Je bekijkt nu Elke dag een wijntje bij het eten, kan dat kwaad?

Elke dag een wijntje bij het eten, kan dat kwaad?

Een wijntje erbij als je uitgebreid staat te koken, dat is hoe het meestal begint. Voor je het weet neem je elke dag een wijntje bij het eten. Kan dat kwaad? Soms wordt er zelfs gezegd dat één wijntje per dag gezondheidsvoordelen zou hebben. Laten we het anders zeggen. Iedere dag alcohol drinken heeft gezondheidsvoordelen. Ineens klinkt het al een stuk minder logisch vind je niet? Eigenlijk is de vraag dus hoeveel kwaad kan iedere dag een wijntje bij het eten?

Gewoonte en verslaving liggen dichtbij elkaar

Bij een alcoholist denken we misschien snel aan een zwerver met een halve liter bier. Dit is toch wat te zwart-wit. Ik vond dit persoonlijk nogal een schokkend cijfer, maar 10% van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 69 jaar is probleemdrinker. Hou je vast, dat is meer dan een miljoen mensen! Ik vind het heftig! Ik drink ook af en toe een biertje of een wijntje, daar ga ik geen geheim van maken. We doen alleen alsof het super normaal is, maar is dat wel zo? Het niet verboden en andere middelen wel, dan zou het zo slecht toch niet wezen? Al die andere middelen kwamen veel later dan alcohol en sigaretten. Alcohol is daarom een gewoonte in onze maatschappij, maar is het eigenlijk wel zo normaal? Als het nu uitgevonden zou worden was het waarschijnlijk net zo verboden als allerlei andere verdovende middelen.

Als je ergens een gewoonte van maakt, geniet je er dan nog wel van? Een veel gehoorde uitspraak is “ik heb dat wijntje nodig om te ontspannen”. Is er dan niet iets gruwelijk mis met je stresssysteem als je niet meer kunt ontspannen zonder? Of is het vooral een gedachte? Gewoonte en afhankelijkheid liggen dichtbij elkaar.

Elke dag een wijntje, de gezondheidsvoordelen

Er zijn een hoop artikelen en krantenkoppen te vinden dat dagelijks een wijntje gezondheidsvoordelen zou hebben. Het gaat dan wel om echt één glas wat een effect zou hebben op de ontwikkeling van bepaalde chronische ziektes. Een enorme domper op deze berichten is dan wel dat dat de kans op borst- (en andere soorten) kanker al direct stijgt. Blijf logisch nadenken en maak jezelf niet wijs dat dingen waarvan je eigenlijk dondersgoed weet dat ze niet goed voor je zijn op miraculeuze wijze toch gezondheidsvoordelen zouden opleveren.

De voordelen van dagelijks alcohol wegen nooit op tegen de nadelen!

Wijn tegen de slanke lijn

Een glas wijn is 125 ml als we er vanuit gaan dat we zes glazen uit een fles schenken. In een restaurant houden mensen deze maat vaak aan thuis, zijn we vaak wat royaler. Laten we uitgaan van 150 ml, dit is 128 kcal per glas. Dat is bijna 900 kcal per week. Dan vinden we vast nog een feestelijke gelegenheid om wat meer wijntjes weg te tikken en het is ook altijd lekker om er wat bij te knabbelen. Ik denk dat ik zeker niet overdrijf dat je als je dagelijks in ieder geval één wijntje drinkt al snel uit komt op een halve dag aan calorieën op wekelijkse basis. Drink je er ook nog een avondje meer, met wat erbij? Dan zou je zomaar eens een calorie overschot ter waarde van een hele dag eten kunnen creëren. Kortom, wijn is goed tegen de slanke lijn. Het zijn allemaal calorieën die je anders niet genuttigd zou hebben en die ook niet bijdragen aan een verzadigd gevoel.

Goede vraag aan jezelf: is iets wat je elke dag drinkt nog wel zo speciaal/lekker als wanneer je er maar af en toe van geniet? Mijn advies bewaar dat wijntje voor een speciale gelegenheid om er ook echt van te genieten!

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Elke dag een wijntje bij het eten, kan dat kwaad?

Bronnen:
Jellinek – Voedingscentrum – LOI cursus Gewichtsconsulent

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.