Je bekijkt nu Coronamoeheid aanpakken doe je zo

Coronamoeheid aanpakken doe je zo

Veel mensen hebben het op het moment mentaal zwaar. We zijn Corona allemaal moe, in dit artikel deel ik inspiratie hoe je coronamoeheid kunt aanpakken. Ik geef je een aantal tips, die zullen het ongetwijfeld niet geheel verhelpen maar het werkt gegarandeerd beter dan niks doen. Wat ik merk is dat een hele hoop mensen zichzelf behoorlijk zielig vinden, maar eigenlijk ook bar weinig doen om er het beste van te maken. Wat bedoel ik daarmee? Weinig naar buiten gaan, amper bewegen, niet sporten, weinig aandacht besteden aan gezond eten en te laat naar bed gaan. Het gevolg je voelt je ellendig en je blijft je ellendig voelen. Tijd om daar wat aan te doen. Kies voor je geluk, start met het aanpakken van je coronamoeheid.

Meer stress, despressies en eenzaamheid

Ik ga niet zeggen dat deze tips alles kunnen verhelpen, zeker niet. Maar als je last hebt van meer stress, neerslachtige gevoelens of eenzaamheid, onderneem je dan wel écht actie. Iemand bellen en even lekker klagen lucht vast eventjes heel erg op, het is alleen geen constructieve oplossing. Aan de slag gaan met je mindset en jezelf een flinke schop onder de kont geven om letterlijk in beweging te komen kan wel echt wonderen verrichten.

Stop met jezelf zielig vinden

De ene persoon werkt alleen thuis, dan zie je echt weinig mensen. En ik weet het, dat is een serieus probleem en het zorgt voor eenzaamheid. De volgende persoon is hele dagen thuis met zijn/haar partner en kan die met regelmaat wel achter het behang plakken. Natuurlijk ontstaan er echt schrijnende situaties in bepaalde gezinnen, verzorgingstehuizen etc. Maar daar heb ik het nu niet over.  We hebben het over mensen zoals ik zelf die af en toe flink balen maar wel het heft in handen kunnen nemen. De mensen die meer zouden kunnen bewegen, vaker naar buiten zouden kunnen gaan en kunnen werken aan een positieve mindset.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Als je je blijft focussen op je eigen situatie en hoe erg het allemaal wel niet is dan wordt het zeker niet beter. We gaan met elkaar zitten vergelijken schalen onszelf in op de schaal van zieligheid om vervolgens te zwelgen in zelfmedelijden. Alles wat je aandacht geeft groeit, ook een negatief gevoel. Als je dit doet focus je op hoe verschrikkelijk zwaar jij het hebt krijg je het alleen nog maar zwaarder. Door tien keer te zeggen dat de maatregelen echt erg zijn daarvan verdwijnen ze niet, maar je goede humeur wel.

Wat je aandacht geeft groeit, ook een negatief gevoel

Accepteer dat het niet anders is

Ga jij continue filmpjes van festivals terug zitten kijken, denken aan hoe lekker het zou zijn geweest om vanavond uit eten te gaan en te kunnen dansen in de kroeg. Grote kans dat je er niet vrolijker van gaat worden. Ik zou normaal niet snel op de bar dansen, maar als het nu zou kunnen zou ik het doen. Echt, ik snap dat het allemaal echt vervelend is en dat het ongelofelijk lang duurt. Toch is acceptatie zoals in ieder proces een belangrijk onderdeel. Als je accepteert dat dit een fase is dan verdwijnt je weerstand en dat is wat zoveel energie en zoveel van je goede humeur kost. En het goede nieuws, op het moment dat je dit leest hebben we als het goed is de langste periode met strenge maatregelen al overwonnen.

Kom in beweging

Als we de nieuwsberichten mogen geloven zijn we er in het afgelopen jaar met z’n allen niet slanker op geworden. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan je weerstand, het zorgt er ook voor dat je je fitter voelt, dat je zelfbeeld positiever is en dat je positief in het leven staat. Kortom kom in actie. Denk je nu ja maar ik wandel me al een jaar een ongeluk. Goed bezig! Hou dit vol, want als je dit nu weer laat varen dan gaat je mentale gezondheid er zeker niet op vooruit.

Beter nog, ga sporten

Zorg dat je naast wandelen ook met regelmaat sport. Makkelijker gezegd dan gedaan moet ook ik bekennen, want ik vind aan thuis sporten niet zo veel aan. Ga kijken wat wel kan. Tennissen, skeeleren, hardlopen, organiseer met een vriend(in) een mini bootcamp, zodat je elkaar wat oppept. Als je sport komt er endorfine vrij, dit is een stofje wat ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen. Want wees eerlijk, een work out voelt achteraf eigenlijk altijd goed. Doe het voor dat goede gevoel!

Doe alle klussen waar je geen zin in hebt als we weer meer vrijheid hebben

Zelf zijn we volop aan het klussen. Soms ben ik het ook echt zo beu, zou ik gewoon graag een heel weekend niks doen. Of in ieder geval iets spontaans. Toch probeer ik er ook het positieve maar van in te zien. Als we straks meer vrijheid hebben dan zijn al deze klussen gedaan. Moeten de kozijnen nog geschilderd worden? Wil je al tijden je slaapkamer een make over geven? Ga het doen, want ook klusjes afvinken activeert ons beloningssysteem en zorgt ervoor dat we ons fijn voelen.

Ga uit van het positieve

Houd dagelijks een dankbaarheidsboekje of notitie bij. Schrijf elke avond drie dingen op waar jij dankbaar voor was op die dag. Op die manier voel je je echt niet morgen ineens een ander mens, maar het traint wel een positieve mindset. Bedenk wat jouw onvrede kan bevredigen. Mis je de sociale contacten enorm? Spreek met één persoon af wekelijks een dag samen te eten, ook voor iemand anders koken kan je voldoening geven. Wacht ook zeker niet met vakantie nemen tot alles weer normaal is, ga er even op uit. Doorbreek de sleur en ga op zoek naar wat allemaal WEL kan.

Coronamoeheid aanpakken klinkt simpel, wat als het niet lukt?

Ook in dat geval, kom in actie. Als je merkt dat je stresslevel sky high zit, je echt neigt naar depressiviteit of je bent enorm angstig onderneem actie. Ga naar je huisarts, zoek een coach, maar blijf niet alleen door tobben. Natuurlijk ben je niet de enige die hier op dit moment last van heeft, maar als het je levensvreugde te veel beïnvloed kan het echt geen kwaad om eens met iemand te praten. Als jij je nu echt heel naar voelt, dan is de kans dat al die klachten totaal verdwijnen direct als we meer vrijheid krijgen klein. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, neem die verantwoordelijkheid!

Coronamoeheid aanpakken, hoe doe jij dat? Laat je tip achter in de reacties en inspireer anderen.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Reken af met Coronamoeheid

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.