Je bekijkt nu Druk zijn om niet te voelen hoe het echt met je gaat

Druk zijn om niet te voelen hoe het echt met je gaat

We zijn tegenwoordig allemaal enorm druk. Waarom eigenlijk? Het lijkt wel een verslaving. Je kunt druk zijn om niet te voelen hoe het echt met je gaat. Ik ben er van overtuigd dat dit voor een heel deel van de drukke mensen onder ons geldt. Je agenda vol proppen is namelijk een mooie afleidingsmanoeuvre van wat er allemaal in je hoofd speelt.

Liever luisteren? Dat kan!

Waarom ben jij zo druk?

Je wilt wat bereiken in het leven, je wilt leuke mensen om je heen en je wilt een fijn opgeruimd en schoon huis. Kortom, daar kun jij je week wel mee vullen. Maar is dit ook allemaal nodig? En heb jij al deze activiteiten nodig om gelukkig te zijn? Of ben jij stiekem zo enorm druk omdat je dan geen last hebt van je eigen gedachten? Corona gooit daar wat roet bij in het eten en daardoor hebben we ineens tijd over. In ieder geval op de momenten dat de maatregelen streng zijn. Steeds meer mensen hebben in deze periode last van mentale klachten. Thuis is ineens je huis én kantoor, werk en privé zijn minder gescheiden. Maar ik ben er ook van overtuigd dat die mentale klachten komen door geconfronteerd worden met jezelf. Je bent normaal waarschijnlijk druk om niet te voelen hoe het echt met je gaat.

Op zoek naar afleiding

Ga maar even na als we ons echt rot voelen willen we wel even janken met een bak ijs onder een kleedje, maar al snel gaan we afleiding zoeken. Als we liefdesverdriet hebben dan zijn we uiteindelijk het liefst in het gezelschap van vrienden. Ga je stappen en kijk je net wat te diep in het glaasje en dans je uitbundig om maar uit je hoofd te zijn. Veel mensen gaan te hard rijden als ze zich niet oké voelen. We zoeken een soort van kick of rush om in te blijven om dat gevoel maar even niet te ervaren. Als er geen dringende aanleiding is maar jij bent niet echt oké met wie je bent. Als jij niet genoeg van jezelf houdt dan is het ook ‘fijn’ om druk te zijn. Om de aandacht te verleggen.

Druk zijn om niet te voelen hoe het echt met je gaat

Wat gebeurt er als jij stil bent? Als luistert naar wat er allemaal in je hoofd om gaat? Onthoud goed, niet alles wat je denkt is waar. Zijn jouw kritische en jouw voedende stem in balans? Luister jij wel naar die voedende stem? Dat is het stemmetje dat tegen je zegt kom op je kunt het voor een presentatie. Wat tegen je zegt ga op tijd naar bed als je zo moe bent of gun het jezelf om eens lekker in bad te gaan liggen. Wat ervoor zorgt dat jij jezelf een massage gunt. Het stemmetje wat zegt dat je niet altijd alles goed kan doen. Luister jij daar eigenlijk wel naar? Of luister jij alleen naar die schreeuwer van een innerlijke criticus? Hoor jij alleen niet zeuren, maar doorgaan? En dat als jij promotie wilt maken moet je hard werken? Hoor jij een stemmetje wat tegen je zegt dat je zoveel nuttigs had kunnen doen in de tijd die je nu op de bank hebt gelegen?

Niet alles wat je denkt is waar!

Druk zijn is niet erg, als je ook rust neemt

Het is niet erg om met regelmaat druk te zijn. Ik denk ook niet dat je daaraan ontkomt in de tijd waarin we leven, maar waar het om gaat is dat je ook op tijd rust neemt. Dat je het contact met je lichaam niet verliest en jezelf niet voorbijloopt. Dat je af en toe helemaal niks doet en je het liefst ook nog een potje verveelt. Want juist dan gaat het bruisen, dan komen de waardevolle inzichten en komt je creativiteit op gang. Niet als jij in die ratrace blijft.

Beter slapen door een goed avondritueel

Waarom af en toe alleen zijn belangrijk is

Wat gebeurt er met je als je alleen thuis bent? Als je stil bent? Alleen een wandeling maakt zonder dat je naar een podcast of muziek luistert? Kun jij één zijn met de stilte in jezelf? Pas als jij kunt luisteren naar de stilte in jezelf, als jij kunt accepteren wie jij bent, tevreden bent met hoe je er uit ziet dan pas kun je echt gelukkig zijn. Om echt gelukkig te zijn is dus stilte nodig. Af en toe alleen zijn. Bij jezelf kunnen voelen hoe het echt met je gaat.

Je hoeft niet eerst wat te veranderen om oké te mogen zijn met jezelf

Om oké te zijn met jezelf hoef je niet eerst wat te veranderen. Liefde voor jezelf moet niet geconditioneerd worden door voorwaarden. Dus als jij jezelf de hele tijd veroordeeld omdat jij prestatie x nog niet hebt behaald, omdat een collega verder in in ontwikkeling dan jij, omdat jij nog niet x kilo weegt dan ben je niet oké met jezelf en is er werk aan de winkel. Natuurlijk is het heel menselijk om af en toe eens te balen van jezelf als je iets hebt gedaan wat niet zo handig is of als je merkt dat je broek wel erg strak gaat zitten als je eind augustus al bent begonnen met kruidnoten eten. Maar het gaat erom dat dit details zijn en niet je zelfbeeld overheersen.

Zorg dat jij jezelf een fijn persoon gaat vinden

Als jij verbinding kunt maken met die stilte in jezelf kun je af en toe alleen zijn. Dat wil niet zeggen dat je mensen om je heen niet fijn vind, maar dat wil zeggen dat je anderen niet nodig hebt als afleidingsmanoeuvre voor de chaos in je eigen hoofd. Ga op zoek naar wie jij bent. Wie jij bent is niet afhankelijk van welke functie jij op dat moment uitoefent. Als jij je identiteit ontleent aan je werk zou dat betekenen dat als je baas je morgen ontslaat met een reden buiten jou om bijv. dat ze het financieel niet meer aan kunnen dat jij ineens niemand meer bent. Een niks nut zonder werk. Is dat eerlijk? Nee, wie ben jij en waar sta jij voor? Wat vind jij nog meer belangrijk in je leven dan alleen werk? Hoe zou jij herinnerd willen worden later? Dat is hetgeen waar je aan mag werken. Geen idee hoe je aan deze zoektocht begint? Het inschakelen van een coach kan je hier enorm bij helpen!

Stop met druk doen!

Als jij dat doel waar je nu als een gek achteraan hebt gejaagd hebt behaald zal het je niet echt gelukkiger maken. Dan zet jij een nieuwe stip aan de horizon waar jij achteraan gaat rennen. Ga werken aan gelukkig zijn met jezelf, zonder voorwaarden. Je hoeft niet eerst af te vallen, een promotie te maken, een bepaalde auto te rijden om een mooi mens te zijn. Je bent al een mooi mens, het gaat er om dat jij zo naar jezelf durft te kijken zoals je bent en die persoon durft te omarmen. Daar zit de sleutel naar geluk in het leven.

Heb jij je wel eens afgevraagd of je druk bent om niet te voelen hoe het echt met je gaat?

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Druk zijn om niet te voelen hoe het echt met je gaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.