Je bekijkt nu Introvert zijn betekent niet dat je verlegen bent

Introvert zijn betekent niet dat je verlegen bent

Vaak denken we dat als je introvert bent, dat je dan ook automatisch verlegen bent. Dit is echt een verkeerde aanname. Ik denk wel dat het zo is dat de meeste mensen die super verlegen zijn wel introvert zijn, maar het is dus niet onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Extravert lijkt de norm

Als we goed om ons heen luisteren lijkt het alsof het beter is om extravert te zijn. We denken dat extraverte mensen de hele dag maar in de spotlight willen staan. Een druk sociaal leven, snel op de voorgrond treden, altijd je woordje klaar hebben dat zijn de dingen die we aan extravert koppelen. Ook als deze dingen je van nature niet zo liggen kun je maar beter mee doen om erbij te horen, toch?! Introvert of extravert zijn draait er helemaal niet om of je op de bar durft te dansen. Het heeft er mee te maken hoe jij jezelf weer oplaadt, dat is het grootste verschil tussen introverte en extraverte mensen.

Introvert of extravert zijn draait er helemaal niet om of je op de bar durft te dansen.

Introvert

We bestempelen die introvert zijn snel als saai en verlegen. Van die types die in een groep het liefst de kleur van het behang aan zouden nemen. Nou ik kan je vertellen, niks is minder waar. Ik ben absoluut introvert, ik durf (inmiddels) prima te spreken in mijn Instagram stories, van mezelf te laten horen in een meeting of op een podium te stappen om mijn verhaal te delen.

Hoe verwerk je prikkels

Het grootste verschil zit in hoe je prikkels verwerkt, hoe je weer oplaadt. Introverte mensen vinden het heerlijk om thuis te zijn, rustig op de bank een boekje te lezen, wat te rommelen. Buiten in de natuur te lopen. Extraverte mensen laden op van onder de mensen zijn. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Na een mega drukke werkdag denkt een extravert persoon veel eerder laat ik eens wat mensen optrommelen om op het terras te gaan zitten. Terwijl een introvert persoon eerst eens even een momentje van rust wil en het daarna nog wel wil bekijken of er nog zin komt om op het terras te gaan zitten.

Introvert like a boss!

Ik wist wel dat ik introvert ben, maar niet zo goed waarom. Ja, omdat ik niet zomaar op de bar dans. Dat is dus niet het grootste verschil. Ik volgde de Instagram cursus Introvert like a boss van Charlotte van ‘t Wout. Wat een verademing! Ik ben dus helemaal niet raar, er zijn er meer van mij. Er zijn een heleboel mensen die het Spaans benauwd krijgen van een agenda vol sociale verplichtingen. Mensen die leuke dingen doen soms helemaal niet zo leuk vinden. Natuurlijk is met vrienden afspreken leuk, maar vooral wanneer daar in mijn hoofd ruimte voor is. Niet als ik hierdoor het gevoel heb continue haast te hebben om mijn agenda afspraken af te kunnen vinden.

Puzzelstukjes vallen op z’n plek

Er vielen na het volgen van deze Instagram cursus een hoop puzzelstukjes op hun plek. Nu snap ik waarom sommige vriendinnen het liefste elke avond afspreken om samen te eten of nog wat te gaan drinken. Terwijl ik na een werkdag graag thuis eet met mijn vriend. Ik ga wel sporten, maar sociale activiteiten bewaar ik voor in het weekend. Deze cursus heeft me ook geleerd hoe ik hier beter mee om kan gaan. Dat het oké is om mijn grenzen aan te geven en een tegenbod te doen. Het fijnste inzicht was dat als ik iets te druk vindt dat gevoel er mag zijn. Introvert zijn is niet raar of slecht. Dit gevoel accepteren en luisteren naar wat ik nodig hebt op dat moment. Ook als dat betekent dat ik af en toe een afspraak moet cancellen.

Luister naar je lichaam

Door goed aan te voelen wat je grenzen zijn en die echt te respecten kun je zelf meer genieten van alle dingen die je doet. Als je in een weekend zes sociale afspraken hebt staan, maar je eigenlijk uitgeput bent en toe bent aan me-time beleef je er niet zo veel plezier aan. Waarschijnlijk zul je ook minder goed gezelschap zijn als je stiekem bij je hoofd al bij die volgende vijf afspraken zit. Wees eerlijk als iets je even te veel is. Doe een tegenvoorstel. Beloof vooraf niet dat je overal 100% zeker bij bent. Allemaal dingen om het jezelf makkelijker te maken. Hoe zou jij zelf reageren als iemand je vertelt dat hij/zij nu even tijd voor zichzelf nodig heeft? Precies, als je eerlijk bent tegen de mensen om je heen zullen mensen dat alleen maar respecteren.

Herken jij je in dit artikel? Lees dan ook mijn review van het boek  Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf. van Judith Noordzij.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Introvert zijn betekent niet dat je verlegen bent

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.