Je bekijkt nu Je schuldig voelen over alles, stop ermee!

Je schuldig voelen over alles, stop ermee!

Je een partijtje schuldig gaan zitten voelen is zonde van je tijd en van je energie. Je verandert niks aan de situatie én je geniet niet van het moment. Natuurlijk is het niet raar om je schuldig te voelen als je iets echt fout hebt gedaan of iets heel naars hebt gezegd tegen een ander. Maar als ik naar mijn coachees luister dan voelen we ons tegenwoordig schuldig over van alles.

Waar voelt de gemiddelde millennial zich schuldig over?

Over niet hard genoeg werken. Niet genoeg taken wegstrepen op een dag. Het niet frequent genoeg onderhouden van sociale contacten. Over afspraken afzeggen, omdat ze op hun tandvlees lopen. Omdat ze een stukje chocolade te veel gegeten hebben, maar ook omdat ze een taartje afslaan omdat de broeken inmiddels te strak zitten. Ze voelen zich schuldig, omdat die broeken te strak zitten. En ze voelen zich schuldig als ze niks doen. Als ik het zo opsom hoop ik dat jij net als ik denkt ‘HOEZO?’.

Wat is schuldgevoel

Schuldbesef is het bewustzijn dat je iets hebt fout gedaan. Er ontstaan gevoelens van spijt en berouw omdat je iets hebt na gelaten, naar welke maatstaven dan ook (maar meestal die van jezelf). Dat je andere tekort hebt gedaan of hebt benadeeld door jouw handelen. Het is nogal wat hè?! Ik snap dat je dit voelt als je iemand van z’n fiets hebt gereden. Dat je dit ook voelt als je een aflevering te veel van een serie op Netflix hebt gekeken en de was nog niet hebt opgehangen, dat is wat overdreven. Maar goed, je gevoel is je gevoel. Dus de vraag is vooral wat doe je er aan. Ik hoop dat dit stukje relativeren je in ieder geval al een klein beetje op weg helpt.

Je schuldig voelen over alles is een moderne vorm van zelfkastijding

Hoe hoog leg jij de lat in het leven?

Als jij je steeds schuldig voelt over dingen die je nog niet af hebt of hebt gedaan is de verwachting die jij hebt dan wel realistisch? Is die to-do list van jou nog wel menselijk? Wordt het niet eens tijd dat jij die lat van je uit de wolken haalt? Als je hoge verwachtingen aan jezelf stelt dan kan dat je uitdagen net wat meer te geven. Maar wat levert dat je eigenlijk op? Maken de prestaties die jij denkt te behalen door die lat zo hoog te leggen je eigenlijk wel gelukkig? Hoe hoger jouw lat ligt, hoe groter de kans dat je niet kunt voldoen aan je eigen verwachtingen. Het gevolg? Schuldgevoel, frustratie en teleurstelling. Wat heb je daar eigenlijk aan? Wil jij later terug kijken op een leven waarin jij je helemaal uit de naad hebt gewerkt om aan je eigen verwachtingen te voldoen en tot de conclusie komen dat je bent vergeten te genieten?

Hoe hoog leg jij de lat?

Stop met je schuldig te voelen dat jij geen robot bent

Wat zegt ze nu?! Wat heeft een robot hiermee te maken? Wij verwachten met regelmaat hetzelfde van onszelf als van een voor geprogrammeerde machine. Je bent geen robot. Verwacht dus ook niet van jezelf dat je acht werkuren per dag productief bent. Dat je nooit iets vergeet. Dat je zo lang door kunt gaan als er uren in een dag zitten. Verwacht niet dat je al je tijd nuttig besteed! Je denkt misschien alles uit het leven te halen als je agenda ‘lekker druk’ is. Niets is minder waar. Je geniet pas als je ook momenten hebt van ontspanning, dat die fijne momenten echt tot je door kunt dringen en dat je even niks hoeft. Je geniet pas van het leven als jij het jezelf gunt om fouten te maken, voor jezelf te kiezen en met regelmaat helemaal niks te doen.

Verander je gedachten en stop met je schuldig voelen

Cognitieve gedragstherapie laat zien dat er een gebeurtenis is, daarop volgt een gedachte, die beïnvloed je gevoelens en vervolgens je gedrag. Een voorbeeld: Je hebt niet alle was opgeruimd en zit op de bank (gebeurtenis). ‘Wat ben ik toch een ongeorganiseerd persoon, ik ben niet eens in staat mijn huishouden te managen’ (gedachten), Je voelt je schuldig over het feit dat je moe op de bank zit (gevoelens). Je blijft jezelf verwijten maken, dwaalt steeds af van wat je aan het kijken bent en valt ook niet in slaap (gedrag). Zo zie je in dit voorbeeld dat je voornamelijk jezelf in de weg hebt gezeten, maar er eigenlijk niks is veranderd aan de situatie. De was is niet opgeruimd, je raakt ook niet meer uitgerust van dat moment op de bank.

Keer de negatieve gedachten om

De kracht zit in het omkeren van die negatieve gedachten. Als jij er een positieve helpende gedachten van kunt maken dan veranderen ook de gevoelens en het gedrag erbij. Als je kunt denken, ‘wat goed dat ik mezelf een momentje op de bank gun als mijn lichaam dat zo hard nodig heeft’ dan veranderd je gevoel in berusting en je zult gaan genieten van die serie die je aan het kijken was of vind de rust voor een middag dutje. De kracht van onze gedachten is dus super sterk. Dus onthoud goed, niet alles wat je denkt is waar en je kunt er zelf met wat oefening een positieve draai aan geven.

Wil jij voor jezelf leren kiezen zonder schuldgevoel?

Lijkt het je een verademing als jij je minder vaak schuldig zou voelen? Als je weet hoe je meer tijd voor jezelf kunt creëren en hoe je wat meer uit je hoofd komt? Noteer dan nu in je agenda. Instagram cursus Jezelf op één van 29 maart t/m 2 april 2021. Schrijf je in op de wachtlijst, dan krijg je als eerste bericht wanneer jij je ticket kunt bemachtigen om deel te nemen. Waarom inschrijven voor de wachtlijst? Alleen als je op de wachtlijst staat ontvang je van mij een hele mooie aanbieding in je mailbox.

Ja, ik wil me inschrijven voor de wachtlijst! 

Ik hoop dat dit artikel je aan het denken heeft gezet, want zonder dat eeuwige schuldgevoel is het leven stukken mooier!

Heb je vragen over dit artikel of over de cursus? Stuur me gerust een berichtje.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Je schuldig voelen, stop ermee!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.