Je bekijkt nu Zo kun je alle ballen wel hooghouden

Zo kun je alle ballen wel hooghouden

Het lijkt alsof anderen het moeiteloos doen alle ballen hooghouden. Waarom kost het jou dan zoveel energie? Hoe krijgen anderen het voor elkaar om het huishouden te runnen, te werken, sociale contacten te onderhouden en misschien zelfs kinderen op te voeden? Wil jij alle ballen ook hoog leren houden? Lees dan verder.

Welke ballen zijn het belangrijkste om hoog te houden?

Hoe meer ballen je aanneemt hoe meer je er hoog te houden hebt. Hoe groter ook de kans dat je jongleer spel mis gaat en er ballen vallen. Dus ga eens na wat is voor jou het belangrijkste? Dit hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Als er privé wat groots speelt dan zul je op je werk wellicht net een tandje minder hard lopen. Ligt de druk op je werk even gigantisch hoog en zijn er wat deadline die gehaald moeten worden, dan moet je waarschijnlijk wat consessies doen in je sociale activiteiten. Kies dus wat voor jou op dit moment het belangrijkste is en focus je daarop. Het kan je helpen bij de mensen om je heen aan te geven waar jouw tijd en energie naar uit gaat op dit moment. Je gaat dus jongleren met minder ballen.

We raken overbelast omdat we geen consessies willen doen

We willen overal bij zijn, niks missen en iedereen te vriend houden. De verwachtingen die jij jezelf oplegt zijn die eigenlijk wel terecht? Verwachten anderen mensen werkelijk van jou wat jij van jezelf verwacht? Heb je geen idee, vraag het de mensen die dichtbij je staan gewoon eens. Er zijn dingen die jij dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks doet die jij jezelf hebt opgelegd. Die mensen misschien van je zijn gaan verlangen, omdat ze het van je gewend zijn. Maar daar kun je aan werken door je uit te spreken over dat je bewuster gaat kiezen waar jij je energie in steekt. Als je zo door blijft gaan en geen consessies doet dan raakt je batterij op den duur leeg. Dan hoef je geen consessies meer te doen, want dan ben je genoodzaakt alle dingen die nu zo ‘belangrijk’ zijn uit je agenda te schrappen.

Alle ballen hooghouden door eerst te plannen wat energie geeft

Wat als eerste uit onze agenda verdwijnt is de tijd voor jezelf. Een hobby, een stuk wandelen, je uurtje sporten of lekker lezen. Gek eigenlijk, dat we de dingen die ons energie geven. Als je meer energie besteed aan de dingen die jou energie geven in het leven, gaat een deel van die moetjes waar je echt niet onderuit kunt met minder moeite. Als jij eerst tijd besteed aan de dingen die jij leuk/belangrijk vind dan zit je lekker in je vel en voelen een hoop andere dingen ineens minder zwaar. Dat wil nog steeds niet zeggen dat je geen consessies hoeft te doen. Als jij tijd voor jezelf wilt zul je bijvoorbeeld op tijd moeten stoppen met werken en moet je ervoor zorgen dat je niet ook nog boodschappen hoeft te doen op dezelfde dag.

Neem jouw planning nog eens onder de loep

Waar krijg jij nou echt energie van? Plan dat voor de komende week eerst in je agenda, plan alle dingen die moeten daar omheen. Dat haal je niet nee, maar heb je nu het gevoel dat ooit alles af is wat je wilt doen? Nee, dat dacht ik al. Dit helpt je om prioriteiten te stellen. Kijk ook eens waar je tijd verspilt. Ik kan je alvast verklappen dat je telefoon waarschijnlijk een enorme bal is die je letterlijk heel wat uren hooghoudt op een dag. Een schermvrije avond introduceren kan er al voor zorgen dat je meer rust ervaart.

weekplanner
Een weekplanner zorgt voor overzicht en rust in je hoofd

Verminder het aantal ballen

Je ziet de conclusie van dit verhaal al aankomen neem ik aan. Het gaat er niet om dat je alle ballen die je nu hoog probeert te houden hoog blijft houden. Het gaat er om dat jij alle voor jou belangrijke ballen blijft hooghouden. Je legt er dus bewust af en toe een paar naast je neer. Dit zorgt ervoor dat jij je minder gespannen voelt en niet meer van jezelf verwacht dan realistisch is.

Vind jij het lastig om écht tijd voor jezelf te maken?

Met liefde help ik jou op weg om wat meer tijd voor jezelf te maken of om juist te bepalen wat die dingen dan zijn die jou energie geven? Dan denk ik dat we hier samen in een paar gesprekken enorme stappen in kunnen maken. Ik nodig je uit om een kijkje te nemen onder het kopje coaching en wie weet spreken wij elkaar snel, omdat beter voor jezelf zorgen één van de ballen is geworden die jij bewust hoog wilt houden.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Alle ballen hooghouden

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.