Je bekijkt nu Jezelf op één zetten zorgt voor een gelukkiger leven

Jezelf op één zetten zorgt voor een gelukkiger leven

Vaak denken we dat het egoïstisch is, jezelf op één zetten. Niets is minder waar. Ik ben er van overtuigd dat dit juist nodig is om de beste versie van jezelf te zijn. Om de leukste versie van jezelf te zijn voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Het is dus helemaal niet egoïstisch. Je bewijst er de mensen om je heen ook een dienst mee.

Wil je liever luisteren?

Ik heb over dit onderwerp ook een podcast opgenomen.

Moet ik dan vanaf nu overal ‘nee’ tegen zeggen?

Absoluut niet. Jezelf op één zetten betekent niet dat je tegen iedereen ‘nee’ zegt, maar juist dat je leert vaker ‘ja’ te zeggen tegen jezelf. Door te leren meer in het hier en nu te zijn. Door in te gaan zien dat tijd voor jezelf als hoogste op je prioriteitenlijstje mag staan en dat daar een andere manier van plannen bij hoort. Als je leert dingen los te laten en uit te besteden zul je meer rust gaan ervaren. Dan gaat het je weer lukken om echt te ontspannen en misschien wel om die hobby op te pakken die je uit het oog bent verloren. Als je voor jezelf durft te kiezen ben je weer de baas over je eigen agenda. Dit gaat er absoluut voor zorgen dat jij lekkerder in je vel zit en je gelukkiger voelt in het leven wat je hebt.

In het hier en nu zijn

Als je jezelf niet op één zet ben je vaak enorm bezig met de mening van anderen. Dat wil zeggen dat je in je hoofd zit. Je bent aan het denken/piekeren over wat er al geweest is en waar je geen invloed meer op hebt. Of je bent bezig met alles wat nog komen gaat. Dit zorgt ervoor dat je niet in het moment leeft. Waarom dat zo erg is? Genieten van het leven doe je in het hier en nu. Kortom, als jij alsmaar opgesloten zit in je hoofd dan vergeet je te genieten.

Tijd voor jezelf

Het is super fijn om in gezelschap te zijn van andere mensen. Of je nou introvert of extravert bent, uiteindelijk heeft ieder mens tijd voor zichzelf nodig. Bij de ene persoon is de behoefte net wat hoger dan bij de ander. Ik vind het zelf heerlijk om alleen een ronde te lopen met een fijne podcast op, om te puzzelen, te lezen of te aquarellen. Zelf merk ik dat ik juist door tijd te maken voor dit soort dingen dat ik op andere momenten er echt bij bent met mijn gedachten. Dan komt het minder snel voor dat ik niet luister naar wat mijn gezelschap zegt of dat ik geïrriteerd raak (om niks).

Een goede planning

Waar het vaak mis gaat bij tijd voor onszelf maken en bij voor onszelf kiezen is dat onze planning te vol zit. We bewaken ons kostbaarste bezit onvoldoende. Als we kritischer zouden zijn waar we onze tijd aan willen besteden dan voorkomen we dat onze agenda vol zit met verwachtingen van anderen (die we zelf geschept hebben). Als je agenda eenmaal zo vol zit wil je niemand teleurstellen, dus bijt je maar even door. In een goede planning hou je tijd over voor onvoorziene omstandigheden, reistijd, extra tijd voor als zaken uitlopen en niet te vergeten voor tijd voor jezelf.

Loslaten en uitbesteden

Zoals ik hierboven al zei, verwachtingen van anderen die scheppen we vaak zelf. Als jij altijd maar degene bent die de was doet en het eten kookt in huis nodigt dat voor anderen ook niet echt uit om je te helpen. Zeker niet als je iemand bent die kritisch is over de manier waarop dingen dan moeten gebeuren. Om meer tijd voor jezelf te krijgen is het belangrijk je af te vragen wat er nu echt moet gebeuren. Wat heeft je lichaam (en je hoofd) nu nodig? Van nog drie huishoudelijke klussen aanpakken of als je de rust neemt waar je lichaam zo hard om vraagt?

ECHT ontspannen

Dat doe je niet met de tv aan en je telefoon in je hand. Dan dien je je hoofd zoveel prikkels toe dat je misschien even niet kunt piekeren, maar ontspannen is het zeker niet. Voor je hoofd maakt het zelfs niet zo veel uit of jij nou achter je werklaptop gaat zitten of dat je op je telefoon gaat zitten scrollen. Wat bijdraagt aan echte ontspanning is de natuur in gaan, in alle rust een boek lezen, een ademhalingsoefening doen. Iets waarmee je met je handen bezig bent zoals puzzelen, haken, breien, borduren, koken of klussen (geen heel huis verbouwen) zijn van dat soort activiteiten. Om in die ontspannen modus te kunnen komen is het belangrijk al die gedachten over het verleden en de toekomst los te kunnen laten.

Neem deel aan de online training Jezelf op één

Deze online training is voor iedereen die vaker voor zichzelf zou mogen kiezen zonder zich daar schuldig over te voelen! Deze training is wat voor jou als…

  • Je niet meer de hele tijd het gevoel wilt hebben dat je leven bestaat uit moeten
  • Je meer tijd voor jezelf en je gezin wilt
  • Je weer knopen door wilt durven hakken
  • Je weer tijd wilt hebben voor sporten en je hobby’s
  • Je niet meer geleefd wilt worden door je agenda
  • Je nog energie over wilt hebben om wat te ondernemen aan het einde van de dag.

Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is deze cursus wat voor jou! Deelnemen is de eerste stap om (nog) beter voor jezelf te zorgen. Gun jij jezelf dit? Lees hier alles over de cursus en scoor een ticket. 

Heb je vragen? Stuur me gerust een berichtje.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Jezelf op één zetten zorgt voor een gelukkiger leven

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.