Je bekijkt nu Jezelf naar beneden halen. Waarom doe je dat?

Jezelf naar beneden halen. Waarom doe je dat?

Jezelf naar beneden halen, iets wat we bijna aan de lopende band doen. ‘Leuk jurkje heb je aan!’ ‘Dankje, het is maar een goedkoop ding hoor, in de uitverkoop bij de H&M’. Gevolg; ongemakkelijke situatie, omdat je dit compliment blijkbaar lastig te incasseren vind. Waarom doen we onszelf zo tekort?

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Echt, degene die dit heeft bedacht… Oké, veel Amerikaanse dingen vind ik ook een beetje over de top. Wat ik wel geweldig vind is dat ze mensen daar complimenteren als ze iets geweldigs hebben bereikt wat echt een droom is. Je mag trots zijn. Verdien je veel geld, omdat je business het goed doet en koop je met dat het geld wat je verdient hebt je droom auto dan zal iedereen dat aanmoedigen. In Nederland ben je al snel een aansteller, opschepper, streber, noem het maar op. Droom jij al jaren van die ene designer tas, wie houdt je eigenlijk tegen dat ding te kopen? Waarschijnlijk de gedachten wat anderen er van zullen vinden.

Zo haal jij jezelf naar beneden

Ik werk maar drie dagen. Het werk wat ik doe stelt niet zo veel voor hoor. Het is maar een tweedehandsje. Oh, nee ik vind juist dat mijn haar er echt niet uitziet vandaag. Jij hebt makkelijk praten, want jij hebt een goed lichaam. Deze schoenen heb ik al jaren hoor. Ja, ik ben vijf kilo kwijt, maar ik moet er nog minstens tien hoor. Die goal maakte ik wel, maar het kwam dat was te danken aan die geweldige voorzet. WAAROM?

Probeer eens te reageren met ‘dank je, wat lief dat je het zegt’

Leer complimenten incasseren

Iemand neemt de moeite iets te zeggen wat hem/haar opvalt aan jou en als positief ervaart. Waarom wuif je dit weg? Het is de mening van de ander, die mag er zijn. Daar hoef jij niks van te vinden. Wees blij dat de ander het lef heeft dit soort gedachten uit te spreken en dit niet voor zich te houden. Dat maakt de wereld zo veel mooier. Tenminste, als wij stoppen met onszelf naar beneden te halen en complimenten leren incasseren. Als je dat oefent draagt het ook nog eens bij aan je zelfvertrouwen. De volgende keer dat iemand je complimenteert wuif het dan niet weg. Probeer eens te reageren met ‘dank je, wat lief dat je het zegt’.

Wees trots op jezelf!

Zelfs als er geen aanleiding voor is halen we onszelf naar beneden. Ik zie dat veel terug in mijn coaching. We focussen onszelf altijd maar op wat er beter had gekund. Of groen het gras aan de andere kant is. Stop eens met het glas halfleeg te zien. Benoem dagelijks eens hardop tegen jezelf voor het slapen gaan wat er goed ging die dag. Het klinkt vast belachelijk, maar het werkt. Je zelfvertrouwen zal er van groeien, dat is wat het aller belangrijkste. Een flinke dosis zelfvertrouwen daar moet je best een tijdje voor sparen. Het is dus niet snel te gek, spaar nog maar even door!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Jezelf naar beneden halen, waarom doen we dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.