Je bekijkt nu Heb je een multivitamine supplement nodig?

Heb je een multivitamine supplement nodig?

De muur met voeding supplementen in de drogist lijkt steeds groter te worden, het meest bekende supplement is multivitamine. Voor alle pijntjes en verschijnselen lijkt er wel een tabletje te zijn. Ik hoor dan ook regelmatig van mensen dat ze dagelijks allerlei supplementen nemen. Het idee is baat het niet dan schaad het niet, maar dat is niet helemaal waar!

Ik wil hier graag wat over vertellen, maar besef me ook dat dit een lastig verhaal is. Tijdens de opleiding tot gewichtsconsulent en de training om Personal Body Plan coach te worden heb ik heel wat geleerd over supplementen, maar dat maakt me absoluut geen expert. Door deze kennis te combineren met wat logisch denkwerk kom je toch een heel eind.

Heb je supplementen nodig?

Nee, je hebt geen supplementen nodig. Wanneer je altijd gevarieerd en gebalanceerd eet, voldoende groente, fruit, vezels etc. krijg je alle vitamines en mineralen voldoende binnen. Dan is het van belang dat je ook in het najaar en de winter voldoende buiten komt zodat de zon regelmatig op je snoet kan schijnen, dan blijft je vitamine D ook op pijl. Dit is natuurlijk de ideale wereld. Als ik naar mezelf kijk eet ik in de zomer meer groente en fruit, dan in de herfst en winter. Salades zijn lekker als het warm is en het zomerfruit staat me net wat meer aan dan die eeuwige appel. Gevarieerd eten proberen we wel, maar hoe vaak in een maand staat er hetzelfde gerecht op tafel of een ander gerecht met dezelfde ingrediënten? Ik eet best vaak dezelfde soort groente en fruit, het kan zijn dat je bepaalde vitamine daardoor net wat minder binnen krijgt. Heb je net als ik een kantoorbaan? Dan is het lastig voldoende buiten te zijn als de zon er ook is gedurende de herfst en winter. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam in die periode niet voldoende vitamine D aanmaakt.

Wanneer heb je wel een voedingssupplement nodig?

Je doet aan de lijn om wat af te vallen

Wanneer je wat af wilt vallen hanteer je voor een wat langere periode een calorietekort. Je eet dus minder dan je lichaam verbrand. Het maken van de juiste productkeuzes, is dan extra belangrijk. De kans dat je ergens iets te kort komt wordt door het calorietekort natuurlijk wat vergroot.

Je sport fanatiek

Fanatieke sporters vragen wat meer van hun lichaam. Het is goed je lichaam dan ook een beetje extra te geven, om in de juiste balans te blijven. In beide gevallen kan een multivitamine tablet per dag je algehele gezondheid ondersteunen.

Wel of geen multivitamine?

Als je voldoende gevarieerd eet, niet aan de lijn of fanatiek aan krachtsport doet heb je geen multivitamine nodig. De vraag is, wanneer weet je dat je helemaal in balans bent? Ik weet het niet. Het nemen van een multivitamine tablet kan je algehele gezondheid ondersteunen. Je krijgt alle vitamine binnen via deze tablet, het voordeel daarvan is dat sommige vitamine het beste zijn werk doen in combinatie met andere vitamines die dus ook in die tablet zitten. Ook als je weinig buiten komt in de zon kan wat extra vitamine D geen kwaad.

Het is niet hoe meer, hoe beter!

Wat wel kwaad kan is zoals met alles ‘te veel’. Kies voor een tablet die tot ongeveer 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines bevat (minder kan ook). Dit is terug te vinden op het etiket. Er zijn hoog gedoseerde supplementen in omloop met wel duizenden keren de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Kies deze supplementen niet, want hoe meer hoe beter gaat niet op. Niet alle vitamines verlaten het lichaam weer als het lichaam ze niet opneemt, er zijn vitamines die werkelijk schade aan kunnen richten bij hoge dosering. Bevat een supplement van een bepaalde vitamine wat meer, zoek dan even uit of dit kwaad kan. Vergeet niet dat een voedingssupplement een aanvulling  is op je dagelijkse voeding. Dit betekent dus dat je nog steeds geen hamburger dieet kunt gaan volgen. Een gevarieerd voedingspatroon met gebalanceerde hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, groente, fruit en niet te veel en niet te weinig calorieën is nog steeds de basis.

Welk supplement gebruik ik zelf?

Vind je multivitamine tabletten groot of enorm vies? Ik gebruik zelf Multi Plus – Yummygums. Dit zijn net snoepjes en ze bevatten ook nog eens Omega-3, wat ik niet eerder in een supplement heb gevonden. Ik moet je eerlijk bekennen die eens per week vette vis haal ik namelijk niet. Dan is een Omega-3 supplement wel aan te raden.

Wil jij Yummygums proberen? Je krijgt 15% korting op je Yummygums met mijn persoonlijke kortingscode: UULTDMKFY

 

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Heb je een multivitamine supplement nodig?
Bronnen: Voedingscentrum | Cursus LOI Gewichtsconsulent | Personal Body College

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Denise

    Ik denk ergens toch dat iedereen wel vitamine supplementen zou moeten in nemen. Het is net dat beetje extra en een hoop mensen krijgen niet de dagelijkse hoeveelheid binnen, tenzij je echt bezig bent met je voeding. Onwijs interessante blog Hanneke!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.