Je bekijkt nu Chocolade, koffie en alcohol zorgen voor stress

Chocolade, koffie en alcohol zorgen voor stress

Al een tijdje slaap je niet lekker, stress is de boosdoener. Iedere ochtend snak je naar vers gezette koffie. Dit helpt je de dag door te komen. In de middag bezwijk je voor chocolade, één stukje kan wel. Nog een stukje, omdat het zo lekker is en omdat je een zware dag hebt. Oeps, ineens is de halve reep in je mond verdwenen. Aan het einde van de werkdag is het tijd om te ontspannen met een wijntje of biertje. Klinkt dit herkenbaar? Dit is een patroon wat veel mensen hebben als ze te veel stress ervaren. We denken dat dit zorgt voor minder stress, echter is het tegenovergestelde waar. Chocolade, koffie en alcohol zorgen voor meer stress in je lichaam.

Doorbreek het patroon van ongezond eten bij stress

Heb je wel eens ervaren dat je andere behoeftes hebt als je stress ervaart? De behoefte aan koffie, alcohol en chocolade (en andere snacks) stijgt. In de meeste gevallen een goed excuus, om het jezelf in deze periode maar even te toe te staan. Zakt je stresslevel niet binnen afzienbare tijd? Dan blijf je eten en drinken dat is wat veel mensen dan ook doen. Dit zorgt ook op lange termijn voor  stress, je broek gaat te strak zitten. Het gevolg je bent minder blij met hoe je er uit ziet.  Hallo, vicieuze cirkel.

Waarom gaan we snacken als we stress hebben?

Van oorsprong is stress bedoelt om te overleven. Blijf je jezelf overvragen, dan kom je niet meer tot rust en blijf je ‘aan’ staan. Je raakt daardoor in standje overleven en dat kost enorm veel energie, waardoor je jezelf uitput. Je lichaam heeft behoefte aan energie in welke vorm dan ook. Als we vermoeid zijn uit gaat onze voorkeur uit naar zoet, zout en vet en het liefst een combinatie hiervan. Denk jij nu ook karamel zeezout chocolade?

Chocolade is rijk aan suiker en het bevat theobromine en cafeïne, al deze ingrediënten geven een oppepper. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor jij je heel even fit en energiek voelt. Zodra deze stoffen zijn opgenomen klettert je bloedsuikerspiegel weer naar beneden. Dit voel je als een dip in je energie, je hebt opnieuw behoefte aan een oppepper.

Koffie is toch onmisbaar in de ochtend?

Cafeïne heeft bij de hoeveelheid van één à twee kopjes koffie een stimulerend effect. Wat ten goede komt aan het concentratie en prestatie vermogen, aldus het Voedingscentrum. Het energieke gevoel wat dit je even geeft verdrijft de vermoeidheid die je eerder voelde. Het lijkt alsof je meer energie hebt, dat is alleen niet zo. Een batterij kun je ook maar tot 100% opladen, de totale hoeveelheid energie is hetzelfde. Je bent alleen onzuiniger in het verbruik hiervan, wat je dus uiteindelijk meer uit zal putten.

Een glaasje voor de ontspanning

Een biertje of wijntje ter ontspanning

Niks lekkerder dan na een drukke dag bijkomen met een drankje, niet waar? Al na één glas alcohol voel je verschil, je voelt je meer ontspannen. Je lichaam ervaart dat niet zo. Heb je een smartwatch? Hou het dan maar eens in de gaten, je hartslag stijgt van alcohol. Je lichaam gaat namelijk hard aan het werk om deze gifstoffen weer af te breken. De verdovende werking van alcohol doet ons anders geloven, maar fysiek ontstaat er meer stress door het drinken van alcohol. Je lichaam moet namelijk ineens heel hard werken.

Dit hebben chocolade, koffie en alcohol met elkaar gemeen?

Alle drie zijn genotsmiddelen die zorgen voor een oppepper. We denken dat ze ons ontspanning bieden, maar chocolade, koffie en alcohol zorgen voor stress in je fysiek. Welke voeding en dranken helpen dan wel tegen stress? Eiwitten, veel groente, fruit en niet te veel suiker. Op deze manier zorg je dat je bloedsuikerspiegel stabieler is en jij minder ups en downs in je energielevel ervaart.  Vervang koffie door decafé of door kruidenthee. Drink zo min mogelijk alcohol en dat is steeds makkelijker door alle lekkere alcoholvrije biertjes en wijn die er op de markt is.

Op zoek naar een verantwoord eiwitrijk tussendoortje? Met de kortingscode ‘hanneke10’ krijg je 10% korting op de eiwitrepen van Upfront.

Juist bij stress heb je enorm veel baat bij een gezond voedingspatroon.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

chocolade, koffie en alcohol zorgen voor stress

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.