Je bekijkt nu Gezonde leefstijl volhouden: mijn 10 tips

Gezonde leefstijl volhouden: mijn 10 tips

Een gezonde leefstijl volhouden, voor veel mensen is het een hele uitdaging. Meerdere malen per jaar worden er goede voornemens gemaakt. Die vervolgens bij de eerste tegenslag weer over boord worden gegooid. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Door de lat niet te hoog te leggen en te beginnen met kleine stapjes is de kans dat jij een gezonde leefstijl ook echt kunt volhouden veel groter. In dit artikel deel ik mijn 10 tips om jou op weg te helpen.

Een gezonde leefstijl volhouden, niet te doen?

Veel mensen denken dat een gezonde leefstijl volhouden behoorlijk ingewikkeld is. Het is zo moeilijk als je het jezelf maakt. Je hoeft helemaal niet allerlei tijdrovende recepten op tafel te zetten. De basis zit in een stukje voorbereiding. Ik kan je verzekeren dat ik sneller een gezonde maaltijd op tafel tover dan Thuis bezorgd iets kan leveren. Een gezonde leefstijl volhouden begint met kleine stapjes. Pas steeds kleine dingen aan en ga niet voor een radicale verandering. Een gezonde leefstijl volhouden gaat je niet lukken als je het aanvliegt als een dieet, want dat is namelijk in de meeste gevallen gedoemd te mislukken.

 1. Leg de lat niet te hoog

  Je kunt niet van vandaag op morgen switchen naar een super gezonde leefstijl. Zie het als leren fietsen, daarbij viel je er af en toe ook behoorlijk hard vanaf en zelfs als je het kunt dan kan het nog maar zo zijn dat je een keertje valt. Probeer kleine veranderingen door te voeren in je voedingspatroon, door bijv. witte pasta te vervangen door volkorenpasta.

 2. Begin de week met een volle koelkast

  Als je de werkweek begint met een goed gevulde koekast zul je zien dat je dat enorm veel rust gaat geven. Ten eerste weet je wat je moet eten, ten tweede bespaart het je veel tijd als je niet meer na je werkdag die overvolle supermarkt in hoeft. Ongepland een beetje file, dat brengt jouw goede voornemens niet meer zomaar in gevaar.

 3. Zet je sportmomenten in je agenda

  Als er als iets in je agenda staat ben je minder snel geneigd er iets overheen te plannen. Een afspraak met jezelf is ook een afspraak. Veel mensen willen wel iets bereiken, maar geven snel prioriteit aan andere dingen dan sporten. Wil iemand iets met je afspreken, maar heb jij je sportmoment in je agenda staan. Het is echt geen schande om voor jezelf te kiezen en wie weet kun je wel gewoon samen gaan.

 4. Ga niet zonder eten de deur uit

  Bereid je lunch voor en neem ook een tussendoortje mee. Zet die lunch het liefste die avond ervoor al klaar, dan kan een keer te lang snoozen geen roet meer in het eten gooien. Neem je voldoende eten mee, want dan kun je al die verleidingen onderweg veel beter weerstaan.

 5. Drink voldoende

  Zorg dat je voldoende drinkt op een dag. Drink thee uit een grote mok en zet een flesje water naast je neer. Water drinken is niet alleen goed voor je lichaam maar het voorkomt ook dat je ongepland gaat snacken. Als je te weinig drinkt haalt je lichaam het signaaltje trek soms door elkaar.

 6. Stop met de goed/fout mindset

  Het meest gehoorde argument om te snacken ‘vandaag is toch al verpest’. Dat kun je wel denken, maar zo denkt je lichaam niet. Je komt aan als je gedurende langere periode meer eet dan je verbruikt. Je lichaam kijkt dus naar een gemiddelde en begint niet de volgende dag weer ‘opnieuw’ zoals een voedingstracker dat bijvoorbeeld doet. Ook kun je van 3 stukken chocolade misschien geen opgelazen gevoel krijgen, maar als je daar onder het mom van deze dag is toch al verpest nog een pizza bij neemt dan is die kans stukken groter. De dag is dus nooit verpest!

 7. Beperk de voorraad ongezonde snacks

  Een open deur natuurlijk, maar wat je niet in huis hebt kun je ook niet opeten. Hoe meer verleidingen er op je liggen te wachten in een keukenkastje des te groter de kans is dat je voor één van die dingen bezwijkt. Beperk de voorraad snoep, koek en chips.

 8. Begin met een eiwitrijk ontbijt

  Je bloedsuikerspiegel is van nature in de ochtend aan de hoge kant. Gooi je daar dan nog een berg koolhydraten tegenaan, dan gaat je bloedsuikerspiegel nog verder omhoog. Dat gaat zeker in rap tempo wanneer je die koolhydraten neemt in de vorm van suikers. Als je bloedsuiker in de ochtend al flink piekt is de kans dat je sneller een dipje ervaart groter, gevolg opnieuw behoefte aan die piek. Dat is dan ook de reden waarom je als je al in de ochtend begint met snoepen je de drang naar meer je blijft achter volgen. Kwark (product met veel eiwitten) met fruit laten je bloedsuikerspiegel dus veel minder pieken dan een boterham met vruchtenhagel.

 9. Verzamel lekkere en gezonde recepten

  Bewaar alle lekkere en gezonde recepten die je tegen komt. Op het moment dat je er naar gaat zoeken wordt het ineens een stuk lastiger. Je kunt hier een notitie voor gebruiken in je telefoon, maar ook een bord aanmaken op Pinterest nog veel handiger. Of je volgt borden van anderen met recepten die jouw lekker lijken, dan hoef je zelf al helemaal niks te doen om een collectie aan te leggen.

 10. Ontzeg jezelf niet alles

  Een gezonde leefstijl draait om balans, niet om alleen nog maar sla eten. Het moet leuk blijven. Ontzeg jezelf niet alles, want daarmee krijg je steeds meer behoefte aan de dingen die je ‘niet mag’ van jezelf. Hou als stelregel aan dat je minimaal 80% voedzame producten kiest. Dan hou je daarnaast ruimte over voor een stukje chocolade bij de thee of een wijntje en een chipje in het weekend. Geniet bewust van die minder verantwoorde producten en werk niet zonder enige aandacht een halve zak chips weg terwijl je een film kijkt.

Vraag jij je nu af wat is dan gezond of kun je wel een steuntje in de rug gebruiken of iemand die je even op weg helpt? Check het aanbod coaching. Een gezonde leefstijl volhouden, daar is de zorgverzekeraar ook wel voorstander van. Daarom betalen ze in veel gevallen mee aan coaching op dit vlak.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Een gezonde leefstijl volhouden, mijn 10 tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.