Je bekijkt nu FOMO, wat is het en wat doe je er tegen?

FOMO, wat is het en wat doe je er tegen?

The fear of missing out, oftewel FOMO waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord. Plan jij je agenda vol als het even kan? Niks mis mee zolang dit ook goed voelt en je het niet doet uit angst iets te missen.

FOMO, de angst om iets (leuks) te missen

FOMO kan zich in allerlei vormen aandienen. Het is iets waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt aangezien onze maatschappij erg gericht is op beleving. Terwijl jij op de bank zit zie je op social media dat andere mensen het leuk hebben op een feest. Daar kun je van balen, waarom is jouw leven niet zo bruisend en vol glitters als dat van die anderen? Een andere vorm van FOMO is bijvoorbeeld als je tijdens een city trip maar rondjes blijft lopen op zoek naar het leukste (beleving) restaurantje. Er ontstaat hierdoor angst om de verkeerde keuze te maken. Veel keuze hebben in het leven kan zorgen voor angst, stress en FOMO. Bedenk je maar eens hoeveel keuzes we tegenwoordig eigenlijk hebben. Je kunt ineens al kiezen tussen minstens drie soorten melk in je cappuccino.

Te veel keuzes maken de mens ongelukkig

Zo herken je FOMO

  • Je het idee hebt dat je iets mist als je niet bij bent waarvan je weet dat veel bekenden van je er wel zijn
  • Je ervaart onrust als je een avond niets gepland hebt, dit geldt vaak voor het weekend
  • Je voelt de druk om aan het werk te zijn als collega’s dit ook zijn (dit kan tot lange dagen leiden)
  • Je voelt druk om op kantoor te zijn als je collega’s die dag ook op kantoor werken
  • Je hebt het idee dat iedereen om je heen veel meer leuke dingen doet dan jij
  • Je hebt het idee dat je het maximale uit het leven moet halen, maar dat niet altijd doet.

Druk van dingen moeten ondernemen

Als je sociale druk ervaart om van alles te moeten ondernemen omdat andere dat voor je gevoel ook doen ontstaat er FOMO. Social media draagt hier enorm aan bij. We zien alsmaar voorbij komen dat andere mensen leuke dingen aan het doen zijn, hun mooiste outfit dragen en omringd zijn met anderen. Dan kan dit ervoor zorgen dat je leven behoorlijk treurig voelt als jij al de hele zondag in je eentje op de bank hangt in je pyjama met Netflix aan. Het kan ook zorgen dat je door FOMO juist wel op al die stories te zien bent, maar je stiekem enorm jaloers bent op die persoon die thuis blijft met Netflix aan en zichzelf een dagje rust gunt.

Reken af met FOMO

  1. Verander moeten in willen. Wil jij bepaalde dingen nog steeds ondernemen? FOMO heeft namelijk vooral te maken met streng zijn voor jezelf en altijd maar iets moeten doen.
  2. Spreek af met mensen waar je wel energie van krijgt. Een koffietje met die oud collega die je eigenlijk helemaal niet leuk vind? Niet doen, wat heb jij hier eigenlijk aan behalve dat je een ander tevreden hoopt te stellen? Spreek niet af om het afspreken. Spreek met mensen af waar je wel energie van krijgt.
  3. Hou bewust momenten vrij. Ontspanning en slaap zijn zo enorm ondergewaardeerd. Het is super belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. Niet pas als je lichaam er om schreeuwt.
  4. Durf af te zeggen als je lichaam daarom vraagt. Heb je een afspraak staan maar voelt het echt niet oké? Durf af te zeggen. Wees eerlijk je zou toch ook niet willen dat een ander met tegenzin naar een afspraak met jou gaat? Het is alleen maar super dapper om te zeggen dat je agenda even te vol zit en je wat extra tijd voor jezelf nodig hebt. Ga eens ervaren hoe het is om je in die tijd alleen te vermaken (joy of missing out).
  5. Wat wil je zelf nou eigenlijk echt? Deze vraag mag jij jezelf vaker stellen. Voordat je naar een afspraak gaat, maar beter nog voordat je afspraken in je agenda zet. Er is geen norm waar je aan hoeft te voldoen in het leven, het gaat er om dat je dichtbij je eigen gevoel blijft en daarnaar luistert.

Is jouw leven behoorlijk druk omdat je overal bij wilt zijn?

FOMO kan dus zorgen voor een te volle agenda en uiteindelijk ook voor een te vol hoofd. Heb jij daar last van en vraag jij je met regelmaat af of je nog wel zo door kunt gaan? Doe dan nu de test ben ik gewoon druk of TE druk.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

FOMO, fear of missing out, wat is het?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.