Je bekijkt nu Kun je een burn-out krijgen als je parttime werkt?

Kun je een burn-out krijgen als je parttime werkt?

Er heerst nog steeds een idee dat een burn-out komt door vooral super veel en hard werken. Als dat zo is zou je dus geen burn-out kunnen krijgen als je parttime werkt. Deze opvatting klopt absoluut niet. Een burn-out ontstaat als je lange tijd meer van jezelf vraagt dan je aan kunt. Het heeft vrijwel altijd meerdere oorzaken, daarnaast kan een parttime baan die je echt niet leuk vinden je meer energie kosten dan een fulltime baan.

Wie heeft bedacht dat fulltime de norm moet zijn?

Even een zijstapje naar het taboe op parttime werken voor bepaalde groepen van onze bevolking, want ik denk dat ook deze maatschappelijke druk stress veroorzaakt. Wie heeft bepaald dat we 40 uur in een week moeten werken? In sommige sectoren is het 36 uur en in bepaalde andere landen ligt het aantal uur wat binnen een fulltime functie hoort hoger of lager. Er heerst in Nederland het idee dat iemand die (nog) geen kinderen heeft fulltime zou moeten werken. Kunnen we deze overtuiging alvast laten varen en iedereen zelf laten bepalen hoeveel uren werken het meest ideaal is? Dat scheelt al een hoop stress.

Het ontstaan van een burn-out

Ergens heerst er nog steeds het idee dat je burn-out of overspannen raakt als je 30 jaar lang 60 uur per week werkt. Heel wat jaren geleden was overspannen iets wat voornamelijk bij vijftigers voorkwam. Burn-out kende we toen nog niet met deze naam.  Dit is veranderd, omdat onze manier van werken is veranderd, maar ook ons leven en de verwachtingen die we hebben. Een burn-out is een overbelasting van de hersenen. Het ontstaat wanneer je gedurende langere periode meer van jezelf vraagt dan je eigenlijk aan kunt. Dit hoeft dus absoluut niet alleen in werk te zitten. Het is veel breder, het gaat over onze gehele planning van werk, studie, huishouden, familie en vrienden zien, tijd voor jezelf. We willen het allemaal. Als je dan ook nog dingen doet die je niet leuk vind die meer energie kosten dan er binnen komt verbruik je meer energie dan je kunt opladen.

We willen te veel in het leven

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom er maar 24 uur in een dag zit? Voer jij regelmatig een race tegen de klok? Pas dan op. We willen zo veel in het leven. We willen alle ballen die het leven ons kan geven hoog houden en wat we vooral niet willen is iets missen. Niks doen zien we als zonde van onze tijd. Als we niet met elkaar zijn, dan zijn we digitaal nog steeds verbonden. We staan altijd ‘aan’, om zo het maximale uit het leven te halen. Denken we. Door zo druk te zijn ben je helemaal niet in het moment wat ervoor zorgt dat je vergeet te genieten. Stop met denken dat jij de tijd of je de signalen van je lichaam te slim af kunt zijn. Regelmatig niks doen is geen tijdverspilling maar een must. We zijn niet gemaakt om altijd ‘aan’ te staan.

Regelmatig niks doen is geen tijdverspilling maar een must

Onbegrip voor parttime werkenden met stressklachten

Ik merk dat er vooral van mensen die fulltime (of meer) werken onbegrip is naar mensen die parttime werken en stressklachten ervaren. Maar hé wees eens eerlijk workaholic. Denk jij dat de mensen die parttime werken de uren die ze niet werken op de bank liggen? De kans is groot dat ze zich de benen onder het lijf uit rennen voor hun kinderen, het huishouden en/of werkende partner. Parttime werken is meer switchen van je aandacht, dat kan fijn zijn voor de afwisseling maar mentaal ook een belasting. Als je een baan hebt die je veel energie kost en je prakje bij thuiskomst op tafel staat is het goed mogelijk dat dit je minder energie kost dan wanneer je een hoop ballen tegelijkertijd hoog probeert te houden. Dit is wat je doet als je parttime werkt, veel ballen hoog houden. En als er dat te veel zijn, dan kun je daar dus een burn-out van krijgen ook al je parttime werkt.

Een baan die niet bij je past zorgt ervoor dat je leeg loopt

Als jij werk doet waar je niet warm voor loopt dan kan je dat ongelofelijk veel energie kosten. Het kan je zoveel energie kosten dat je met bijvoorbeeld drie dagen per week werken aan vier dagen niet genoeg hebt om weer op te laden. Daarnaast wat ik eerder al aangaf een burn-out komt nooit alleen door een baan. Het komt ook door hoe hoog jij de lat legt, wanneer je tevreden bent en hoe vol je de agenda is en of je tijd neemt om echt te ontspannen.

 

Als je iets doet wat je niet leuk vind loopt je leeg
Als je te veel dingen doet die voelen als moeten kan het zijn dat je onvoldoende oplaad.

Kun je een burn-out krijgen als je parttime werkt?

Ja! Makkelijk zou ik eigenlijk willen zeggen. Als je meer verantwoordelijkheden (of activiteiten) op de planning hebt moet je nog waakzamer zijn dat je van jezelf en het nemen van rust prioriteit maakt. Want als jij parttime werkt, wees even eerlijk, hoe vaak denk jij dat kan/moet ik wel doen want ik werk niet volledig? Precies, waarschijnlijk heel vaak. Mensen die parttime werken nemen er zeker als ze samenwonen (en kinderen) hebben extra zorgtaken bij. Dit gaat van het huishouden doen, cadeautjes kopen, kaartjes sturen, de kinderen halen tot het afspreken met een vriend(in) die het even moeilijk heeft. Want tja jij hebt tijd, want je werkt niet volledig.

Laten we stoppen met oordelen over stressklachten van anderen

Niemand kan voelen wat een ander voelt, dus laten we er ook niet over oordelen. Als iemand die 60 uur werkt stressklachten ervaart dan kan dat. Als iemand die parttime of niet werkt stress ervaart kan dat. Laten we daar eens wat aan proberen te doen, een hart onder de riem proberen te steken in plaats van een oordeel klaar te hebben. Minder willen en de lat wat lager leggen, daar zijn we allemaal mee geholpen.

Mag ik jou helpen de lat wat lager te leren leggen? Boek dan een inspiratiegesprek om de eerste stap te zetten.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Kun je een burn-out krijgen als je parttime werkt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.