Je bekijkt nu Ik heb geen talenten – dit is echt onzin!

Ik heb geen talenten – dit is echt onzin!

Hoe vaak ik dit wel niet heb gedacht? Ik heb geen talenten. Eindeloos vaak. Ik was vooral druk met wat ik niet kon en wat ik niet wilde in het leven. Maar erachter komen waar ik dan goed in ben, dat leek nog niet mee te vallen. In mijn ogen kwam dat omdat ik geen uitgesproken talent heb.

Geen talent hebben

Ik dacht altijd dat ik geen talent heb. Waar ik achter ben gekomen is dat ik ook niet één talent heb maar een hele hoop dingen goed kan. Een talent hebben koppelde ik vroeger vaak aan beroemd worden. Dus als je goed kan zingen heb een talent, vind je dat waarschijnlijk super leuk en kun je er met een beetje geluk je geld mee verdienen. Met nog meer geluk heel veel geld. Tot zo ver mijn kort door de bocht beredenering.

Ik heb geen talenten is onzin!

Echt iedereen heeft talenten, maar het hoeft dus niet zo uitgesproken zijn als het beeld van iemand die goed kan zingen zoals ik hierboven heb geschetst. Mocht je het echt lastig vinden om erachter te komen wat jouw talenten zijn schakel de mensen om je heen in om je te helpen.

360 graden feed back ophalen

Vraag minimaal drie mensen in je omgeving om onderstaande vragen voor je te beantwoorden. Kies bij voorkeur mensen uit waarbij de band die je met ze hebt verschillend is. Vraag bijvoorbeeld een familielid, een vriend(in) en een collega.

  • Wat maakt mij bijzonder?
  • Wanneer zie je mij op m’n best?
  • Wat doe ik dan? Hoe ziet dat eruit?
  • Als ik een miljoen zou winnen, wat zou ik er dan volgens jou mee doen?
  • Waarvoor zou je mij om hulp vragen?
  • Wat voor werk zou volgens jou bij mij passen?

Heb jij geen talenten of vind je het lastig jezelf credits te geven?

Wat er in onze ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ cultuur enorm in zit is dat we onszelf geen credits durven te geven. We durven niet zonder gene te zeggen dat we ergens goed in zijn. Echt met die valse bescheidenheid ga jij je dromen niet waar maken, dus als dat hetgeen is waarom je niet kunt aangeven waar je talenten liggen, zet het over boord! Jezelf kennen en gelukkig zijn is zoveel belangrijker dan bescheiden zijn. Bescheidenheid siert de mens toch?! Bescheidenheid zit de mens vaak in de weg. Als je nu super bescheiden bent verander je echt niet zomaar in een asociale opschepper, dus laat jezelf eens wat meer horen ten behoeve van je eigen geluk!

Probeer verschillende dingen

Verschillende banen, hobby’s, vrijwilligerswerk. Start een kleine onderneming naast je baan. Je hoeft niet altijd direct in het diepe te springen om uit te vinden wat je leuk vind of wat je goed kan. Ik werkte jarenlang parttime met nog allerlei nevenactiviteiten. Zo hield ik er van om dingen te organiseren voor onze scouting groep. Schreef ik stukjes voor een lokaal magazine. Zat ik in het bestuur van een openlucht musical. Werkte ik in de horeca. En werd ik uiteindelijk ondernemer door in eerste instantie te starten als voedingscoach naast een baan. Ik ging weer tekenen en schilderen, iets wat ik als kind zo leuk vond. Geef jezelf de ruimte om te spelen en te proberen. Je leert jezelf beter kennen en je komt er ook achter wat je leuk vind en wat je goed kan.

waterverven

De multipotentialist heeft vele talenten

Ik kwam erachter dat ik een multipotentialist ben, iemand met meerdere interesses, passies en vaardigheden. Ik gedij dus goed binnen het ondernemerschap waar ik het me ene moment op de boekhouding stort. Het volgende moment een blog aan het schrijven ben, om vervolgens nog wat dingetjes aan mijn website te optimaliseren. Vervolgens een online koffiedate op de planning heb staan. Om tot slot de dag af te sluiten met het inpakken en verzenden van een setje intentiekaarten. Als jij je hier in herkent is het dus niet zo gek dat je het lastig vind om te bedenken wat je wilt worden of dat je het gevoel hebt toch nog eens wat anders te willen in het leven.

Hoe word je ALLES?

Veel mensen weten (nog) niet wat ze willen worden in het leven of weten dat ze eigenlijk wel een keer wat anders zouden willen gaan doen. Als je vele interesses, passies en vaardigheden hebt is voor één ding kiezen namelijk lastig. Bovendien na een tijdje waarschijnlijk doodsaai. Je bent waarschijnlijk multigetalenteerd. Emilie Wapnick biedt in haar boek perspectief om verschillende kansen en mogelijkheden te benutten. In dit boek ga je praktisch aan de slag met hoe jij je leven zou kunnen bouwen rondom al je passies en interesses.

Kan ik je helpen om je talenten te vinden?

Een boek lezen is leuk en het kan je echt nieuwe inzichten geven, maar je zet pas echt flinke stappen als je met iemand samen aan de slag gaat. Als loopbaancoach kan ik jou helpen om uit te vinden waar jouw talenten liggen, maar ook hoe je dat in kunt zetten richting betaald werk. Ik zeg niet voor niks betaald werk, dat kan zowel in loondienst zijn als ondernemen. Laten we alle opties open houden. Wist je dat een kennismakingsgesprek altijd gratis en vrijblijvend is? Ik maak graag tijd om je beter te leren kennen, want je gaat pas echt stappen zetten als de samenwerking ook echt goed voelt. Heeft dit artikel iets bij je los gemaakt? Doe eens gek, boek eens een kennismakingsgesprek 😉

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel in ieder geval niet meer zult zeggen ‘ik heb geen talenten’. Je hebt ze ongetwijfeld, maar je hebt ze misschien nog niet helemaal scherp en daar kan aan gewerkt worden.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.