Je bekijkt nu 5 effecten van een opgeruimd huis op je gezondheid

5 effecten van een opgeruimd huis op je gezondheid

Lukt het jou om prioriteit te geven aan een opgeruimd huis? De wekker gaat. En daar gaan we weer. In de sneltrein van werk, gezin, sociale verplichtingen, hobby’s, de was, de afwas, de schoonmaak, de eindeloze to-do-lijsten. O ja, en ergens daartussenin moeten we ook nog goed voor onszelf zorgen. Dit staat vaak onder aan ons lijstje, maar als het met onszelf niet goed gaat kunnen we moeilijk goed voor een ander zorgen.

Waarom investeren in een opgeruimd huis?

Met enige regelmaat beginnen we vol goede moed weer met sporten en goed eten. We proberen voldoende te slapen en te ontspannen. Maar er is nog iets dat absoluut je gezondheid en je “overall happiness” kan bevorderen, namelijk een opgeruimd huis. Dit zijn 5 effecten die een opgeruimd huis kan hebben op je gezondheid.

1. Minder stress

Rommel in je huis kan zorgen voor een verhoogd stressniveau. Je ziet of wordt herinnerd aan van alles wat je in je huis moet doen om het op te ruimen en schoon te houden. Dit zorgt voor een verhoogde hoeveelheid cortisol (stresshormoon) en dat heeft weer effect op onder andere je stemming, slaap en gezondheid. Door juist de rommel in je huis aan te pakken, zorg je ervoor dat je je stressniveau verlaagt. Tip: Maak het jezelf makkelijk en focus je op de spullen en ruimtes waar je het meest gek van wordt.

2. Beter eten

Heb je minder stress, dan heb je vaak gelijk ook meer ‘headspace’. Je denkt dan beter na over wat je in je lichaam stopt. Wanneer je gestresst bent, ben je sneller geneigd om iets kant-en-klaar te pakken, in plaats van iets gezonds voor jezelf te maken. Ook een opgeruimde keuken kan ervoor zorgen dat je beter gaat eten. Wanneer je aanrecht vrij is en je keukenkastjes georganiseerd, ben je eerder geneigd om lekker te gaan koken. Tip: Plan je maaltijden en snacks van tevoren en zorg dat je altijd een voorraad gezonde keuzes achter de hand hebt voor wanneer ‘life happens’.

3. Beter slapen

Ook rommel in je slaapkamer kan stressvol zijn, zonder dat je dat door hebt. Liggen jouw kleren vooral op de grond in plaats van in je kast? Dan is het tijd om je kledingkast uit te mesten en te organiseren, zodat je deze optimaal kunt gebruiken. Heb je veel papieren, tijdschriften en boeken in je kamer? Of andere spullen die niet nodig zijn in de slaapkamer? Tip: Je kunt je slaap bevorderen door alles uit je slaapkamer te halen wat daar niet hoort en wat niet bijdraagt aan slapen zelf.

4. Energy boost

Het opgeruimd houden van je huis kan je een energy boost geven. Dat komt omdat er meer rust, ruimte en overzicht ontstaat wanneer alles aan de kant is. Door rommel kan energie niet vrijelijk stromen. Het vormt namelijk letterlijk een blokkade. Tip: Verwijder de spullen die je niet mooi vindt, niet gebruikt en niet nodig hebt. Je hoeft niet in één keer alles aan te pakken. Zet je timer op 10 minuten en zet zo veel mogelijk weg of zoek 10 items die je weg kan doen. Dit kan zijn weggooien, weggeven of terug op hun plek zetten.

5. Betere relaties

Soms kan rommel frictie veroorzaken tussen partners of tussen ouders en kinderen. Door ervoor te zorgen dat je huis is opgeruimd, houd je meer tijd over om mét elkaar door te brengen. Ook zal je er minder tegenop zien wanneer visite langskomt. Je hoeft dan niet in één keer je hele huis bij elkaar te rapen. Tip: Zeker wanneer je samenwoont met een partner en/of kinderen, is het belangrijk om alles in je huis een vaste plek te geven en opbergsystemen op te zetten, zodat iedereen weet waar wat te vinden is en waar het weer moet worden opgeborgen.

Sharing is caring

Ervaar jij ook stress van de rommel in je huis? En voelt het alsof er nooit een eind komt aan opruimen? Laat je comment achter en vertel hoe rommel jouw leven beïnvloedt en welke van deze tips je gaat uitproberen om daar verandering in te brengen. Of heb je tips die jou hebben geholpen om de effecten van rommel op je gezondheid te verbeteren, deel ze. Sharing is caring!

Miriam Hooijer

Deze blog is geschreven door Miriam Hooijer

Ze is professional organizer en oprichter van The Organizing Boutique. Het is haar missie om de drukbezette moderne vrouw – van carrièrevrouwen tot thuiswerkende mama’s – te helpen om minder gek te worden van de rommel in hun huis. Door te helpen met het ontdoen van de overbodige spullen, door alles een vaste plek te geven en door praktische opbergsystemen op te zetten, kunnen zij altijd alles vinden en is het opgeruimd houden van hun interieur een piece of cake (of brownie… af entoe mag best toch?). Wil jij ook haar 5 geheimen van een opgeruimd en georganiseerd huis ontdekken? Grijp ze hier, ze zijn gratis!

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

5 effecten van een opgeruimd huis op je gezondheid

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Dio

    Oh yes! Ik kan echt veel beter werken als mijn huis opgeruid is. Ik kan ook niet op de bank zitten als het een zooitje is..

    1. Dat laatste probeer ik af te leren, want ik bleef een tijdje altijd bezig. Maar ik zorg er inderdaad wel voor dat er geen wasrek in de kamer staat, dat de woonkamer gewoon gezellig is 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.