Je bekijkt nu Zo belangrijk is gezond eten tijdens burn-out herstel

Zo belangrijk is gezond eten tijdens burn-out herstel

Gezond eten tijdens burn-out herstel is iets waarvan het belang nog vaak wordt onderschat. Hoe goed jij je voelt daar is je voeding van grote invloed op. Juist in de periode van herstel kan goede voeding je enorm helpen. Natuurlijk snap ik dat je geen zin en energie hebt om uren in de keuken te gaan staan. Voel je deze behoefte wel? Ook zeker doen, want koken is een prachtige manier om lekker bezig te zijn. Ik leg je in dit artikel waarom goede voeding zo belangrijk is. Daarnaast voorzie ik je natuurlijk van wat praktische tips om het je zo makkelijk mogelijk te maken je lichaam te voorzien van de juiste brandstof.

Een gezond voedingspatroon

Hanteer een gezond voedingspatroon, probeer voor 80% voedzame producten te eten op een dag. Zo blijft er ook ruimte over voor een stukje chocolade bij de thee, maar wordt je herstelperiode geen periode waarin je alles eet wat los en vast zit. Je bent in het begin hele dagen thuis, dan is het voor veel mensen verleidelijker om je te vergrijpen aan lekkere koekjes, snoep of chips wat je op een werkdag niet zou doen. Er wordt geadviseerd minimaal 250 gram groente per dag te eten, meer mag altijd. Echter halen de meeste mensen dat niet. Ik kan je dus eigenlijk nu al zeggen begin maar eens met meer groente eten. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat de hoeveelheid groente die mensen eten en hoe gelukkig ze zijn een verbandschap vertonen.

Gezond eten is noodzaak, net als je tandenpoetsen

Gezondheid en zelfvertrouwen

Als je dagelijks beweegt en gewoon een beetje ‘normaal’ eet, dan voel je je beter dan wanneer je hele dagen in pyjama op de bank met pizza doorbrengt. Blijf je te lang in die modus hangen komt dat niet ten goede van je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Bedenk je eens even, de dag dat jij jezelf het gelukkigst of meest succesvol voelde, dat was niet dag dat jij de hele dag comfort food at en Netflix keek. Zo werkt het ook tijdens burn-out herstel, je zal er zelf wat voor moeten doen. Hier wil ik absoluut niet mee zeggen dat af en toe een dagje met Netflix en pizza op de bank niet heerlijk kan zijn!  Tijdens een burn-out heeft je zelfvertrouwen het al zwaar te verduren, zorg dat je dit niet zelf versterkt door niet goed voor jezelf te zorgen. Als jij niet gezond eet tijdens burn-out herstel is de kans op emotie-eten een stuk groter.

Burn-out herstel is leren goed voor jezelf te zorgen

Je beland in een burn-out, omdat je gedurende een langere periode meer van jezelf hebt gevraagd dan je belastbaar bent. Om in eerste plaats te herstellen, maar later ook om niet opnieuw in deze situatie te komen is het zaak dat jij goed voor jezelf gaat zorgen. Dat je jezelf op de eerste plaats gaat zetten, dit begint al bij je voeding. Zorg voor de juiste brandstof voor je lichaam en je hoofd.

Zo belangrijk is gezond eten tijdens burn-out herstel
Gezond eten tijdens burn-out herstel, hou het simpel!

 

Hou het simpel!

Als je het leuk vind om in de keuken te staan dan is dit natuurlijk een hele goede ‘therapie’ op het moment dat je weer een beetje meer energie krijgt. Ga lekkere dingen bakken, probeer nieuwe dingen uit. Is dit niet je favoriet, koken (en gezond eten) is echt noodzaak net als je tandenpoetsen.

Tips

  • Kook voor meerdere dagen
  • Vries porties verse soep in
  • Een airfryer is DE keukenhulp voor een snelle gezonde maaltijd
  • Eet je avondmaaltijd van vandaag morgen als lunch
  • Voeg rauwkost toe aan je lunch
  • Zorg voor een basisvoorraad in huis
  • Er bestaan ook gezonde kant-en-klaar/bezorg maaltijden
  • Neem een eiwitrijk tussendoortje zoals de eiwitreep van Upfront, met de code ‘hanneke10’ krijg je 10% korting.

Boodschappen doen, bereid je voor

Mocht je het nog niet doorhebben, de supermarkt is een doolhof als je hoofd overloopt. Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt, bestel je boodschappen online of besteed je boodschappenlijstje aan iemand uit. Dan kun jij je energie steken in dingen die inspirerender zijn dan boodschappen doen.

Op zoek naar meer inspiratie en praktische tips? Gun jezelf dan het e-book Gezond herstellen van een burn-out.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Zo belangrijk is gezond eten tijdens burn-out herstel

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.