Je bekijkt nu Leven vanuit flow – dicht je energielek

Leven vanuit flow – dicht je energielek

Leven vanuit flow, wat houdt dat in? Fluitend door het leven gaan. Leven vanuit flow is dat wanneer de dingen in je leven moeiteloos gaan. Nee, natuurlijk kan dit niet iedere dag, maar het liefst wel zo veel mogelijk.  Dit kun je bereiken door onder de loep te nemen hoe de verdeling tussen de energiegevers en de energievreters in je leven is. In dit artikel neem ik je mee in hoe je nou merkt dat je wel of niet uit flow leeft en natuurlijk ook wat je er aan kunt doen om vaker flow te ervaren.

Liever luisteren naar hoe je kunt leven vanuit flow?

Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen.

Wat is flow?

Je herkent het aan dat je zin hebt in de dag. Dat je aanpakt en fijner nog ook doorpakt op de doelen die je hebt gesteld. Je streept werkelijk dingen van je to-do list af. Dingen gaan moeiteloos en je hoeft jezelf niet door de dag heen te slepen. Je doet fluitend dat ene vervelende klusje in huis. Of in ieder geval zonder er al te lang over na te hoeven denken en moed te verzamelen.

Energiegevers - flow

Wat moet je doen om flow te bereiken en te behouden?

De juiste balans tussen energiegevers en energievreters. Om in flow te zijn moeten er meer energiegevers in je leven zijn dan energievreters. Of beter gezegd, je moet zoveel meer energie krijgen van de fijne dingen dan dat de dingen die minder fijn zijn je energie kosten. Volg je het nog? Stel je een weegschaal voor, daar is het gewicht van de energiegevers zwaarder dan het gewicht van de energievreters. De kant van de energiegevers op de weegschaal hangt dus naar beneden.

Stress is de tegenhanger leven vanuit flow

De tegenhanger van flow is stress, wat je hieruit direct kunt concluderen is dat stress een energie killer is. In ieder geval als het aanhoud. Een beetje stress kost ons wel energie, maar zorgt dat we goed presteren. Denk aan een moment dat je een presentatie moet geven. Toch merk je daarna vaak ook dat dit korte moment van inspanning je relatief veel energie heeft gekost. Wat niet erg is, want het geeft je als het goed is ook een voldaan gevoel. Om de juiste balans te handhaven is het belangrijk dat na zo’n prestatie een moment van rust of iets waar jij van oplaad (een energiegever) volgt. Doe je dat niet dan lekt je energie ongemerkt steeds verder weg.

Energievreters - stress

Wat zijn de energiegevers in je leven? Wat zijn de energievreters?

Neem een vel, en verdeel het in twee kolommen. Mijn energiegevers zijn bijvoorbeeld: wandelen, sporten, in de natuur zijn, een dagje sauna, in de zon zitten, waterverven, mooie plaatjes maken voor Instagram, een opgeruimd en schoon huis. Energievreters zijn mensen die proberen de baas te spelen, poetsen in huis, bonnetjes verwerken in de boekhouding, de was ophangen, structurele reistijd voor woon-werk verkeer, administratief geneuzel en uitzoek werkjes zonder duidelijk zichtbare resultaten. Te lang, te veel energievreters je leven laten regeren kan zelfs voor een burn-out zorgen. Je verbruikt namelijk meer energie dan dat je oplaad.

Maak jij eigenlijk wel genoeg tijd voor de dingen die je energie geven?

Als we onder druk komen te staan, dan raken we vaak uit balans. De energievreters de overhand nemen dan zijn we vaak niet geneigd meer tijd en energie te steken in dat wat ons energie geeft, maar juist die dingen als eerste te schrappen. De momentjes voor onszelf uit de planning te slopen. En eigenlijk ga je jezelf daar nog veel meer mee tegen werken. Je put jezelf nog meer uit.

Hoe streng is jouw kritische stem?

Vaak zit een kern van dit gedrag in hoe streng we voor onszelf zijn, in hoe hoog we de lat leggen in het leven. Mag jij van jezelf uitrusten als je lichaam het aangeeft? Of mag jij pas uitrusten als je jouw to-do’s af hebt? Jezelf wat vaker iets fijns toestaan kan er juist voor zorgen dat je weer beter oplaad. Je meer ontspannen bent, weer in die flow komt en dat ook de vervelende dingen moeiteloos gaan.

Waarom sommige kleine taken enorm zwaar voelen

Een voorbeeldje, ik kan op sommige dagen echt enorm opzien tegen het leegmaken van de vaatwasser. Voorheen dacht ik dan ik mag pas naar buiten als de vaatwasser leeg is. Dat resulteerde in mezelf in de weg zitten, tijd verdoen op social media, in ieder geval de taak die er was ontwijken zonder dat je van die tijd geniet. Vervolgens was het al donker als ik die vaatwasser eens leeg had en ging ik niet meer naar buiten. Resultaat ik zat ’s avonds met een onvoldaan gevoel op de bank. Tegenwoordig draai ik het om. Ik ga eerst iets doen wat ik fijn vind, zoals dus naar buiten gaan. Die vaatwasser loopt niet weg en de wereld vergaat ook echt niet als je een taak niet af hebt. Vaak voel ik me na die wandeling zo goed dat ik zonder na te denken begin om de vaatwasser leeg te ruimen.

Juist door prioriteit te maken voor je energiegevers blijf je lekker in je vel zitten. Ik hoop dat jij na het lezen van dit artikel aan de slag gaat met uitvinden wat voor jou energiegevers en energievreters zijn, zodat jij een beter zicht krijgt hoe je vaker kunt leven vanuit flow!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.