Je bekijkt nu Ik heb geen hobby, is dat erg?

Ik heb geen hobby, is dat erg?

Coachgesprekken gaan vaak over tijd voor jezelf, ontspanning en hobby’s. Vaker dan eens krijg ik te horen ‘ik heb geen hobby’, is dat eigenlijk erg? Het doel van een hobby is dat het je ontspanning geeft. Gezien het stijgende aantal burn-out is het niet gek dat de vraag wat je hobby’s zijn ook naar voren komt.

Een hobby is dat niet voor kinderen, sportievelingen en bejaarden?

Bij hobby’s denken veel mensen al snel aan knutselwerken, het uitvoeren van team sport en het verzamelen van postzegels. Activiteiten waar niet iedereen zich in kan vinden. Al kan ik je zeggen dat mijn innerlijke bejaarde heel content is als ik met een puzzelboek op de bank zit.

Zelf denk ik bij een hobby snel aan iemand die ergens helemaal gek van is. Iemand die al de hele week uit kijkt naar dat potje voetbal of tennis in het weekend. Mensen die enorm creatief zijn en echt dingen maken. Zo gepassioneerd hoef je over een hobby helemaal niet te zijn en je hoeft ook zeker niet voor die hobby te leven. Het doel is dat het je ontspanning geeft. Dat kan vandaag puzzelen zijn, morgen een boek lezen en volgende week een potje tennis waarbij je alle sets je tweede service nodig hebt.

Een hobby hoeft geen doel te hebben

Waar ik mezelf nogal eens op betrap is dat alles een functie moet hebben in mijn ogen. Een tekening moet zo mooi zijn dat ik hem kan gebruiken voor een artikel of ergens op kan hangen. Het lezen van een boek moet informatief zijn en het liefst wil ik er ook nog een review over kunnen schrijven voor mijn site. Allemaal onnodige druk die ik mezelf opleg. Het is mooi als jouw hobby hardlopen is en je daardoor een top conditie hebt, maar het is geen vereiste. Ik loop hard en ik ga naar de sportschool, maar of ik dit echt een hobby kan noemen valt over te discussiëren. Achteraf voel ik me goed, maar kan niet zeggen dat ik er op voorhand nou altijd op sta te springen. Ik probeer te oefenen met ‘zinloze’ hobby’s, door mandala’s te kleuren en door met een puzzelboekje op de bank te gaan zitten. Het voordeel van beide is dat je niet gelijktijdig op je telefoon kunt kijken (dat is namelijk geen hobby).

Op je telefoon kijken is geen hobby, maar een verslaving!

WhatsApp moe, soms ben ik er even klaar mee

Is het erg om geen hobby te hebben?

Een hobby klinkt misschien ook alsof je ergens voor leeft, dat hoeft absoluut niet. Misschien wissel je graag van activiteit en heb je daarom het gevoel geen hobby te hebben. Zoals hierboven beschreven is het doel van een hobby dat het je ontspanning geeft. Het is dus niet noodzakelijk om een hobby te hebben waar ze jou ‘s nachts voor wakker mogen maken. Het gaat om het hebben van vrije tijd en daar iets mee doen waar jij van ontspant.

Onderschat het belang van tijd voor jezelf niet

Wat je nodig hebt is tijd om op te laden, voor ontspanning en bezinning. Dat laatste volgt over het algemeen niet op een vol terras. Het is dus van belang om tijd regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Voor de duidelijkheid, om iets te doen wat jij fijn vind niet om to do lijstjes af te vinken in huis. Tijd voor jezelf kan ook bestaan uit niksen. Heb je in die tijd voor jezelf de neiging te vluchten in sociale contacten omdat je anders alleen bent met je eigen hoofd en alle gedachten daarin? Doe er wat aan, ga in gesprek om de rust te leren vinden. Als het je lukt de rust te vinden geeft dat je misschien zelfs de ruimte om een hobby te ontplooien, dat mag het hoeft niet.

Conclusie: het is niet erg om geen hobby te hebben, als je maar weet waar jouw ‘uit knop’ zit.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Ik heb geen hobby, is dat erg?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.