Je bekijkt nu Dit is de kracht van je ademhaling kunnen controleren

Dit is de kracht van je ademhaling kunnen controleren

Je ademhaling kunnen controleren vergt wat oefening, maar het is zo waardevol! Als je iemand vraagt ‘hoe voel je dat je stress hebt?’ Dan is het antwoord gegarandeerd dan stijgt je hartslag. Dat is zo, maar je ademhaling is veel betere indicator. Iemand met veel stress heeft een korte ademhaling bovenin de borstkas. De hartslag zal ook iets verhoogd zijn. Als je de ademhaling weet te controleren daalt je hartslag automatisch mee en ga je je rustiger voelen. Een hele mooie tool om eens mee aan de slag te gaan.

Begin niet met ademhalingsoefeningen uit noodzaak

Goed ademen is vaak een onderdeel van meditatie. Dit is ook zoiets waar wij in het westen pas mee beginnen als er nood aan de man is. Als je stresslevel in het rood zit en de stoom uit je oren komt. Je hoeft dit punt helemaal niet te bereiken om aan de slag te gaan met mediteren of ademhalingsoefeningen. Het liefst eerder, veel eerder. Ook als je geen extreme stress ervaart kan je ademhaling leren controleren je heel erg veel brengen. Het brengt je rust, je dichter tot jezelf en het geeft je daardoor ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Oefen niet te lang, hou het leuk

Als je start met ademhalingsoefeningen doe dit niet te lang. Het veranderen van het ritme waarin je ademt heeft alles te maken met het veranderen van gedrag. Ga er dus niet vanuit dat je met twee keer oefenen hier super goed in bent. Om het leuk te houden is het belangrijk dat geen hoge verwachtingen hebt. Het gaat er om dat je oefent, niet dat je het direct onder controle hebt. Begin maar eens met een paar minuutjes. Probeer het op te bouwen, maar hou het leuk. Het is een heel krachtig middel, maar het zou zonde zijn als je er een hekel aan krijgt omdat jij te veel van jezelf vraagt en doorgaat tot je er gefrustreerd van raakt.

Gebruik een app, filmpje of smartwatch als hulpmiddel

Zelf doe ik vaak een oefening uit de Meditation Moments App, maar er zijn ook een hoop andere opties. Mijn Garmin Smartwatch heeft ook een functie met een ademhalingsoefening. De wijzers gaan dan in en uit elkaar waar je je ademhaling op kunt afstemmen. Dit filmpje op YouTube vind ik ook heel praktisch, dit laat ook zien dat het alles behalve zweverig is. Mocht dit tempo het niet helemaal zijn, zoek dan zelf op ademhalingsoefening er zijn ook filmpjes met een andere frequentie.

Je ademhaling kunnen controleren, betekent je stresslevel reguleren

Als je het doen van ademhalingsoefeningen onder de knie krijgt dan heb je daar enorm veel baat bij. Door langzamer en dieper te ademen gaat je hartslag naar beneden en voel je je ook direct rustiger. Een ademhalingsoefening is een mooi instrument zelf snel en effectief je stresslevel te verlagen. Natuurlijk lost het chronische stress niet direct op, maar je voelt je absoluut anders na het doen van een ademhalingsoefening. Het zorgt dat je meer ontspannen bent, weer helder kunt denken of lekker kunt slapen.

Mocht je in het gejaagde gevoel denken dat je hier geen tijd voor hebt. Dan is het pas echt tijd om die paar minuten tijd voor jezelf te nemen!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Dit is de kracht van je ademhaling kunnen controleren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.