Je bekijkt nu Niks doen is niet zonde van je tijd
Neem de tijd om te ontspannen

Niks doen is niet zonde van je tijd

Staat niks doen regelmatig op jouw planning? De ene persoon moet dit bewust inplannen, bij de ander gaat het vanzelf. Dat laatste dat is een mooi streven, dat je als vanzelfsprekend tijd maakt om niks te doen. Nog veel te veel mensen denken dat niks doen zonde is van je tijd, het tegengestelde is waar! Niks doen verrijkt je geest.

Onze maatschappij heeft altijd haast

We leven in een maatschappij waar een overvolle agenda normaal is. Als je iemand vraagt hoe het gaat lijkt ‘druk’ hierop het antwoord te zijn geworden. Ik zie druk zijn niet als iets goeds. Het is leuk als jij het grootste deel van je tijd bezig bent met de dingen waar jij warm voor loopt, maar druk zijn is alleen goed in een piek. Na een piek hoort er ook een dal te komen in hoe vol jouw agenda en to-do list zijn. Wat gebeurt er als je in de auto heel veel gas geeft? Precies, dan rijd je onzuinig en is de tank eerder leeg. Met je energie werkt het niet anders. Als je even veel gas hebt gegeven is er tijd nodig om bij te tanken.

Ervaar eens hoe het is om je agenda leeg te houden

Het lijkt normaal te zijn om alsmaar dingen te plannen. Hele dagen nuttig te besteden met klussen, vastgelegde hobby’s en het onderhouden van sociale contacten. Het is echt niet raar om je agenda in het weekend eens leeg te houden. Probeer het eens. Dit betekent niet dat je niks mag ondernemen, maar er komen vast andere dingen op je pad dan wanneer je alles vol plant. Laat het weekend eens over aan de spontaniteit. Of dat nou alsnog eindigt met borrelen in de stad of met je pyjama op de bank is, als het moeten er af gaat zal het plezier vergroot worden.

Gun het jezelf om niks te doen
Het jezelf gunnen met een boek terug in bed te kruipen op zondagochtend is een mooie manier van even niks doen!

Wat levert niks doen je op?

Je to-do list wordt niet korter van niks doen, maar het is zo waardevol. Het brengt je brein tot rust, het geeft ruimte om alle prikkels te verwerken. Hierdoor komt er ruimte in je hoofd. Als je brein tot rust komt wordt het niet lui, maar gaat het vanzelf weer aan het werk. Er komen nieuwe ideeën, je creativiteit raakt weer op dreef, er komen nieuwe plannen voor de toekomst. Dromen ontstaan niet door hard werken, maar door niks doen. Als je regelmatig niks doet ben je op andere momenten in staat meer gefocust te werken. Regelmatig niks doen is goed voor je ontspanning. Het gevoel van rust over je heen, waarbij je in staat bent dieper en langzamer te ademen en een lagere hartslag. Een heerlijk gevoel als je dat afzet tegen dat gejaagde gevoel wat we allemaal ook regelmatig ervaren.

Dromen ontstaan niet door hard werken, maar door niks doen!

Geef je hoofd de tijd om prikkels te verwerken

We zien Netflixen en (doelloos) op onze telefoon kijken als niks doen. Voor ons lichaam misschien, maar voor ons brein is het net zo hard werken als wanneer jij plaatsneemt achter je werklaptop. Niks doen is naar buiten wandelen, lekker op de bank liggen, op een bankje in de zon zitten en voor je uit staren, het doen van een ontspanningsoefening of een warm bad nemen. Niks doen is het resetten van ons hoofd. We krijgen door alle apparaten en media veel meer prikkels binnen op een aantal jaar geleden. Blijf je beseffen dat je geen machine of robot bent, het menselijk lichaam heeft ook rust nodig om tot bloei te komen. Heb je het idee dat er niks uit je handen komt en je alleen maar met stapels aan het schuiven bent? Dan is het hoog tijd om niks doen bovenaan je prioriteitenlijst te zetten.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Niks doen is niet zonde van je tijd

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Helemaal mee eens! Vaak word gedacht dat hersenloos tv kijken of scrollen door instagram ook niks doen is. Maar ik sta pas echt uit in de natuur of onder een warme douche.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.