Je bekijkt nu Goed geaard zijn, wat is dat eigenlijk?

Goed geaard zijn, wat is dat eigenlijk?

Toen ik thuis zat met een burn-out kwam het voor het eerst ter sprake dat ik niet goed geaard was. Wat is goed geaard zijn eigenlijk? In eerste instantie dacht ik contact maken met de aarde en niet alleen maar in je hoofd zitten. Dat is een voor een deel waar, maar goed geaard zijn is nog veel meer. Ik neem je mee in mijn onderzoekje hoe je meer kunt aarden en vooral ook wat je daar aan hebt.

Wat is goed geaard zijn precies?

Met aarden bedoelen we eigenlijk met beide benen op de grond staan, letterlijk en figuurlijk. Als je geen goed contact maakt met de aarde mis je de energie van de aarde in het lichaam (yes, I know dit klinkt vaag). Je kunt dit merken omdat je dan veel in je hoofd bent, in ieder geval niet in het hier en nu. In het hier en nu is de plek waar je van het leven geniet. Kortom wil je meer van het leven genieten, ga dan aan de slag met aarden. Natuurlijk zijn we geen 24/7 goed geaard, maar wat je kan helpen is om van jezelf te weten hoe je de verbinding legt tussen je hoofd, je lijf en de aarde.

Hanneke je bent niet goed geaard

De eerste keer dat ik dit hoorde was dus toen ik in 2018 thuis zat met een burn-out. Ik was ook werkelijk een brein op pootjes, de rest van mijn lichaam deed helemaal niet meer mee. Om eerlijk te zijn probeerde ik dat lichaam tot dan toe ook zoveel mogelijk te negeren want het gaf allemaal vervelende signalen af (vermoeidheid, buikpijn, gejaagd voelen etc.). Tijdens mijn herstel ging ik meer letten op meer in mijn lichaam aanwezig zijn en werken aan ontspanning. Maar toch bleef het niet goed gegaard zijn me achtervolgen. Tijdens de spekersopleiding die ik volgde, de opleiding stress- en burn-out begeleiding en een hypnose sessie kreeg ik keer op keer terug dat ik niet goed ben gaard. Tijd om op onderzoek uit te gaan en om dit proberen te verbeteren.

Waaraan merk je dat je niet goed geaard bent?

Geaard zijn heeft dus alles te maken met contact maken met je lichaam en met de aarde zelf. Hoe kun je merken dat je niet goed geaard bent? Zoals bij bijna alles in het leven is het weer behoorlijk persoonlijk, maar veel voorkomende signalen zijn:

 • Alsmaar blijven denken
 • Goede ideeën hebben, maar niet echt over kunnen gaan tot actie
 • Niet goed voor jezelf zorgen
 • Geen energie hebben om gezonde keuzes te maken
 • Weinig bewegen
 • Eindeloos twijfelen over beslissingen

Hoe merk ik dat ik niet geaard ben?

Nou heel vaak dus niet, maar ik begin het steeds beter te voelen. Wat ik dan voel of vooral niet voel is mijn lichaam. Ik merk dat ik in mijn hoofd zit, bezig bent met alles wat nog komen gaat. Dat ik hard aan het werk ben, vergeet te bewegen en op te staan. Ook als ik een presentatie geef besteed ik hier extra aandacht aan, omdat als je stevig staat en je in het hier en nu bent je boodschap ook echt aan komt bij je publiek. De duidelijkste tekens dat ik niet goed geaard ben zijn voor mij:

 • Koude handen en voeten hebben
 • Gejaagd zijn, dus snel wandelen als ik naar buiten ga
 • Mijn hoofd kan niet ‘uit’
 • Slechte concentratie, er niet helemaal bij zijn

De ontspannende werking van de natuur

Wat kun je doen om beter te aarden?

Om beter contact te maken met je lijf en met de aarde waar we op leven kun je verschillende dingen doen. Alles zal een bijdrage leveren, wat het beste werkt is heel persoonlijk.

1. Bewegen

Ontspannen bewegen, dus wandelen of fietsen op een rustig tempo en het liefste in de natuur want dat heeft een ontspannende werking. Ook yoga is een goede vorm van beweging waarbij je het contact tussen je hoofd, lichaam en je mat (dus de aarde) versterkt.

2. Stoppen met multi-tasken

Als je meerdere dingen tegelijkertijd doet dan ben je er nooit volledig bij met je aandacht. Ons hoofd is er niet voor gemaakt om meerdere dingen te combineren, dus het eerste wat je daarin verliest is het contact met je lichaam. Vertraag en doe de dingen die je doet met je volle aandacht. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat kan al beginnen met het eten van je ontbijt zonder in tussentijd op je telefoon te scrollen.

3. Direct contact maken met de aarde

Dit zou je kunnen doen door in de tuin te werken en dus letterlijk met je handen in de aarde te zitten, maar ook door kastelen te bouwen op het strand. Of door op je blote voeten over het gras, het strand of door het bos te lopen. Zeker bij dat laatste vertraag je vanzelf, omdat langzaam op blote voeten door de natuur lopen prima gaat maar als je te snel gaat kan het pijn doen aan je voeten.

4. Een body scan doen

Mocht je geen idee hebben wat dit is, een body scan is een meditatie oefening waarbij je in gedachten aandacht gaat geven aan ieder stukje van je lichaam. Door een body scan te doen besteed je aandacht aan rustig ademhalen, waardoor je hartslag verlaagd en je meer ontspannen raakt. Door aandacht te geven aan ieder stukje van je lijf, leg je eigelijk een verbeterde connectie tussen je hoofd en je lichaam aan.

Wat doe ik om te aarden?

 • Vaker op blote voeten lopen
 • Ademhalings- en meditatieoefeningen
 • Gaan wandelen als ik merk dat koude handen en voeten heb
 • Geen presentaties geven op hoge hakken

Goed aarden en een ijsbad nemen

Het is de laatste tijd echt helemaal hip om je onder te dompelen in een bad met koud water. Je voelt dan de energie door je lijf stromen. Wat hieraan vooraf gaat of in ieder geval hoort te gaan is het goed controleren van je ademhaling en werken aan de juiste mindset. Als er een schrik reactie optreed omdat je in het koude water stapt of omdat je een douche sessie eindigt met koud water dan raak je verder ontaard. Dus als jij moeite hebt met aarden, ga daar eerst mee aan de slag voordat jij je aan allerlei koude taferelen waagt.

Was jij je voor het lezen van dit artikel al bewust van wat geaard zijn eigenlijk is?

Merk jij dat je het lastig vind om uit je hoofd te komen en zou je daar wel een steuntje bij in de rug kunnen gebruiken? Bekijk dan de pagina coaching eens of ik er samen met jou voor kan gaan zorgen dat jij meer in het hier en nu aanwezig kunt zijn.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Goed geaard zijn, wat is dat eigenlijk?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.