Je bekijkt nu Helpt coaching je problemen oplossen?

Helpt coaching je problemen oplossen?

Vraag jij je af of coaching helpt je problemen oplossen? Het antwoord is kort. Nee. Einde bericht. Grapje natuurlijk, maar als jij start met een coachtraject verdwijnen de problemen of uitdagingen die je op dat moment hebt niet zomaar als sneeuw voor de zon. Je zult hier zelf wat voor moeten doen. Je zal verantwoordelijkheid moeten nemen en stappen moeten gaan zetten aan de hand van de coachgesprekken.

Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook

Of het nou gaat om stress, je relatie, je budget of je business kies voor iemand die je een reëel belofte doet. Je kunt als coach niet beloven dat je na een traject stress vrij door het leven zal gaan, een fantastisch huwelijk zult gaan hebben, nooit meer financiële problemen zal hebben of binnen een jaar kunt groeien naar een six-figure business. Gebakken lucht! Alles wat te mooi is om waar te zijn is het ook. Naast dat je kunt filteren op of een coach een reële belofte doet is het ook belangrijk om kennis te maken om te checken of een coach bij je past.

Een coach kan helpen je route uit te stippelen

Wat jouw coach vraag ook is een coach gaat nooit zorgen dat jij ineens op de plek van bestemming bent. Beeld je even in tussen A je beginpunt en B je eindpunt bevindt zich een rivier. Je weet eigenlijk niet hoe jij naar de overkant moet komen. Het voelt als een flinke opgave. Je schakelt de support van een coach in om de klus te klaren. Een coach gaat jou helpen stenen in het water te leggen zodat jij zelf de rivier over kunt steken. Zodat jij groeit als mens en jij zelf leert hoe je van A naar B kunt komen. Coaching gaat dus om van positie A naar positie B te komen, over het uitstippelen van een route. Een coach kan je aan het denken zetten, je wat tips geven en zijn/haar kennis delen. Jij bent de persoon die het moet doen, jij gaat die rivier oversteken.

Een coach helpt jou zelfstandig van A naar B te komen

Helpt coaching je problemen oplossen?

Nee, absoluut niet. Het gaat er om dat jij intrinsiek gemotiveerd bent van A naar B te komen. Dat jij ervoor wilt werken om je doel te bereiken. Een coach vraag kan een uitdaging zijn. Je hoeft dus absoluut geen probleem te hebben wat je enorm boven het hoofd is gegroeid. Ik denk dat je met een coach samen veel kunt bereiken en vaak sneller dan wanneer je zelf in het zelfde cirkeltje blijft redeneren.

Een goede coach kent de grenzen van zijn/haar eigen kennisgebied

Er is veel opspraak over dat iedereen maar kan coachen en dat dan ook doet. Moeten we dan voor bijvoorbeeld alle mentale klachten naar psycholoog in plaats van naar een coach? Nee, dat denk ik niet. Waar ik overigens niks op tegen heb, in tegendeel zelfs. Het gaat er wel om dat de mate van de uitdaging waar jij tegenaan loopt helder is en of het niet te complex is. Stel je komt bij mij omdat je werkstress ervaart en de lat voor jezelf erg hoog legt. Je wilt daar anders mee om leren gaan, dan zouden we na een leuke kennismaking zomaar eens een goede match kunnen zijn. Ook als ik er tijdens het traject achter komt dat jij depressieve gevoelens of suïcidale gedachten hebt of last hebt van behoorlijke angsten dan moeten we samen concluderen dat je op dit moment bij mij niet aan het juiste adres bent. En zal ik er mijn uiterste best voor doen je in te laten zien dat je terug moet naar je huisarts met dit soort klachten. Het gaat er als coach om dat je weet wat je kracht ligt. Met iemand blijven helpen waarvan het probleem niet jouw expertise is komt nooit een succesverhaal.

Hulp vragen is moediger dan alleen ploeteren

Doorbreek het taboe, investeer in jezelf!

Er hangt toch nog steeds een beetje taboe op het zoeken van support. Ik denk dat je het zo mag zien, niet eens als hulp maar eerder als support. Nogmaals een coach hoef je niet pas in te schakelen als je problemen hebt die je ver boven het hoofd stijgen. Het kan een mooie investering zijn in jezelf, je relatie, je financieel positie of je business. Heb jij een uitdaging of wil je ergens beter in worden? Gun jezelf dat steuntje in de rug of die schop onder je kont. Wil jij beter voor jezelf gaan zorgen met als resultaat een lager stresslevel? Ik wil je dat duwtje of die liefdevolle schop onder je kont graag geven. Laten we eens kennis maken! 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Een coach helpt jou de route van A naar B uitstippelen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.