Je bekijkt nu Burn-out en angst, gaan vaak hand in hand

Burn-out en angst, gaan vaak hand in hand

Ook bij mij zelf gingen burn-out en angst hand in hand. Naast dat ik last had van stressklachten als een onrustig gevoel en slecht slapen werd ik ook steeds banger voor allerlei dingen. Welke angsten komen het meeste voor en op welke manier kunnen ze zorgen voor stress? Daar vertel ik meer over in dit artikel.

Angst hebben is niet hetzelfde als een angststoornis

Het hebben van angsten kan je in de oren klinken als iets heel heftigs. Het lijstje met veel voorkomende angsten hieronder doet je wellicht beseffen dat bepaalde angsten eigenlijk een soort van maatschappelijk geaccepteerd zijn. Niemand kijkt er van op als iemand zegt dat hij/zij hoogtevrees heeft. Zolang het niet noodzakelijk is dat je dagelijks op een ladder klimt is het waarschijnlijk niet iets wat je leven beheerst.

Veel voorkomende angsten

  • faalangst, angst voor het maken van fouten of iets niet goed doen
  • sociale angst, bang voor de reactie of kritiek van een ander
  • angst om te spreken in het openbaar
  • angst dat onze naasten ziek worden of iets overkomt
  • hoogtevrees

We hebben dus allemaal wel bepaalde angsten. Zolang dat in een normaal proportie is en het je leven en je keuzes niet structureel beïnvloed kun je er prima mee leven. Hoe angsten zich uiten is per mens verschillend. Dit kan van met een grote boog om dat waar jij angst voor hebt heen gaan zijn tot hele heftige lichamelijke reacties.

Kom in actie als angsten je leven gaan beheersen!

Moet je nou direct je hoogtevrees aanpakken en het geforceerd overwinnen? Nee. Maar mocht het jouw grootste droom zijn een gebergte te beklimmen, dan is het wat anders. Dan zou ik zeggen ga er voor. Het is zonde als jij de dromen die je hebt in dit leven niet kan bereiken, omdat een bepaalde angst je in de weg zit. Merk je dat je angsten echt je dagelijkse leven beïnvloeden, ga dan een gesprekje aan met de huisarts. Niet om je een labeltje op te laten plakken, maar om te zorgen dat jij erover kunt praten. Dat de angsten terug keren naar een niveau dat ze je leven niet meer beheersen.

Een burn-out en angst, hoe dat samen gaat

Een burn-out ontstaat als je langere tijd meer van jezelf vraagt dan dat je aan kunt op dat moment. We kunnen dus wel stellen dat er een langdurige fase van chronische stress aan vooraf gaat. Als je chronische stress ervaart ben je minder belastbaar. Je emmertje is eerder vol. Je zult allerlei dingen daardoor ook eerder als extra druk, spannend of eng ervaren. Als je bang bent om te falen, je geen ‘nee’ durft te zeggen, bang bent om afgewezen te worden, bang bent voor conflicten op je werk, bang bent om ontslagen te worden met alle financiële gevolgen van dien. Dan levert dat spanning op. Die spanning slaat zich op in je lichaam en kunnen we dus ook zien als chronische stress. Om eerlijk te zijn heb ik er zelf niet zo’n goed beeld van of je nou angsten krijgt door stress of stress door angsten. Of dat het gewoon een wisselwerking is. Eén ding is zeker, burn-out en angst gaan vaak hand in hand.

Mijn persoonlijke ervaring met burn-out en angst

Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen. Tijdens de periode dat ik thuis zat met een burn-out werd ik gediagnostiseerd met een angststoornis. In mijn beleving had ik gewoon wat te veel hooi op mijn vork genomen en had ik last van stress gerelateerde klachten. Is mijn burn-out ontstaan door angst of juist andersom? Mijn persoonlijke ervaring deel ik in onderstaande podcast.

Het wegdrukken van emoties werkt als een bal die je onder water drukt

Praat over je angst

Als kind hebben we geleerd niet bang, maar dapper te zijn. Angst is niet stoer. Hoe vaak is wel niet verteld dat je niet zo ‘flauw’ moest doen? Angst zien we als teken van zwakte, daarom wordt op latere leeftijd angst vaak ontkent en onderdrukt. Dit kan er voor zorgen dat een flinke spanning (chronische stress) zich in het lichaam opbouwt. Hoe harder je het wegdrukt, hoe harder iets terug komt. Het wegdrukken van emoties werkt als een bal die je onder water drukt. Die komt ineens met kracht omhoog.

Bij wie moet je daarvoor zijn?

Als het je leven beheerst, je dingen niet doet omdat je angst je in de weg staat? Dan is er maar één juist antwoord en dat is je huisarts. Vanuit daar wordt gekeken wat jou op dat moment kan helpen. Merk je dat je veel in je hoofd zit? Je dingen lang over denkt? Je het lastig vind om de juiste keuzes te maken om je leven anders in te richten? Dan zou een coach je daar ook bij kunnen helpen. Mocht er toch een vermoeden zijn dat er meer aan de hand is en de hulp buiten de macht van een coach ligt. Dan zal een goede coach je altijd doorverwijzen naar je huisarts. Echter hoef je niet direct zulke grote stappen te nemen, er over praten met de mensen die je lief hebt is al een hele mooie stap richting een leven met minder angsten. Praten werkt namelijk ook relativerend, het lucht op. Dus doe het!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

burn-out en angst, gaan hand in hand

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.