Je bekijkt nu Hoe weet je wat je wilt worden?

Hoe weet je wat je wilt worden?

Wat wil je worden als je later groot bent? Dat vond ik de lastigste vraag in het vriendenboekje van vroeger. Hoe weet je eigenlijk wat je wilt worden? Zeker in een tijdperk waarin je niet meer 40 jaar bij dezelfde baas werkt en al helemaal niet meer je hele arbeidsduur hetzelfde werk zal doen.

Waarom is de zin hoe weet je wat je wilt worden zo belangrijk?

Ik vind het belangrijk om te weten wat je wilt worden met het uitgangspunt dat je kunt doen wat je leuk vind. Waar het veel vaker om gaat is zekerheid, maar vooral ook het behalen van een bepaalde status of aanzien. Maar maakt ons dat nou echt gelukkig? Moeten we altijd maar bezig zijn met een soort van masterplan voor het leven en steeds maar meer willen? Is wie je wilt zijn en iets doen wat daarbij aansluit eigenlijk niet veel belangrijker dan wat je wilt worden? Zonder te weten wie je echt bent kom je er ook niet achter wat je echt diep van binnen wilt.

Waar wil je over vijf jaar staan?

Wellicht denk je bij deze kop ‘daar gaan we weer’. Dat is in ieder geval wat ik altijd denk bij deze vraag. Dit is nog steeds een veel gestelde vraag in sollicitatiegesprekken en in je loopbaan, maar dat wil niet zeggen dat antwoord makkelijk is. Is het eigenlijk wel zo zinvol om te weten? Dat ben ik me de laatste tijd steeds vaker gaan afvragen, ja en dat dus als loopbaancoach. Ik heb in sollicitaties dan ook met regelmaat iets geantwoord in de trend van ‘over vijf jaar wil ik me gelukkig voelen en iets doen waar ik dagelijks graag mijn bed voor uit kom’. Wat dat dan mocht zijn, ik heb werkelijk geen idee. Er is helemaal niks mis mee om wel te weten waar je over vijf jaar wilt staan, als je weet dat de weg ernaartoe ook fijn en motiverend zal zijn.

Wat wil ik doen over vijf jaar?

Zoiets als ik nu doe, maar het zal ongetwijfeld toch net anders zijn dan nu. Ik ben nu stress- en loopbaancoach voor millennials, geef workshops bij bedrijven en sta af en toe op het podium als spreker. Ik verwacht dat ik over vijf jaar iets doe wat wel in lijn is met wat ik nu doe, maar ik heb vast nieuwe kennis opgedaan in die tijd en er zijn vast nieuwe producten en diensten bijgekomen in mijn aanbod. Wat dat precies gaat zijn? Ik laat me verrassen.

Waar wil je over vijf jaar staan?

Maak het klein, wat maakt jou nu gelukkig?

Om erachter te komen wat je wilt worden is het dus belangrijk om jezelf goed te kennen. Te weten wie je bent en waar je voor staat, dan pas kun je er echt achter komen wat je wilt worden. Probeer niet te denken aan waar je wilt staan over die vijf jaar. Probeer je eens voor te stellen wat zou je nu gelukkig maken? Dan pas ga je genieten van het proces van groei en kom je er vanzelf achter wat je nog meer wilt leren en op welke vlakken jij je wilt ontwikkelen.

Wat moet je weten om erachter te komen wat je wilt worden?

Binnen loopbaancoaching ga je antwoord vinden op de onderstaande vijf vragen, dit zijn dus de vragen waar je antwoord op moet zien te vinden om er echt achter te komen wat je wilt worden.

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?
  • Waar wil ik naartoe?
  • Hoe kom ik daar?

Dit is wat complexer dan het lijkt en er kunnen allerlei oefeningen, testen en tools worden ingezet om de antwoorden op deze vragen boven tafel te krijgen. Dat het over jou gaat wil niet zeggen dat jij het alleen moet doen. Samen kom je vaak veel sneller tot nieuwe inzichten dan wanneer je alleen in een cirkeltje blijft redeneren. En waarin je uiteindelijk misschien wel weet waar je heen wilt maar je je tegen laat houden door de beren die je op de weg ziet. Als je echt stappen wilt zetten, schakel hulp in!

Hoe weet je wat je wilt worden? Door hulp in te schakelen

Zullen we eens kennismaken om te kijken of ik jou misschien kan helpen te ontdekken waar jij naartoe wilt. Welke stappen je daarvoor op korte termijn kunt gaan zetten en vooral ook hoe je de weg naar jou doel leuk kunt houden. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Natuurlijk kun je mijn pagina coaching nog even rustig doornemen. Als je voelt dat dit het moment is om een stap te zetten, stuur me dan direct een mailtje.

Wie weet tot snel!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Hoe weet je wat je wilt worden?

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.