Je bekijkt nu Druk zijn is voor sukkels, het verwerft geen status

Druk zijn is voor sukkels, het verwerft geen status

Ik hou me veel bezig met stressmanagement, minder druk zijn, ontspannen, een balans vinden tussen energie gevers en energievreters. Er is steeds meer aandacht voor burn-out en wat stress met ons doet. Toch is dat ook maar selectief, want ik volg een hoop mensen die hier mee bezig zijn omdat ik dat interessant en inspirerend vind. Een dialoog op kantoor wat ik op een afstandje aanhoorde zorgde ervoor dat deze tekst zo uit mijn brein in WordPress belandde.

Een dialoog op kantoor

‘Goedemorgen’
‘Goedemorgen, hoe gaat het? Ben je druk’
‘Ja, altijd hè’
‘Mooi zo’.

Hoezo altijd? En hoezo mooi? Ik hou me in, bemoei me er niet mee en sla dit gesprek op als input voor dit artikel. Eigenlijk had ik heel hard willen roepen ‘doe er eens wat aan, dat druk zijn’. Misschien niet eens zo gek om dat volgende keer toch maar eens te doen?! Wat zou er gebeuren?

Brengt druk zijn levensgeluk?

We willen ons als mens ontwikkelen. We hebben er behoefte aan om geprikkeld te worden, dingen te leren en taakjes af te vinken. Bij het afvinken van taakjes komt endorfine vrij, daardoor voelen we ons heel even gelukkiger. Heb jij je afgevraagd waarom je wel eens een al afgeronde taak op je lijst hebt bijgeschreven en direct hebt afgevinkt? Je wilde gewoon even je beloningssysteem triggeren. Inmiddels zijn we naar mijn mening zo druk geworden dat we niet eens meer de tijd nemen te genieten van dat vinkje. Druk zijn verwerft geen status in het leven, al gedragen we ons wel zo tegenover anderen. Als je denkt dat het wel zo is, mag ik je dan op LinkedIn onderschrijven voor de vaardigheid ‘druk zijn’?

Wat zegt het zijn over jouw werk?

Druk zijn betekent dat je hard werkt, dat bestempelen we als goed. Druk zijn kan betekenen dat je inefficiënt werkt. Het kan betekenen dat je ongeschikt bent, want je hebt meer tijd nodig dan je contracturen. Druk zijn kan betekenen dat je de lat te hoog legt waardoor het verschil tussen een acht of een tien scoren je enorm veel energie en tijd kost. Het kan betekenen dat je geen prioriteiten kunt stellen en de hoofd- en bijzaken niet uit elkaar kunt houden. Druk zijn kan duiden op dat jij geen grenzen aan kunt geven. Het kan betekenen dat jij die collega bent bij wie collega’s al hun shit dumpen en jij nog denkt dat je belangrijk bent ook. Het zegt helemaal niks over de kwaliteit die jij aflevert. Kortom:

Druk zijn is voor sukkels!

Druk zijn gaat ten koste van leven in het nu

Als je druk bent is er een continue spanning aanwezig. Een gevecht tussen wat in jouw ogen moet gebeuren en de klok. Dit gaat vaak gepaard met chronische stress. Wat dat allemaal met je lichaam kan doen, daar word je niet vrolijk van. Niet op korte termijn, maar ook niet op lange termijn. Het heeft invloed op onze slaap en daarmee ook op onze belastbaarheid. Hierdoor ga je niet beter performen, krijg je het nog drukker omdat je geen focus weet te houden. Hallo neerwaartse spiraal! Je streeft continue naar een stipje op de horizon, terwijl dat steeds verder weg lijkt te raken. Je vergeet te genieten van het leven. Voor je het weet ben je oud of burn-out.

Stop met druk zijn, start met leven

Waar ben jij zo druk mee? Alle pings van je telefoon, de pop-ups uit je mailbox? Verdeel je werk in blokken. Ga voor focus en stop met taak switchen, want daar is ons hoofd helemaal niet goed in het kost veel tijd en energie. Start met prioriteiten stellen, ga op tijd naar huis van je werk en neem niet deel aan sociale activiteiten waar je helemaal geen zin in hebt. Jij bent de regisseur van je eigen leven, neem die regie! Geniet van de dingen die jou gelukkig maken.

Beloof me één ding. Als iemand je vraagt hoe het gaat, zeg dan alsjeblieft nooit meer ‘druk’.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Druk zijn is voor sukkels

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.