Je bekijkt nu Hooggevoelig zijn, hoe is dat?

Hooggevoelig zijn, hoe is dat?

Mensen die hooggevoelig zijn absorberen net meer prikkels dan anderen. Je bent je veel bewuster van alles je omgeving zoals geuren, geluiden en gevoelens van anderen. Dit kan in mijn werk als coach juist heel handig zijn, maar je moet er ook voor waken dat je niet alle emoties van anderen overneemt. Hoe ik merk dat ik hooggevoelig ben deel ik in dit artikel.

Wanneer ben je hooggevoelig?

Ongeveer één op de vijf mensen is hooggevoelig, hoog sensitief of HSP (Highly Sensitive Person). Of hier nog een duidelijk verschil in zit per term, om eerlijk te zijn heb ik geen idee. Volgens mij komt het allemaal ongeveer op hetzelfde neer. Hooggevoelig zijn is dus niet iets heel vreemds, want heel veel mensen zijn dit.  Het is ook geen ziekte of aandoening, wees niet bang. Je neemt dingen gewoon scherper waar dan een hoop andere mensen. Om maar even een voorbeeld te noemen, ik zie alle reclameborden langs de snelweg terwijl ik autorijd, hoor alle piepjes bij de Mac Donalds dit zijn dingen die een hoop anderen pas waarnemen als ze er op gewezen worden. Ook gevoelens van anderen pik je sneller op. Als je per ongeluk je emotionele luxaflex open had staan ben ik ineens volledig ontdaan omdat er twee mensen afscheid nemen bij de trein.

Negatieve kanten van hooggevoelig zijn voor mij

Ik merk dus dat als ik me er niet van bewust ben dat ik de emoties van anderen over neem. Had ik een prima dag, kom ik iemand met een pest humeur tegen voel ik me ineens ook niet meer fijn. Te veel lawaai om me heen kost veel energie. Een deel is op te lossen door bijvoorbeeld op kantoor wat vaker een noise cancelling koptelefoon te. dragen. Te veel afspraken achter elkaar vind ik echt vervelend. Of het nou zakelijke meetings zijn of een etentje, feestje en dan een avondje stappen. Dingen achter elkaar door trek ik slecht. Het is vooral negatief als je jezelf spiegelt aan wat andere mensen doen en je van jezelf verwacht dat je hetzelfde doet. Door die rust momenten of momentjes alleen over te slaan ga je namelijk over je eigen grenzen en raak je overprikkeld.

Je neemt dingen intenser waar, maar dat betekent dat je ook intenser kunt genieten!

Positieve kanten van hooggevoelig zijn voor mij

Als jij tegen mij zegt dat er niks met je aan de hand is terwijl je duidelijk iets anders uitstraalt dan trap ik daar niet in. Dit is in het werk als coach erg handig. Ik voel dingen aan, het is natuurlijk belangrijk om op basis daarvan geen aannames te doen, maar als iemand het moeilijk vind om te praten dan kan ik doordat ik al iets aanvoel het laatste zetje geven om een onderwerp toch bespreekbaar te maken. Ook als vrienden of familie ergens mee zitten dan heb ik het vaak sneller door dan een ander. Als ik voldoende momentjes voor mezelf neem door me even af te zonderen of door een wandeling te maken ervaar ik hooggevoelig zijn dus niet als last. Je neemt dingen intenser waar, maar dat betekent dat je ook intenser kunt genieten!

Wil je mij te vriend houden, doe dit niet!

Harde geluiden voelen soms alsof ze gewoon doordringen tot op het bot, geluiden door elkaar veroorzaken kortsluiting in mijn hoofd. Ook heb ik het idee dat ik door mijn hooggevoeligheid net wat sneller schrik dan een ander. Wil je mij te vriend houden? Doe de onderstaande dingen niet!

  • De lamp in de hal aan laten als ik al in bed lig en dus het licht onder de deur door zie
  • Luidruchtig ademen
  • Zenuwachtig klikken met een pen
  • Motorrijden, nou ja ik bedoel natuurlijk voorbij rijden met zo’n enorme knetter motor
  • Een race- of schietspel spelen zonder koptelefoon op
  • Vuurwerk afsteken in mijn buurt
  • Het ALLER ERGSTE: Een filmpje kijken op je mobiel terwijl de tv al aan staat!

Boekentip

Ik was me al langere tijd bewust van mijn hooggevoeligheid, toch heb ik in het boek Ik was advocaat, nu ben ik mezelf veel herkenning gevonden. Lees nu de review van dat boek of doe het jezelf (of een ander) direct cadeau.

Ik ben heel benieuwd, herken jij je in deze dingen? En zo ja, was je jezelf al bewust dat je wellicht hooggevoelig bent?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Hooggevoelig zijn, hoe is dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.