Je bekijkt nu Multitasken bestaat niet, dus stop ermee!

Multitasken bestaat niet, dus stop ermee!

Het lijkt de ideale wereld, meerdere dingen tegelijkertijd doen om zo uren op een dat uit te sparen. Ik moet je teleurstellen, multitasken bestaat niet! In ieder geval niet als je twee of meerdere taken met aandacht uit wilt voeren. Vaak horen we dat vrouwen wel kunnen multitasken, ook dat is niet waar. Multitasken gaat altijd ten koste van de kwaliteit of van de snelheid waarmee je een taak uitvoert.

Multitasken kan alleen als iets op de automatische piloot kan

Oké, iets genuanceerder multitasken kan wel, maar alleen als je iets doet wat op de automatische piloot gaat. Je kunt dus wel muziek luisteren en strijken tegelijkertijd. Wandelen en een podcast luisteren gaan ook prima samen. Autorijden en bellen gaat ook, maar je zult wel eens gemerkt hebben dat als je in een verhitte discussie raakt dat als je minder met je hoofd bij de weg bent. Dit is dus eigenlijk al op het randje. Meetings volgen vanuit de auto, iets wat ik om me heen vaak hoor. Ik het wel eens geprobeerd, maar als je het mij vraagt eigenlijk gewoon levensgevaarlijk. Eten achter je laptop, nog zo eentje. Ook niet effectief, het gaat namelijk ten koste van je spijsvertering en je lichaam geeft het signaaltje verzadigd niet goed door aan je hoofd. Gewoon pauzeren dus!

Ons hoofd geeft altijd meer aandacht aan één taak

Het lijkt ideaal iets afhandelen terwijl je ook iets anders doet. Ik dacht nog even een LinkedIn post af te schrijven terwijl ik mijn krieltjes al in de airfryer had gedaan. Ik raakte zonder er erg in te hebben verstrikt in de tekst. Terwijl ik mijn hele tekst nog even omgooide waren de krieltjes ineens gecremeerd en de rest van het eten stond nog niet op. Die LinkedIn post was gelukkig wel een aardig succes, maar dit was voor mij weer even een duidelijke reality check, multitasken bestaat niet. De aandacht gaat naar één taak. Met als resultaat dat ik nieuwe aardappeltjes kon gaan bakken en alsnog aan de rest van het eten moest beginnen. De beoogde tijdswinst die was dus teniet gedaan door een zwarte walm.

Taakswitchen is dodelijk voor onze focus

Multitasken bestaat dus niet. Het klinkt leuk twee dingen tegelijkertijd doen, maar eigenlijk moet ons hoofd dus voortdurend taakswitchen. Als wij mensen ergens slecht in zijn dan is het wel taakswitchen. We hebben steeds weer even nog om ons opnieuw te concentreren op een andere taak. Dus als we twee dingen tegelijkertijd proberen te doen dan kost dat niet alleen ongelofelijk veel energie het is ook echt een killer van onze focus.

Vergeet multitasken, start met effectief werken

Hoe we echt moeten werken, zonder dat het ten koste gaat van onze focus en er een energielek optreed dat hebben we nooit geleerd. Dat is eigenlijk toch best gek?! Op kantoor gaan continue telefoons af, komen er steeds pop-ups binnen dat je een mail hebt en kunnen we elkaar non stop bestoken met chat berichten. Natuurlijk kan één persoon een bedrijfscultuur niet veranderen, maar je kunt zelf wel anders om gaan met je werk. Mail is bijvoorbeeld geen snel medium, als je iemand echt nodig hebt bel je wel. Pop-ups uit zetten zorgt dus al voor heel wat taakswitchen minder op een dag.

Multitasken bestaat niet, slimmer werken wel

Wil je meer weten over hoe jij slimmer en dus sneller kan werken zonder dat het je meer energie kost? Het boek Grip van Rick Pastoor is absoluut een aanrader. Het leest niet alleen lekker weg, de schrijver daagt je ook uit direct aan de slag te gaan.

Ik hoop dat na het artikel inmiddels duidelijk is dat multitasken eerder zorgt voor stress dan dat het je tijd bespaard. Heb je nu het gevoel helemaal uren in een dag tekort te komen? Laten we daar samen eens over in gesprek gaan, boek nu een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we samen op zoek naar hoe jij meer rust in je hoofd kunt krijgen.

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

multitasken bestaat niet

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.