Je bekijkt nu Zo ga ik een nog betere spreker worden + boekentips

Zo ga ik een nog betere spreker worden + boekentips

Als spreker voor een groep staan, ik had nooit verwacht dat ik dit zelf ooit zou willen. Het is op de middelbare school wel eens voorgekomen dat ik toevallig ‘ziek’ was als ik mijn spreekbeurt moest houden. Toen ik gestopt was met mijn eerste opleiding en een nieuwe opleiding was de keuze tussen Bedrijfseconomie en Commerciële Economie dan ook makkelijk. Bij Commerciële Economie moest je op de voorgrond treden en presenteren. Dat ik nu vrijwillig een opleiding ga volgen om een betere spreker te worden dat had ik nooit verwacht. Dat één van mijn zakelijke doelen zou zijn om vaker te spreken en workshops te geven al helemaal niet.

Het muurbloempje van de klas

Ik ben lang heel onzeker geweest. Toen we een vak moesten kiezen in 2 Havo koos ik voor dans, want drama vond ik nog enger. Ik wilde vroeger eigenlijk zo min mogelijk opvallen. Een antwoord wilde ik in de klas wel geven, maar alleen als ik zeker wist dat het echt goed en volledig was. Stak iemand anders de hand op, dan mocht deze persoon van mij wel. Ik wilde geen streber, betweter of aandachtstrekker worden gevonden. Dat was waar ik bang voor was en nog steeds wel eens ben. Soms zet ik iets persoonlijks op mijn Instagram account en ben ik bang dat mensen daar iets van vinden. Tegelijkertijd ben ik in de afgelopen jaren er ook wel meer van overtuigd geraakt dat als iemand zich aan me irriteert deze persoon me maar moet ontvolgen.

Mag je het leuk vinden om als jezelf in de spotlight te staan?

We zijn in Nederland natuurlijk ook heel erg opgevoed met het idee ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Wie heeft dat bedacht? Als iemand aan toneel doet vinden we dat niet raar. Dan speel je een rol en ben je niet jezelf. Wil jij als jezelf op het podium staan, dan kijken mensen daar toch al snel wat anders tegenaan. Behalve als jij echt de expert bent op een bepaald gebied. Daar gaat het bij mij nou mis. Ik heb echt wel iets nuttigs te vertellen, maar de perfectionist in mij vind mij nergens een expert in. Je hoeft geen Wikipedia te zijn om op een podium te mogen staan. Wat ik het liefste doe is mensen aan het denken zetten, waardoor ze zelf nieuwe inzichten krijgen. Dat kun je goed doen in een coachgesprek, maar hoe cool is het heel veel mensen tegelijkertijd kunt bereiken door op een podium te klimmen?

Op mijn auto na mijn grootste investering ooit

Vorig jaar nam ik deel aan de workshop Spreken met impact. Tijdens deze middag ga je ervaren hoeveel verschil je kunt maken met houding, stem, opbouw van je verhaal, beeldend vertellen en het laten vallen van stiltes impact kunt maken. Bizar wat voor verschil je kunt maken met kleine dingen. Er vertelde iemand tijdens deze middag over hoe ze vroeger in haar jeugd naar een snoepwinkel in ergens in België ging. Een totaal onboeiend verhaal, maar door de manier van vertellen hingen we aan haar lippen. Deze workshop was eigenlijk een voorproefje. De volledige opleiding bestaat uit zeven bijeenkomsten plus coaching. Ik was echt euforisch na deze middag. De volledige opleiding is een behoorlijke investering, maar ik denk zo de moeite waard dat het terug te verdienen is. Ik heb hier heel wat nachtjes over geslapen, want dit is op mijn auto na de grootste investering ooit. Niet één, maar twee ribben uit mijn lijf, maar ik ben begonnen aan de opleiding Spreken met impact!

Wat wil ik bereiken?

Eigenlijk wil ik dit niet uittypen, want het gevoel van een uitslover zijn komt direct weer in me naar boven. Een aantal keer eerder gaf ik een workshop bij een aantal bedrijven, wat ik ongelofelijk leuk vond. De allerleukste ervaring was om als spreker op de gezondheidsbeurs te staan. Dit smaakt naar meer. Met mijn verhaal wil ik mensen aan het denken zetten. Ik wil mensen inspireren zichzelf op de eerste plek te zetten, je kunt pas goed voor een ander zorgen als je dat ook voor jezelf doet. Daarmee bedoel ik goed eten, bewegen, maar ook goed zorgen voor je mentale gezondheid en ontspanning. We maken elkaar knettergek met alle prestatiedruk in deze maatschappij. Als we er dan aan bezwijken moeten we er over zwijgen. Dit is een taboe wat ik wil doorbreken. Ik hoop dat ik me door deze opleiding zekerder ga voelen en dat mijn verhaal nog beter uit de verf komt, waardoor ik er nog meer mensen mee kan inspireren.

Opdrachtgevers, opstellen in rijen van tien alstublieft!

Boekentips voor als je een betere spreker wilt worden

Wil jij ook een betere spreker worden, maar wat kleinschaliger beginnen? Duik de komende tijd in de onderstaande boeken. Ik ben zelf ook druk bezig met deze leeslijst.

  1. Spreek als TED – de negen geheimen van de beste spekers ter wereld – Carmine Gallo
  2. De TED methode – De officiele gids voor spreken in het openbaar – Chris Anderson
  3. Confessions of a Public Speaker – Scott Berkun
  4. Spreken als Max Havelaar – Hoe houd je een vlammende toespraak? – Jaap de Jong
  5. De plakfactor – Waarom sommige ideeën aanslaan en andere niet – Chip Heath & Dan Heath

Zou jij echt wel een spreker op het gebied van gezonde leefstijl en stressreductie kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een zakelijk event? Dan kunnen we het er natuurlijk altijd over hebben of we iets voor elkaar kunnen betekenen!

 

Liefs Hanneke

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Een betere spreker worden + boekentips

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.