Je bekijkt nu Je hoofd resetten, zo doe je dat!

Je hoofd resetten, zo doe je dat!

Je hebt een drukke dag gehad, je hoofd stroomt over. Er kan niks meer bij, wat zou het toch ongelofelijk handig zijn om je hoofd gewoon even te resetten. Gewoon met een knopje, zoals je dat bij je telefoon doet als hij wat vast begint te lopen. Er zijn manieren om je hoofd te resetten, maar ik kan je alvast vertellen op de bank onder een deken gaan liggen is niet de manier.

De invloed van prikkels

We slurpen prikkels de hele dag door. De hele dag mailen, bellen, WhatsAppen we. Dan chatten we nog zakelijk op het werk, maken we nog praatjes bij het koffieapparaat, lezen nieuwssites, luistereen radio. In tussentijd proberen we ook nog inhoudelijk werk te verrichten en houden we elkaar aan de praat met allerlei vormen van werkoverleg. Waar we ons op proberen te concentreren, maar tegelijkertijd zo veel mogelijk externe prikkels in zetten die ons afleiden. Op de terugweg in de auto of in de trein krijgen we te maken met andere reizigers, we luisteren nog wat muziek want tja anders is het ook zo stil. Tegen de tijd dat je de sleutel thuis in het slot steekt heb je het gevoel dat de stoom uit je oren komt. Je hoofd loopt over, je bent overprikkeld, er kan niks meer bij.

Wat doe je als je een vol hoofd hebt?

Op de bank liggen, tv kijken, in tussentijd door je social media scrollen. Velen van ons zijn ‘te moe’ om te koken, te gaan sporten en een rondje naar buiten te gaan. In tussentijd geven we ons hoofd geen rust, nee door alle activiteiten die we doen terwijl we met onze luie kont op de bank liggen overprikkelen we ons hoofd nog meer en doen we alsof dat even bijkomen is. Dat maken we onszelf wijs. Stiekem weten we allemaal eigenlijk wel dat wat extra lichaamsbeweging geen kwaad kan toch?!

Ontspanning daar moet je tijd voor maken

We plannen onze agenda’s vaak enorm vol. Ontspanning zien we als bijzaak of tijdverspilling. Als je te weinig ontspant begint je lichaam allerlei signalen uit te zenden dat het er de hoogste tijd voor is. Ontspanning heeft een positief effect op onze slaap. We weten allemaal dat als we lekker slapen de wereld er een stuk zonniger uit ziet. Als je langdurig te veel prikkels ervaart kun je het ontspannen verleren. Je blijft altijd ‘aan’ staan, waardoor je energie weg lekt zonder dat je eigenlijk iets doet. Tijd om een activiteit te zoeken die de resetknop van jouw hoofd is.

Het gaat er om je rust in je hoofd creëert, niet dat je een prestatie aan je activiteit koppelt.

Wat je zou moeten om je hoofd te resetten

Zijn er nou allemaal dingen die door je hoofd blijven spoken? Maak eerst eens een brain dump. Schrijf alles op wat er uit komt. Of dit nou dingen zijn waar je wel of niet iets mee moet. Iets wat ergens staat kun je niet meer vergeten en kost je geen ‘werkgeheugen’ meer. Daarna kun je aan de slag met een mindful hobby of het ontdekken daarvan. Bedenk eens wat vond je vroeger leuk om te doen? Dat kan je al helpen een mindful hobby te vinden. Denk je nu dit is een mooi moment de tuin opnieuw aan te leggen of om de hele boven verdieping te verven. Helaas, dat is waarschijnlijk verre van mindful en zal je als dat niet opsplitst in kleine fases alleen maar meer stress geven. Het gaat er om je rust in je hoofd creëert, niet dat je een prestatie aan je activiteit koppelt. De natuur in gaan doet sowieso echt wonderen voor je hoofd!

Behind the scenes, Health by Hanneke
Hier maak ik een backdrop. Dat is een achtergrond om foto’s voor mijn website en social media mee te maken.

Mindful hobby’s

Je hoofd resetten, hoe doe jij dat?

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Je hoofd resetten in het bos

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.