Je bekijkt nu Gezond eten tijdens carnaval, kan dat?

Gezond eten tijdens carnaval, kan dat?

Ze staan weer voor de deur de feestelijke dagen met veel bier, patat, correctie: friet en nog meer bier. Als je wel carnaval wilt vieren, maar ook een beetje gezond wilt doen betekent dat voor veel mensen paniek. Gezond eten met carnaval, kan dat? Zo gezond mogelijk eten wel!

Mag jij dat wel? Je doet toch iets met gezonde voeding?!

Inmiddels woon ik bijna twee jaar in het carnavalsvrije gebied, maar dat wil niet zeggen dat ik geen carnaval meer vier. Maar al te graag trek ik mijn pakje uit de kast om in Brabant feest te gaan vieren. Mensen die me oppervlakkig kennen of die ik al jaren amper heb gezien en wie ik alleen tijdens een feestje tegen kom vinden ‘Mag jij dat wel? Je doet toch iets met gezonde voeding?!’  een fantastische openingszin. Het klinkt nogal sceptisch en zelf vind ik het dus altijd een minder geslaagde opening van iets wat misschien bedoeld is als een leuk gesprek. Dus tip aan jou, kom je mij tegen en ben je geïnteresseerd in hoe ik feestjes, drankjes, snacken en een gezonde leefstijl combineer? Vraag dat dan in plaats van te komen met een sceptische openingszin. Bij voorbaat dank!

Wat is je doel?

Even terug naar hoe jij je carnaval een beetje gezond door kunt komen. Stel jezelf even de vraag wat is je doelstelling voor de komende dagen. Wil je gezond eten, omdat je jezelf dan beter voelt of om niet ziek te worden. Wat absoluut hele goede redenen zijn. Ontstaat er paniek omdat je bezig bent met afvallen? Wil je dat doorzetten de komende dagen of is het realistischer er naar te streven dat je geen regressie maakt? Voor alles geldt als je een doel voor ogen hebt is de kans van slagen stukken groter, dus goed om dit voor jezelf even in kaart te brengen.

Voeg je ontbijt en lunch samen

Meestal sta je niet super vroeg naast je bed na een dagje feesten. Is het daarom wel nodig dat je een ontbijt en een lunch eet? Zo niet zorg dat je een lekkere brunch op tafel zet. Indien je te vroeg uit de veren bent om het ontbijt over te slaan kies dan voor een klein ontbijt en zorg voor een stevige lunch voordat je start met feesten. Probeer dus maximaal één maaltijd buiten de deur te nuttigen, daarmee maak je het jezelf echt stukken makkelijker om een beetje gezond te eten.

Gezond eten tijdens carnaval, dit zet je op tafel

Wat ga je vinden als je tijdens het carnavallen een maaltijd probeert te scoren? Een vette hap die tegelijkertijd ook veel koolhydraten bevat. Dat is dus hetgeen wat je niet op tafel hoeft te zetten. Om het realistisch te houden zou ik zeggen gezond eten tijdens carnaval, dat doe je voornamelijk tijdens je maaltijden thuis. Ga voor eiwitten, groente en fruit, want dat ga je tijdens het feesten vast niet tegenkomen. Om je hier wat beeld bij te geven; kwark met fruit, eieren, een salade, verse soep. Vooral die soep is erg handig, dit kun je voor meerdere dagen tegelijkertijd maken. De allerbelangrijkste tip, start je carnaval met en goed gevulde koelkast zodat er snel wat gezonds op tafel kan worden gezet.

Drankjes

In de ideale situatie drink je water en doe je flink wat dansjes, dan is je carnaval nog een flinke work out ook. Laten we realistisch blijven, dat gaat vast niet gebeuren. Neem op tijd een glas water of Cola Zero tussendoor. Een ander ideetje is om Spavela (Spa Rood met bier) in plaats van bier te drinken. Dat scheelt de helft in calorieën en in alcohol, waar je jezelf de volgende dag ook eeuwig dankbaar voor zult zijn. Vermijdt mixdrankjes met frisdrank, dit is echt behoorlijk dubbelop alcohol en frisdrank. Je werkt ongemerkt echt een hoop suiker weg.

Laatste tip: dans en geniet, want met veel bewegen swing je er misschien een paar biertjes ook weer af.

Wat is jouw tip om (een beetje) gezond te eten tijdens carnaval?

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Gezond eten tijdens carnaval

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.