De ene persoon is gevoeliger voor stress dan de ander, maar wanneer loop je nou het meeste risico op een burn-out? Er bestaan nog steeds zoveel misverstanden over het ontstaan van een burn-out. Er blijken zelfs mensen te zijn die het vergelijken met een muisarm, dat was ook een tijdje een rage. Say what?!
Steeds meer mensen hebben stressklachten
Er lopen steeds meer mensen rond met stressklachten, waarvan een groot deel ze lekker negeert totdat het echt mis is. Ik hoop dat met dit artikel, maar eigenlijk ook met mijn hele website en mijn social media kanalen wat meer inzicht te kunnen geven over hoe een burn-out ontstaat. Er zijn mensen die een hoger risico hebben op een burn-out dan anderen, maar niemand is 100% stressbestendig. Het stijgende aantal burn-outs is geen millennial rage, maar een serieus probleem. Voor de mensen die er last van hebben, maar ook voor werkgevers. Hoe meer aandacht voor dit onderwerp des te beter is mijn motto.
Het stijgende aantal burn-outs is geen millennial rage, maar een serieus probleem!
Wie loopt het meeste risico op een burn-out?
Herken jij jezelf in één of meerdere van de onderstaande kopjes? Ben dan alert. Ik wil je helemaal niet bang maken, juist niet zelfs. Ik wil je bewust maken, dat jij misschien wel iemand bent die het belang van een ander of van het bedrijf waarvoor jij werkt geneigd bent hoger op de prioriteitenlijst te zetten dan dat jijzelf. Als je dat doet loop je meer risico op een burn-out dan wanneer jij jezelf op één durft te zetten.
De perfectionist
De perfectionist wil zijn of haar werk super goed doen en is loyaal. Deze personen zijn er eigenlijk dan ook van overtuigd dat niemand dit werk zo goed kan als hij of zij zelf. Anderen zorgen al snel voor ‘losse eindjes’ wat ze willen voorkomen, daarom houden ze graag de controle. Perfectionistisch gedrag steekt waarschijnlijk niet alleen op het werk de kop op, maar op meer vlakken in het leven. Het is behoorlijk druk om alle ballen hoog te houden, op het werk, thuis, maar ook op sociaal vlak.
De pleaser
Deze pleaser wil het iedereen naar de zin maken. Als je een extra taak hebt moet je bij hem of haar zijn, want ‘nee’ zit niet in het vocabulaire. Deze pleaser stelt het belang van anderen en het bedrijf boven zichzelf. Een combinatie van de perfectionist en de pleaser is ook zeker mogelijk. Dit is (zolang het goed gaat) voor een werkgever echt een fantastische medewerker.
De carrière tijger
Deze mensen zijn super ambitieus. Als je ze vraagt waar ze willen staan over vijf jaar hoeven ze daar niet over na te denken er rolt direct een antwoord uit. Zij gaan het maken en zijn het meest in hun element als er veel afwisseling en prikkels zijn. Een groot deel van de carrière tijgers zal vol overtuiging zeggen dat een burn-out hun nooit zal overkomen.
Herken jij jezelf niet in de drie types hierboven?
Herken jij jezelf niet in de teksten hierboven? Prijs jezelf niet te snel rijk. Iedereen kan een burn-out krijgen als je structureel meer van jezelf vraagt dan je aan kunt. Even een te volle agenda hebben of te veel aan je hoofd hebben is niet erg, maar als het te lang duurt kan het schadelijk zijn voor je gezondheid.
Hoe weet je of je te veel van jezelf vraagt?
We zijn allemaal wel eens druk, in onze agenda maar ook druk zijn in ons hoofd is een belasting. Hoe weet je nou wanneer het te veel is? Dat weet je door goed naar je lichaam te luisteren, maar laten we daar nou net niet meer zo goed in zijn als we spanning ervaren. Vind jij het lastig om onderscheid te maken in of jij het gewoon even druk hebt of dat je zo druk bent dat je misschien wel te veel van jezelf vraagt? Daar heb ik wat voor! Start nu deze test en je hebt over 5 minuutjes een uitslag. Die uitslag gaat helpen om in te zien of jij gewoon nog even door moet zetten of dat het echt noodzakelijk is om meer rust te nemen.
Laat je me weten wat je van de test en jouw uitslag vond?