Je bekijkt nu Een coachgesprek via videobellen werkt dat?

Een coachgesprek via videobellen werkt dat?

Het liefste zitten we tijdens een coachgesprek met iemand aan tafel, in een fijne ruimte met een kop thee erbij. Dit is iets wat vooral in ons hoofd zit dat het zo hoort te gaan. Een coachgesprek via videobellen werkt dat ook? Ja, zeker! Ik leg je uit wat de voor- en nadelen zijn van coaching via videobellen. Ik hoop dat je na het lezen actie onderneemt als behoefte hebt aan een coach en niet wacht op het perfecte moment.

De nadelen van een online gesprek

Laten we beginnen met de nadelen en er niet te lang bij stil staan. Beren op de weg zien, dat lukt immers iedereen.

Het ontbreken van elkaar in real life zien

Het is fijn om mensen in real life te zien en dat contact te hebben, maar dit is ook vooral een gevoel en een gewoonte waar we aan gehecht zijn. Reistijd is tegelijkertijd ook een nadeel. Zeker als je graag met iemand in gesprek zou gaan die helemaal niet bij je om de hoek woont. Regelmatig heb ik met iemand een koffiedate, dat is een éénmalig informeel gesprek in een leuk koffietentje. Dat is gewoon heel gezellig. Toch komt dat ook niet per se ten goede aan het gesprek, want je hebt geen invloed in de rumoer in zo’n koffietentje.

Het ontbreken van een moment van bezinning

Een nadeel is dat niet naar je coachgesprek toe gaat en weer weg gaat. In die tijd dat je moet reizen heb je normaal even tijd om los te komen van waar je mee bezig was. Achteraf kun je het gesprek even laten bezinken onderweg. Dit is natuurlijk prima op te lossen door achteraf een rondje naar buiten te gaan, maar je moet hier wel bewust bij stil staan bij het inplannen van je afspraak.

De voordelen van een online gesprek

Misschien ben jij nu nog steeds een beetje sceptisch. Denk jij nog steeds een coachgesprek via videobellen werkt dat echt wel? Ik hoop na het lezen van de voordelen dat je om bent.

Je bespaart tijd

Natuurlijk bespaar je al tijd omdat je geen reistijd hebt, maar dat is niet de enige reden waarom je tijd bespaart. Online kom je vaak wat sneller to the point. Je hebt geen reistijd, maar je kunt natuurlijk achteraf altijd een blokje om zodat je alle gespreksstof kunt laten bezinken. Door te videobellen zie je elkaar wel, waardoor lichaamstaal gewoon mee doet in het online gesprek.

Je kunt je gesprek voeren op een plek die voor jou veilig voelt

Naast dat het je tijd bespaart weet je ook zeker dat de plek waar het gesprek zal plaatsvinden voor jou een fijne plek is. Je hoeft het huis niet uit en kunt een voor jou zo fijn mogelijk plekje zoeken. Dit is in een koffietentje of op een coachruimte altijd maar even afwachten. Zitten je emoties hoog en barst je in tranen uit tijdens het gesprek? Heerlijk toch dat je niet meer over straat hoeft!

Ook online kun je veel opmaken uit lichaamstaal

Een coachgesprek via videobellen, dat werkt met een beetje creativiteit

Je kunt natuurlijk is het anders, maar het werkt. Het gaat om het coachgesprek, om handvatten geven/krijgen om weer verder te kunnen. Het doel is niet alleen maar gezellig keuvelen met een kop thee erbij. Er zijn oefeningen waarbij je de ruimte gebruikt, die kun je nu even niet doen. Toch is er online een hoop mogelijk. Vaak zal er tijdens een sessie wat op een flipover worden gekrabbeld en er zal een coachmodel worden gedeeld. Dit is online ook heel goed mogelijk door het scherm te delen en met wat extra voorbereiding aan de kant van de coach. Heb je behoefte aan een gesprek maar is online de enige optie voor nu? Dan is het echt zonde om te wachten tot er zich een goed moment aandient om offline af te spreken. Vergeet het doel van je gesprek niet, dat kan online ook prima worden bereikt.

Tips voor succesvol videobellen

  • Ga achter je laptop zitten zoals jij ook naar een gesprek zou gaan, dus niet in joggingbroek
  • Zet je laptop omhoog, zodat je webcam op ooghoogte zit. Zo maak je het beste contact. Oké, dus niet zoals op de foto boven dit artikel
  • Zorg dat je goed daglicht hebt en dat je met het licht mee zit (zoals je een foto zou maken)
  • Test vooraf even of alles werkt
  • Gebruik een headset als je ruimte hol klinkt
  • Zet alle stoorzenders telefoon, mail en andere programma’s op stil.

Een coachgesprek via videobellen werkt dat?

Het antwoord is volmondig ja! Het is even anders dan we gewend zijn, maar in het nieuwe normaal is alles even anders dan we gewend zijn. Laten we stappen zetten in plaats van wachten en hopen dat alles ooit weer terug gaat naar het oude. Heb ik jouw angst voor een gesprek via videobellen weg kunnen nemen en heb je behoefte aan een gesprek over hoe om te gaan met de stressfactoren in jouw leven? Plan dan snel je koffiedate!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Een coachgesprek via videobellen werkt dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.