Je bekijkt nu Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken
Foto: Chantalle Laurent Photography

Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken

Een burn out, wat is dat precies? Waar heb je last van, wat kun je wel en niet. Het is voor jezelf al lastig te begrijpen, maar voor een buitenstaander nog lastiger. Heb je een gebroken been waar gips omheen zit, dan is het overduidelijk wat je beperkingen zijn. Niemand kijkt er van op dat je wel uit eten kan gaan, maar snapt dat een wedstrijdje tennissen er op dat moment niet in zit. Bij een burn out is het lastiger, aan de buitenkant zie je niks als je met iemand praat over koetjes en kalfjes merk je waarschijnlijk nog steeds niks. Waarom kun je (op termijn) wel af en toe naar de kroeg met een burn out, maar nog niet aan het werk?

Een burn out ontstaat door een energielek

Leuke titel maar wat bedoel ik daarmee? Dat je meer energie verbruikt dan dat je bij kan tanken door te slapen en leuke dingen te doen. Als je lange tijd te hard werkt, dingen doet die je niet leuk vind, je privé situatie erg lastig is (alle combinaties mogelijk) dan raak je door je energie heen. Als je meer brandstof verbruikt dan je ter beschikking hebt houdt het een keer op. Dat is wat er bij mensen met een burn out is gebeurd. Je hoofd raakt overbelast, waardoor je ineens allerlei gekke klachten kunt krijgen. Slecht slapen, paniek aanvallen, angsten voor dingen waarvoor je hiervoor nooit bang was. Dit zijn natuurlijk dingen die je niet aan de buitenkant ziet en waar we ook niet mee te koop lopen. Dit maakt het voor anderen soms lastig begrijpen wat er precies met je aan de hand is.

Waarom kun je wel naar de kroeg met een burn out?

Een burn out is niet ontstaan in de kroeg, dat is de reden waarom kun je wel naar de kroeg met een burn out. Het uitzonderlijke geval dat je in een kroeg werkt daar gelaten. Natuurlijk hoeft een burn out ook niet (volledig) door je werk te zijn ontstaan, maar vaak heeft zich daar wel een situatie voorgedaan waarin jij niet meer kon voldoen aan wat er bij jouw functie hoort. Je hebt met die plek dus een bepaalde associatie, wat paniek of acute stress op kan leveren (iets wat op termijn tijdens de re-integratie omgekeerd zal worden). Met een kroeg of festival heb je die associatie niet, het kan dus zijn dat je daar prima gedijd, maar op je werk nog niet. De personen met wie je gaat kies je zelf uit. Dat kan als minder vermoeiend worden ervaren dan de mensen die voor jou gekozen worden, zoals je collega’s op het werk. Daarnaast heb je er zelf de regie over wanneer je weer naar huis gaat.

Tip: Kies het liefst uitjes dichtbij huis, waarbij je weet dat je kunt vertrekken mocht de mensenmassa, het licht en de muziek je toch aanvliegen.

Naar de kroeg kost toch ook energie?

Ga je een avondje de kroeg in dan zul je het de dag erna rustiger aan moeten doen. Met een beetje pech kom je de dag erna de bank zelfs niet af. Voor veel mensen is dansen juist ook een enorme uitlaatklep, het kan je dus ook enorm goed doen. Een afweging kan zijn: heb je liever een kater van een leuke avond of een kater omdat je alleen thuis op de bank zit? Natuurlijk is ook als dansen voor jou een uitlaat klep is het geen goed idee om drie keer per week in de kroeg te staan. Dat komt je energielevel en je herstel niet ten goede.

Wat als je een collega tegenkomt?

Dat is eigenlijk de grootste angst van iedereen met een burn out. Je weet voor jezelf wel dat je van alleen maar thuis op de bank blijven zitten niet beter zal worden. Toch ben je als de dood een collega (of andere zakelijke relatie) tegen te komen. Waarom kun je wel feestvieren (op kosten van je baas), maar niet werken? Voor jezelf weet je het eigenlijk wel, maar toch ben je ongelofelijk bang voor het oordeel van anderen. Mijn tip aan jou: blijf er niet voor thuis! Mocht iemand je veroordelen, bedenk je dan wat dit snelle gevoelloze oordeel zegt over deze persoon. Jij bent immers bezig de beste versie van jezelf te worden. Die nieuwe verbeterde versie heeft leuke uitjes nodig, meer dan ooit te voren.

Kan jij je er niks bij voorstellen  wat er vooraf gaat aan een ziekmelding vanwege een burn out? Lees dan het artikel ‘wanneer mag je stressklachten serieus nemen?’ om een beeld te krijgen hoe ik me voelde op het moment dat ik niet meer verder kon.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Naar de kroeg met een burn out, maar niet werken
Foto: Chantalle Laurent Photography

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Haydée

    Super artikel, zeker ook de vergelijking met het gebroken been. Voor veel mensen is die angst om een professionele kennis te komen heel erg aanwezig. Goed dat je daar aandacht aan geeft!

    1. Hanneke Kuipers

      Ik denk dat als we begripvol en open zijn in dit soort situaties dat de klachten sneller zullen verdwijnen. De angst voor wat anderen allemaal denken kost ook energie, die we beter aan leuke dingen zouden kunnen besteden. Dank je voor je reactie 🙂

  2. Kirsten

    Heel herkenbaar. Ik ben herstellende van een hersenvliesontsteking en ook dat zie je niet aan de buitenkant. Altijd krijg ik de reactie: ‘maar je ziet er zo goed uit’ ja al stond er een kruis op mijn voorhoofd dan zag iedereen wel hoeveel hoofdpijn ik vaak nog heb na 1,5 jaar. Ik heb een jaar lang niks kunnen doen en nu ik weer soms echt leuke dingen ga doen en vorige week zelfs een uurtje uit hen geweest kost me dat veel energie, maar ik heb er ook heel veel positieve energie voor terug gekregen. Top artikel dankjewel ❤️!

    1. Hanneke Kuipers

      Bedankt voor je mooie reactie! Ik vind dat veel mensen snel veel te hard oordelen, dus als ik hiermee iemand aan het denken zet ben ik al blij 🙂

  3. Eline

    Ik zit momenteel thuis met een burn-out én met mijn been in de gips. Het verschil in reacties van mensen is overduidelijk. Wat mensen niet kunnen zien, lijkt niet erg genoeg. Ik schreef ook al over mijn burn-out en de reacties waren goed tot heel slecht. De schrik om collega’s of bazen te zien, is ontzettend groot. Terwijl ik net mijn batterijtjes kan opladen door eens buiten te komen.

    1. Hanneke Kuipers

      Ai! Dat lijkt me helemaal niet fijn, hoewel je nu wel optimaal kunt oefenen met rust nemen en ontspannen. Goed dat je het in ieder geval ook durft te delen, want ik denk dat dat al een hele stap in de goede richting is! Laat je niet tegen houden met de dingen doen die jij fijn vind om te doen, met jezelf moet je namelijk het aller langst in het leven! ?

  4. Cees van Lint

    40 jaar in de horeca gewerkt en altijd in de grotere bedrijven.Dus altijd veel spanning.Had nooit stress of een burn out.Daarom begrijp ik een STRESS OF BURN OUT NIET.Je moet het goed kunnen relativeren.

    1. Hanneke Kuipers

      Beste Cees,

      Jammer dat ik mijn doel wat meer begrip te kweken voor een burn out bij mensen die er zelf geen ervaring mee hebben niet is gelukt. Een mens heeft absoluut stress nodig in het leven, anders presteren we niet. Maar zoals bij alles is te veel niet goed. Een burn out wordt niet alleen ontwikkeld door een werksituatie, dat kan een factor zijn maar er zijn altijd meer dingen die meespelen. Zoals de persoonlijkheid van iemand, de ene persoon kan dingen beter relativeren en vervolgens ook loslaten dan een ander persoon. Mensen die een burn out hebben (gehad) zijn vaak wat perfectionistisch. Ze proberen niet alleen op het werk, maar ook op andere vlakken een tien te scoren. Ze cijferen zichzelf zo vaak weg dat ze de signalen van hun lichaam niet meer herkennen, tot het lichaam zelf aan de handrem trekt. Ik kan het me voorstellen dat als je dit zelf niet ervaren hebt het moeilijk te begrijpen is, echter kan er wel begrip worden getoond. Je mag je gelukkig mens zijn dat je al die 40 jaar zo goed voor jezelf hebt weten te zorgen dat je dit punt nooit hebt hoeven bereiken.

      Groetjes Hanneke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.