm druk op kantoor en ze kostte me ook altijd vreselijk veel energie. Ik had het gevoel dat er altijd 12 uur werk in 8 uur verzet moest worden. De stress daarna om op tijd te komen, de wetenschap wat ik in het weekend nog allemaal ‘moest’ zorgde ervoor dat ik eigenlijk nergens van genoot. Ik deed alles half. Stond overal waar ik aan kwam alweer met een been buiten. Was nooit voorbereid en overal maar net op tijd of net te laat (lang leve het Brabants kwartiertje). Ik was nooit ergens echt in het nu aanwezig, ik raffelde het leven af. Als ik nu terug kijk genoot ik eigenlijk nergens oprecht van.

Ik was nooit ergens echt in het nu aanwezig, ik raffelde het leven af

Hoe ziet mijn agenda er nu uit?

Ik ben verhuisd en we slepen gelukkig niet wekelijks meer met onze halve inboedel achter elkaar aan in de naam der liefde. Echt, wat geeft dit een rust! Ook ga ik veel bewuster om met mijn tijd en energie. Een hoop contacten heb ik laten varen, als mensen geen energie in mijn steken waarom ik dan wel in hun? Op de dagen dat ik in loondienst werk plan ik sowieso geen sociale activiteiten. Sterker nog eigenlijk zijn alle doordeweekse avonden gewoon leeg. Ik ga naar de sportschool, een stukje wandelen of ben in of rondom het huis, jeetje wat klinkt dit saai. Zo voelt het niet! Ik probeer geen twee sociale activiteiten op een dag te plannen, daarnaast plan ik ook niet op voorhand elke weekend dag wat in. Ik krijg het er op dit moment al benauwd van als ik er aan denk. Zoals ik vroeger doorging, dat kan ik gewoon niet meer. Belangrijker, ik wil het ook niet meer. Ik heb ondervonden dat belangrijker is oprecht te genieten van de dingen die je wel doet.

Is het raar om je agenda leeg te houden?

Wat de norm is bepaal jij zelf! Iemand anders is niet zoals jij en als het voor jou goed voelt om niet te veel vast te leggen en ‘bewegingsvrijheid’ te houden, DOEN! Anderen kunnen daar wat van vinden. Jij vind waarschijnlijk ook wat van die persoon met de overvolle agenda. Dit mag naast elkaar bestaan, hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde is? Ik denk dat of je een volle agenda met veel sociale afspraken fijn vind ook enorm afhangt van of je introvert of extravert bent. Je agenda niet vol willen plannen betekent daarnaast ook niet dat er geen ruimte is voor spontane acties. Je kunt alsnog lekker met mensen naar het terras gaan of spelletjes gaan doen, maar dan is het omdat jullie daar allemaal echt zin in hebben en niet omdat het een moetje is.

Hoe doe je dat dan met sociale contacten?

Je moet helemaal niks! Wat zijn vriendschappen waard als je elkaar iedere week moet zien om ze goed te houden? Je kunt beter minder vaak afspreken maar het super leuk hebben dan de deur bij elkaar plat te lopen, omdat je het gevoel hebt dat dat moet. Gedurende je leven verwateren er vriendschappen, dat is (helaas) zo maar er komen ongetwijfeld ook weer andere mooie mensen voor terug. Probeer niet te krampachtig vast te houden. Als die ene persoon die je nog steeds eens moet bellen jou ook niet belt, laat het lekker gaan!

Is je agenda in het weekend leeg houden raar? Nee, het is pas raar als je een agenda hebt die volgepland is omdat je nergens ‘nee’ op durft te zeggen!

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Je agenda leeg houden in het weekend

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.