Je bekijkt nu Loopbaantraject met of zonder assessment?

Loopbaantraject met of zonder assessment?

Ga je voor een loopbaantraject met of zonder assessment? Kom je met loopbaancoaching alleen er ook? Of biedt een document met daarin allerlei persoonlijkheidstesten meerwaarde om de juiste vervolg stappen te zetten in je carrière?

Wat is je loopbaanvraagstuk?

Een loopbaanvraagstuk kan heel divers zijn. Het kan zijn dat je geen idee hebt wat je wilt met je carrière. Geen inzicht hebt in waar jouw kansen liggen. Maar het kan ook zijn dat je uit wilt stippelen hoe je een bepaald doel in je loopbaan wilt behalen. Hoe een traject wordt ingestoken is natuurlijk afhankelijk van de vraag. De meeste van mijn coachees weten dat ze diep in hun hart liever wat anders zouden doen of ergens anders zouden werken, maar weten nog niet helemaal wat het dan wel moet worden. Of hoe ze daar kunnen komen.

Het verschil tussen losse testen en een assessment

Binnen loopbaancoaching, maak ik met regelmaat gebruik van een test. Bijvoorbeeld in het beginstadium om het stresslevel in kaart te brengen. Of om het gesprek te starten over iemands persoonlijkheidsstijl en de omgang met anderen. Een assessment is een uitgebreide set aan testen die op meerdere onderwerpen in gaat zoals persoonlijkheid, kwaliteiten, drijfveren en waarden. De uitslagen hiervan krijgt de coachee mee in een uitgebreide rapportage. Daar maak ik tot nu toe nog wat minder vaak gebruik van.

De voordelen van een loopbaantraject met assessment?

Het voordeel is dat je door verschillende testen af te nemen je snel inzichtelijk krijgt waar iemands sterke kanten liggen en waar hij/zij zich kan door ontwikkelen. Je krijgt dit alles mooi gebundeld in een boekje zodat je het altijd nog eens terug kunt lezen. Coaching is voor de meeste mensen behoorlijk ontastbaar. Het kan daarom fijn zijn toch een heel tastbaar in handen te hebben. Dit maakt het ook een stuk tastbaarder waar geld aan uitgegeven is, iets wat veel werkgevers fijn vinden.

De nadelen van een loopbaantraject zonder assessment?

In praktijk hoor ik met regelmaat terug dat coachees ooit eerder een assessment hebben gedaan, maar ze er eigenlijk niet veel wijzer van zijn geworden. De conclusie als we daarover in gesprek gaan niet dat het een slecht rapport is, maar dat niet wordt begrepen en voelt als overweldigend. Een assessment kost een hoop geld, omdat dit in de meeste gevallen door de coach afgenomen moet worden bij een derde.

Een testrapportage kan voelen alsof je de kwartjes die vallen in een traject in één keer overhandigt

Conclusie kiezen voor een loopbaantraject met of zonder assessment?

Loopbaancoaching kan heel goed met maar ook zonder een assessment. In een traject zonder assessment vallen er gedurende het traject steeds kwartjes bij de coachee. Als je een testrapportage overhandigd zeg je eigenlijk ‘alsjeblieft hier is je bak met kwartjes’. Het aller belangrijkste wanneer er gebruik wordt gemaakt van testen is dat deze ook goed worden toegelicht en dat het niet wordt gebruikt als DE einduitkomst. Alleen dan kan de coachee bepalen welke punten hij/zij meeneemt uit het rapport en hoe dit te vertalen naar de praktijk. Een rapportage zou dus de starter moeten zijn van goede gesprekken om meer inzicht te krijgen in de kansen en mogelijkheden voor de toekomst. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de stappen die je daadwerkelijk zet, niet om wat er op papier staat.

Zou jij gaan voor een loopbaantraject met of zonder assessment? Eens even met mij sparren over wat het beste bij jou zou passen? Stuur me een mail of bekijk hoe je met me samen kunt werken.

Loopbaantraject met of zonder assessment?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.