Je bekijkt nu Hoe kom je van een burn-out af?

Hoe kom je van een burn-out af?

Als je in een burn-out beland is waarschijnlijk de eerste vraag die in je op komt: hoe kom je van een burn-out af? Het liefst zo snel mogelijk. Ik ga je uitleggen wat je helpt bij het herstellen van je burn-out. Als je op zoek bent naar een shortcut moet ik je teleurstellen. Die is er niet. Je kunt je lichaam met je hoofd niet te slim af zijn, probeer dat ook niet.

Accepteer je burn-out

Wellicht het punt wat je in eerste instantie niet wilt horen, maar accepteren is nodig. Hoe eerder jij de huidige situatie accepteert, respecteert dat jouw lichaam en geest even bij moeten komen, des te eerder je aan het echte herstelproces begint. Als jij niet accepteert dat het zo is blijf je in verzet, dit kost je nog steeds enorm veel energie die je eigenlijk niet hebt. Dit zorgt ervoor dat jij niet begint met bijtanken, wat even heel hard nodig is. Geef er aan toe!

Verander jezelf en je leven

Het is niet je streven weer de oude te worden. Het is het streven om een betere versie van jezelf te worden. Een versie die zichzelf op de eerste plek durft te zetten en heel erg goed voor zichzelf gaat en blijft zorgen. Op alle vlakken, op het gebied van grenzen aangeven, maar ook op het gebied van tijd voor jezelf nemen, ontspannen, voeding en beweging. Niks is hogere prioriteit in het leven dan dat jij je goed voelt. Ik hoor een ‘ja, maar…’ opkomen in je gedachten. Wanneer jij jezelf op één zet ben je een nog leukere en betere partner, moeder en werknemer. De enige met wie je de garantie hebt tot de dood samen te blijven dat ben jezelf, zorg dat jij jezelf een aangenaam mens gaat vinden. Tot in den treuren analyseren hoe het zo gekomen is heeft wat mij betreft niet zo nodig. Bedenken wat jij anders gaat doen en concrete stappen ondernemen dat is wat je te doen staat.

Herstellen doe je niet om zo snel mogelijk aan het werk te zijn

De periode van herstel mag best een beetje leuk zijn. Wat vind jij fijn om te doen? Welke oude hobby heb je uit het oog verloren maar wil je weer oppakken? Schijnt de zon? Ga naar buiten. De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D en naar buiten gaan en bewegen is sowieso goed voor een mens. Dit zorgt ervoor dat je oplaad. Als je gaat re-integreren is het belangrijk dat je niet alleen je werkactiviteiten opbouwt, maar ook de leuke dingen in het leven. Het zal je energie kosten, maar het mag je niet zoveel energie kosten dat je de rest van de week niks leuks meer voor jezelf kunt doen. Herstellen doe je dus voor jezelf, zodat jij weer een fijn leven krijgt.

Neem afscheid van energievreters

Wees selectief in wie jij wilt blijven zien. Kost het je een hoop tijd al die sociale contacten te onderhouden, maar voelen er een aantal als ‘moetje’. Stop ermee, maak het uit, neem afstand. Die ene persoon die je nog steeds een moet bellen, waarom belt hij/zij jou eigenlijk niet? Laat het zitten. Soms eindigen vriendschappen, omdat levensfases verschillen of jullie je niet dezelfde richting op ontwikkelen. Laat het los. Vriendschappen moet je energie op leveren niet voelen alsof je tot elkaar veroordeeld bent, omdat het ooit leuk was laat ze los.

Luister naar je hart

Als je een beslissing neemt met je hoofd en het sluit niet aan met wat je voelt, dan kom je er altijd op terug! Andersom is dat niet zo. Je hoofd probeert je vaak te sturen in de richting van keuzes met het minste risico, financiële zekerheid, dingen houden zoals het is. De optie alles houden zoals het is bestaat niet. Het heeft je gebracht waar je nu bent, in een burn-out. Er moeten dingen veranderen. Ja, dat is eng en gegarandeerd buiten je comfort zone, maar zo nodig. Stop met denken en start met meer voelen. Maak eens een vision board. Droom eens groots. Wat zou jij doen als geld geen issue was? Wat kun je van die grote droom nu al toe gaan passen? Creëer in kleine stapjes jouw droomleven. Dingen die je een beetje stress opleveren zijn niet per definitie slecht, als ze maar bijdragen aan jouw toekomstdroom!

Doe het niet alleen

Alleen ploeteren kun je al, dat hoef je niemand meer te bewijzen. Ga in gesprek met een psycholoog en/of coach. Met iemand samen kun je alles eens vanuit een ander perspectief bekijken. Samen heb je het werk eerder gedaan dan alleen. Het helpt je de huidige patronen in kaart te brengen en te doorbreken. Samen met iemand is het makkelijker jouw brein te voorzien van een nieuwe programmering waarin jij jezelf op één durft te zetten.

Ik hoop dat deze tips jouw inzicht geven hoe je van je burn-out af komt. Mag ik jou helpen in dit proces? Check de pagina coaching voor de mogelijkheden.

Wil je weten hoe ik mijn burn-out overwon en uiteindelijk mensen met stressklachten ben gaan coachen? Luister dan de eerste aflevering van mijn podcast, daarin deel ik mijn verhaal.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Hoe kom je van een burn-out af?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.