Je bekijkt nu Milder zijn voor jezelf, dit levert het je op

Milder zijn voor jezelf, dit levert het je op

Zit perfectionisme en faalangst voor jou in de weg? Tijd om te leren om milder te zijn voor jezelf. Door je lat minder hoog te leggen in leven stel je jezelf minder vaak teleur. Mislukken de dingen die jij wilt niet langer structureel. Het voordeel daarvan? Door milder te zijn voor jezelf leer je uiteindelijk genoegen te nemen met minder. Trots te zijn op wat je wel hebt bereikt. Het gevolg daarvan? Je zelfvertrouwen groeit. Wie wil dat nou niet?!

Wil je liever luisteren?

Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf en voor een ander?

We zijn allemaal zo streng voor onszelf. We hanteren voor onszelf andere regels dan we voor een ander zouden doen. Daarnaast is het ook zo dat als we streng zijn voor onszelf we automatisch ook de lat voor de mensen om ons heen hoger leggen. En zelfs als je dat zelf niet helemaal door hebt, is de kans groot dat anderen het wel zo voelen. Dat als het altijd spik en span is als er iemand bij je binnen komt, dat jij er altijd fanatisch uit ziet dat de ander het gevoel heeft op te moeten ruimen voordat jij komt en zich altijd tot in de puntjes moet verzorgen voordat ze met jou afspreken. Dus eigenlijk doe je niet alleen jezelf hiermee een hoop aan, maar ook de mensen om je heen.

Hoe hoog leg jij de lat?

Stop met jezelf veroordelen

Stop met eindeloos over denken wat er anders had gekund. Op jezelf mopperen en boos zijn. Door je te focussen op het negatieve groeit dat alleen en voel je je nog vervelender. Zou je ook zo blijven drammen als een ander iets niet naar wens heeft gedaan? Zou je dan een dag later ook nog steeds telkens een vervelende sneer geven? Want dat is namelijk wat we bij onszelf vaak wel doen. We blijven eindeloos kwaad op onszelf, terwijl dat totaal niet bijdraagt aan wat je wilt bereiken. Het zorgt eerder dat de moed je in de schoenen zakt.

Het verschil tussen mild zijn en troost gedrag

Mild zijn voor jezelf betekent niet jezelf alles toestaan. Als je het doel hebt deze zomer zelfverzekerd over het strand te lopen, maar je je nu niet fijn voelt in lichaam dan zal nu een reep chocolade naar binnen werken niet bijdragen aan dat doel. Het jezelf toestaan omdat je het nu even verdient hebt na een zware dag of een moeilijk gesprek heeft niks te maken met mild zijn voor jezelf. Dat is eerder zelfmedelijden, dat gaat je op lange termijn niet helpen om je een zelfverzekerd persoon te voelen. Mild zijn betekent niet je sportmomentje afzeggen als je geen zin hebt en een vol hoofd hebt na de werkdag. Mild zijn betekent wel je sportmomentje afzeggen als je lichamelijk op bent. Bij troost gedrag ga je in de slachtoffer rol, bij mild zijn voor jezelf neem je de regie en leg je de lat vooraf lager voor jezelf.

Het leven voelt moeitelozer als je milder bent voor jezelf

Door mild te zijn wordt je liefdevoller naar jezelf en ook naar anderen. Je bent vaker trots op jezelf, omdat je kunt voldoen aan de verwachtingen die jij stelt aan jezelf. Dit geeft een boost aan je zelfvertrouwen, hoe heerlijk is dat?! Door milder te zijn voor jezelf wordt je kalmer, ben je niet meer zo aan het vechten, strijden en bewijzen. Je krijgt ruimte in je hoofd voor andere dingen, bijvoorbeeld om te zien wat je al allemaal wel hebt (bereikt) in je leven. Je wordt een leuker mens, want je bent gewoon wie jij bent zonder daar steeds over te oordelen. Je zult de mensen om je heen ook makkelijker accepteren zoals zij zijn en mensen zullen zich vrijer voelen zichzelf te zijn bij jou. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat als het jou lukt milder voor jezelf te zijn alles veel moeitelozer gaat in het leven.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Milder zijn voor jezelf, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.