Je bekijkt nu Dromen over je werk, hoe erg is dat?

Dromen over je werk, hoe erg is dat?

Is het erg om te dromen over je werk? Dat is waar ik met je in ga duiken in dit artikel. Lange tijd droomde ik met regelmaat over mijn werk, dan zat ik in mijn slaap compleet vast in een loonberekening of dacht ik ‘s ochtends ineens de oplossing voor een probleem te hebben gevonden. Helaas wist ik dan meestal niet meer precies wat die oplossing was…

Met regelmaat dromen over je werk moet je niet willen

Het kan als je ‘s ochtends wakker wordt goed voelen als je ineens denkt het ei van Columbus te hebben gevonden. Toch ben ik van mening dat met regelmaat over je werk dromen geen goed teken is. Zeker niet als je het werk wat je doet eigenlijk niet zo leuk vindt, maar ook niet als je het wel leuk vindt. Je kunt namelijk ook over je werk dromen als je ergens heel enthousiast over bent. Ook dit is als je het mij vraagt geen goed teken, want je hoofd blijft ‘s nachts ‘aan’ wat ten koste gaat van je nachtrust. Je hoofd is de hele nacht aan het werk, maar je krijgt er geen cent voor betaald. Beetje zonde niet?!

Wanneer droom je over je werk?

Heb jij er wel eens bij stilgestaan wanneer je precies over je werk droomt? In veel gevallen is dat als er flinke veranderingen gaande zijn of staan te gebeuren. Maar ook als jij je ergens heel verantwoordelijk voor voelt kan het zijn dat je het werk niet echt los kunt laten. Klinkt nog steeds allemaal vrij logisch niet waar? Wanneer je ook blijft malen is als je te lang door blijft werken of als je te weinig pauzeert. Die laatste dat zou wel eens een aandachtspuntje kunnen zijn.

De eerste keer dat ik over mijn werk droomde

Je hoeft absoluut geen kantoorbaan te hebben om je hoofd 24 uur per dag op volle toeren te laten draaien. De eerste keren dat ik over mijn werk droomde was al toen ik nog studeerde en een bijbaantje had in de supermarkt. In de kerstperiode kon je ‘lekker’ veel uren maken, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Als ik in bed lag hoorde ik het belletje dat de emballage band alweer vol zat nog… Voor ik het wist ging de wekker weer en werd mijn droom opnieuw werkelijkheid. Lange dagen en kwalitatief slechte nachten zorgde ervoor dat ik veel geld had verdiend, maar ook uitgeput was aan het eind van de kerstvakantie.

6 tips om te voorkomen dat je over je werk droomt

Laten we beginnen met de eenvoudige stappen. Nou ja, eenvoudig het vergt wat discipline maar dit zijn de dingen waar jij invloed op uit kunt oefenen. Voer niet alleen deze stappen uit, maar werk ook aan een avondritueel wat jou kan helpen lekkerder te slapen.

 • Neem voldoende pauzes, waarin je niet op een beeldscherm kijkt (zonder telefoon dus)
 • Ga gedurende je werkdag één of meerdere keren kort naar buiten
 • Schrijf aan het einde van de dag alles wat in je hoofd zit op papier
 • Stel reminders in voor dingen die je niet mag vergeten
 • Stop ruime tijd voordat je naar bed gaat met werken
 • Plan scherm vrije tijd in voor het slapen gaan, zodat je hoofd en je lichaam tot rust kan komen.
weekplanner
Een weekplanner zorgt voor overzicht en rust in je hoofd

Je verantwoordelijkheidsgevoel houd je uit je slaap

Natuurlijk kun je hiermee niet helemaal voorkomen dat je over je werk droomt, maar de eerste stappen zijn gezet. Heb jij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel? Dan ben je waarschijnlijk een fantastische werknemer, maar het kan je ook ongelofelijk in de weg zitten. Zeker als je in loondienst bent bedenk je dan ook dat jij niet echt eind verantwoordelijk bent, er is iemand de baas van dat bedrijf. Dat die persoon net wat harder loopt voor het bedrijf dan jij is niet meer dan normaal, het is namelijk zijn/haar ‘kindje’. Je krijgt betaald om je werk goed te doen, maar het is en blijft maar werk. Er zijn belangrijkere zaken in het leven.

Reminder: er zijn belangrijkere zaken in het leven dan werk!

Vind jij het lastig om je werk los te laten?

Ben eens eerlijk tegen jezelf. Heb jij alle zes de tips hierboven al echt uitgevoerd? Vind je het alsnog lastig om je werk aan het einde van de dag los te laten en onbezorgd te gaan genieten van je vrije tijd en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Tijdens een (online) kopje koffie denk ik graag mee over je persoonlijke situatie en hoe jij je werk beter los kunt leren laten.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Dromen over je werk, hoe erg is dat?

Dit bericht heeft één reactie

 1. Frans

  Hallo, ik ben bijna 30 jaar ruitenwasser geweest, altijd goede klanten en collega’s gehad. Ik ben nu 8 jaar op pensioen en droom nog iedere nacht van mijn werk, meestal dat ik in een heel gevaarlijke situatie werk,want werkten meestal op 14 m hoogte op een ladder.
  Dan besef ik in mijn droom dat ik ondanks ik op pensioen ben nog nooit een dag thuis geweest ben, en als ik dan wakker wordt besef ik dat ik al al die jaren thuis ben . Heel gek. Is dit afkicken van mijn werk?

  Gr Frans

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.