Je bekijkt nu Je hart volgen, waarom is dat zo lastig?

Je hart volgen, waarom is dat zo lastig?

Het klinkt zo eenvoudig. Je moet gewoon je hart volgen is wat we vaak horen. Nou als er iets is wat ingewikkeld is dan is het wel je het volgen van je hart, intuïtie of gevoel. Wat naar mijn mening ongeveer allemaal op hetzelfde neerkomt. Leven vanuit je hart of intuïtie is dichtbij de natuur, bij de oorsprong leven. Toch lijken we het enorm lastig te vinden. Te luisteren naar wat onze intuïtie aangeeft. Ons lijf verzet ons regelmatig tegen met ons verstand oh zo geweldige keuzes. Onze intuïtie zegt iets anders, waarom luisteren we daar niet naar?

Wil jij liever luisteren dan lezen?

Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen.

Een baby leeft volledig op gevoel

Als baby luister je alleen maar naar je gevoel. Je huilt als je honger hebt of een knuffel wilt, je poept als je moet poepen en als je moe bent dan ga je slapen. In onze opvoeding leren we dit af en zeker in onze cultuur. We leren dingen te structureren, goed na te denken en niet in zeven sloten tegelijkertijd te lopen. Doordachte keuzes maken. Dat is eigenlijk het begin van het einde. Want wat is doordacht? En wanneer is het overdenken?

Als we de signalen niet meer horen

Ons lichaam geeft de hele tijd signalen af die vanuit ons hart/intuïtie komen. Ons hoofd doet de hele tijd zijn best alles eindeloos te overdenken en die signalen knetter hard te negeren. Dat is dan ook de reden waarom we tegenwoordig zo vaak vast lopen. We willen van alles bereiken, moeten hard werken, veel leren en voordat we een keuze maken denken we er over na of dat nou wel zo’n goed idee is. Je hoofd draait overuren, de stem vanuit je hoofd je ego is altijd aanwezig. Wil jou behoeden voor mogelijk gevaar. In tussentijd ben je helemaal niet gelukkig met wie je bent en wat je doet, maar toch blijf je gaan voor wat je hoofd allemaal zegt.

Leer je verstand uitschakelen

Om meer vanuit je hart te leven is het zaak dat je hoofd stopt met overuren draaien. De machine in jouw bovenkamer draait zo hard dat jij de geluiden van je lichaam niet meer hoort. Dit kun je doen door te wandelen in de natuur, echt ga de natuur in dat gaat boven een rondje door de woonwijk. Door te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen en door af en toe helemaal niks te doen. Net zo lang tot jij comfortabel bent met wat er in jouw hoofd allemaal gebeurt. Veel mensen zijn dat namelijk niet. Alleen zijn of niks doen betekent alleen zijn met je hoofd, met je eigen gedachten. Iets wat als ongelofelijk vermoeiend kan worden ervaren. Dus om echt meer uit je hart te leven is het belangrijk dat je niet te serieus neemt wat je allemaal denkt.

Je hart volgen betekent dapper zijn

Als jij je hart durft te volgen en nog geen beren op de weg ziet dan zullen mensen die jou lief hebben beren op je weg plaatsen. Omdat ze je eigenlijk willen beschermen, of omdat ze zich niks voor kunnen stellen bij jouw keuze. Ik herhaal jouw keuze, dus jij bepaalt. Kiezen vanuit je hart is dus al spannend, je bent misschien al bang voor het oordeel van een ander. Als je de stap dan neemt om met je hart te kiezen en je krijgt kritiek vanuit je omgeving is het lastig een volgende keer weer vanuit je hart te kiezen. Je moet dapper zijn om op je gevoel te vertrouwen, het is gegarandeerd een tikkeltje avontuurlijker dan wanneer je volledig op je verstand vaart.

Je kunt je gevoel niet te slim af zijn door met je verstand te kiezen

Ik ben van mening dat een beslissing met je verstand waar je met je gevoel niet achter staat dat je daar altijd op terug komt. Je kunt je gevoel niet te slim af zijn door met je verstand te kiezen. Hoe ik dat bedoel? Een relatie die wel oké is zal waarschijnlijk geen stand houden op termijn, omdat de kans dat je voor een ander valt groter is of je kunt de aanraken van je ‘geliefde’ niet meer verdragen. Een baan die fantastische arbeidsvoorwaarden heeft, maar inhoudelijk niet leuk is zal je alsnog super veel energie kosten.

Je hart volgen is als het juiste pad volgen

Van binnen weet je het namelijk al lang wat je moet kiezen. Dat wil niet zeggen dat je vandaag je baan nog op moet zeggen als je het niet zo naar je zin hebt. Begin klein, ga oefenen met kiezen vanuit je hart en goed voor jezelf zorgen. Zeg een afspraak af waar je eigenlijk geen zin in hebt. Geef jezelf de schop onder je kont om wel te sporten, omdat je weet dat je je daarna beter voelt. Stop met eindeloos overdenken en afwegen van een beslissing, geef het tijd en vertrouw op dat wat in je hoofd op komt. Stop met dat eindeloze gepieker.

Door klein te beginnen kun jij leren om meer vanuit je hart te leven. Zo lukt het je op een natuurlijke manier om steeds grotere beslissingen ook vanuit je hart te nemen.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Je hart volgen, waarom is dat zo lastig?

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.