De zenuwen die je voelt vlak voor een presentatie zijn geen chronische maar acute stress. Langdurige stress voelt anders, maar hoe dan? Hoe weet je of je chronische stress hebt? Lees even verder om daar achter te komen.
Wat is chronische stress?
Het gevoel dat je continue onder spanning staat, dat je niet meer even ‘uit’ kan tussen door. Je lichaam zit continue in standje vechten of vluchten. Als je dat ervaart spreek je van chronische stress. Het zal je niet verbazen dat dit invloed heeft op hoe je je fysiek en mentaal voelt. Dit hoeft niet per se door je werk te komen. Dit kan ook komen door een privésituatie of door een combinatie van beide. Waar het om gaat is dat je meer van jezelf vraagt dan dat je aankan op dat moment. Wat je aan kan dat verschilt van tijd tot tijd. Ga maar eens na als je een nacht of een paar nachten slecht hebt geslapen, dan heb je waarschijnlijk een korter lontje en ben je wellicht geneigd meer te snacken. Je belastbaarheid van alles wat jij op die dag tegen komt is dan minder hoog.
Waar merk je chronische stress aan?
Die spanning zoals hierboven beschreven, maar het kan zijn dat jij al zo lang onder spanning staat dat je dit wellicht niet meer zo opmerkt. Dat je denkt dat dit bij je hoort, dat jij maar lastig kunt ontspannen. Het hoeft niet zo te zijn dat je de hele dag denkt ik ben zo druk, ik heb stress, maar het kan alsnog zo zijn dat je lichaam anders aangeeft. Dat je merkt dat je vage klachten hebt als gespannen spieren, hoofdpijn, slecht slapen en nog allerlei andere dingen waarmee jouw lichaam jou een waarschuwing wil geven. Merk je wel eens dat je lichaam niet meewerkt in wat jij allemaal op je planning hebt staan? Dan is het goed om eens stil te staan bij wat je lichaam je eigenlijk wil vertellen, in plaats van het te zien als de saboteur van je drukke planning.
Gaat toch vanzelf weer over, toch?!
Zou leuk zijn als het vanzelf over ging, maar als jij niks verandert in je leven is de kans groot dat het zich alleen maar verder opbouwt. Dat het je steeds meer energie gaat kosten en dat je batterijtje uiteindelijk harder leeg loopt dan je kunt opladen. Als je chronische stress negeert dan worden de signalen die je lichaam je geeft steeds groter en erger. En als je dan nog maar door blijft zwoegen dan kan er een dag komen dat je echt niks meer kan, dat het lampje uit gaat dat je lichaam letterlijk aan de handrem trekt onder het mom wie niet luisteren wil moet maar voelen. Ga niet door als je stiekem bij jezelf wel weet dat je een burn-out aan het ontwikkelen bent. Hoe eerder je aan de rem trekt, hoe makkelijker en sneller je de klachten aan kunt pakken.
Hoe kun je weten of je chronische stress hebt?
Wellicht gaan er bij je wat belletjes rinkelen en heb je dit artikel niet voor niks aangeklikt. Wellicht heb jij nog ergens het gevoel dat dit bij het leven hoort. Dat je niet moet zeuren en moet doorgaan. Dat is iets wat ik enorm herken. Ik hield mezelf lang op de been met overtuigingen als ‘iedereen moet werken, stel je niet zo aan’ en ‘als je geen koorts hebt ben je niet ziek. Hoe het staat met je stresslevel dat kun je meetbaar maken door een test te doen die daar speciaal voor is ontwikkeld en die ook vaak wordt gebruikt binnen coachtrajecten om aan het begin van een traject een nulmeting te doen.
Ben jij gewoon druk of TE druk?
Om te meten hoe het met jouw spanningsniveau zit heb ik op mijn website een kwalitatieve spanningsklachten test gekoppeld. Hierin wordt gemeten welke signalen jouw lichaam aangeeft als gevolg van chronische stress. Daaruit rolt vervolgens een score, op basis daarvan kun je inschatten of wat jij ervaart normaal is of dat het echt actie vereist om erger te voorkomen.
Ik ben benieuwd, bevestigd deze test wat je al wist of vertelt het je iets nieuws? Heb jij vragen over de uitslag na het invullen van de van je test? Je mag me natuurlijk altijd een berichtje sturen.
Pingback: Leven vanuit flow – dicht je energielek • Health by Hanneke