Je bekijkt nu Croissants zijn de nieuwe boterhammen

Croissants zijn de nieuwe boterhammen

Steeds meer mensen krijgen een buikje, steeds meer mensen hebben daar problemen mee, steeds meer mensen ontbijten regelmatig met croissants. Als klagen over kilo’s zou helpen was er geen obesitas in de wereld. Meestal doen we het onszelf aan, at we een buikje ontwikkelen. Een rechtstreeks gevolg van de ontstane croissantjes cultuur. Oké en alle andere zoete vettige troep in deze wereld.

We worden continue bloot gesteld aan verleidingen

Reis je met het OV? Dan heb je het zwaar. Het station is een soort van etalage van verleidingen. Ontelbare geuren afkomstig uit de ontelbare winkeltjes die eten verkopen. Vroeger waren er supermarkten, wat restaurants en een koffiebarretje in een winkelcentrum. Tegenwoordig zijn er echt ontelbare eetgelegenheden, mede omdat we vinden dat we het te druk hebben gekregen om boodschappen te doen, onze lunch voor te bereiden of om te koken.

We hebben van uitzonderlijke voeding onze dagelijkse voeding gemaakt

Om even terug te komen op de croissantjes, je hoeft er niet meer voor naar de bakker. Ze worden aan je opgedrongen op allerlei andere plekken. In reclame op de ruiten van de winkeltjes op het station, in de schappen direct naast de ingang van diezelfde winkeltjes. Onder een stolp op de bar van ieder koffietentje, het tankstation, zelfs op kantoor liggen ze me ineens onschuldig ogend aan te staren naast de koffiemachine. Croissantjes zijn de nieuwe boterhammen. Het is namelijk vele malen lastiger een boterham dan een croissant te scoren. Daarnaast maakt de geur van verse croissantjes maakt ons gek, keer op keer.

De harde waarheid achter het krokante korstje en de zachte binnenkant

Ongeveer 240 calorieën, waarvan 47% koolhydraten, 45% vet en 8% eiwitten. Een croissant bevat geen vezels, de koolhydraten worden dus door je lichaam hetzelfde gezien als pure suiker. Het vet is vaak voor een groot deel verzadigd, wat een slechte invloed heeft op ons LDL-cholesterol. Dit type cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Op deze manier vergroot een teveel aan verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Mag je nu nooit meer croissants eten?

Natuurlijk wel, maar om nu croissants te kopen en verkopen alsof het flesjes water zijn is het andere uiterste. Zie het als uitzonderingsproduct. Croissants zijn broodjes om af en toe in het weekend te kiezen, waarvoor je de tijd neemt er echt van te genieten. Niet iets wat je in je holle kies stopt terwijl je gehaast naar je werk loopt. De rest van de week? Boterhammen of yoghurt met fruit en wat havermout. Kies voor voeding in plaats van vulling. Dit geeft veel meer verzadiging, dat zal uiteindelijk het formaat van dat buikje ten goede komen.

 

Als ik zo in de stad rond kijk zal dit verhaal binnenkort nogmaals worden gepubliceerd, het woord croissant zal worden vervangen door donut.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Onze croissantjes cultuur

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. MC Kleuver

    Croissantjes horen voor mijn gevoel bij speciale gelegenheden. Denk hierbij aan vaderdag, moederdag of natuurlijk in de vakantie. Ik heb echt veel croissantjes gegeten in mijn vakantie. Het hoort erbij, denk ik. De verleiding was ook wel groot voor andere dingen, met roombotervulling bijvoorbeeld #oeps.

    1. Daar horen ze voor mij inderdaad ook bij, op momenten dat we er de tijd voor nemen geniet je er nog veel meer van dan wanneer je tussen het kauwen door ook een trein probeert te halen ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.