Je bekijkt nu Ontdek wat je écht wilt als ondernemer

Ontdek wat je écht wilt als ondernemer

Je bent ondernemer, iets wat je zo graag wilde, toch vraag jij je met regelmaat af ‘is dit het nou?’.  Maak ondernemen weer leuk, ontdek wat je écht wilt.

Blij worden van je onderneming

Je bent waarschijnlijk gaan ondernemen, omdat je vrijheid wilde, de regie over je eigen planning. Misschien wel om je niet meer helemaal te pletter te werken. Je niet meer zo druk te maken over je werk. Toch merk je dat je bovenkamer overuren draait, omdat je niet (meer) weet of je wel op de juiste koers zit. Lees verder en ontdek wat je echt wilt.

De vijf vragen die je helpen te ontdekken wat je wilt

Denk jij kom maar door met die vijf vragen? Dan moet ik je teleurstellen, er is echt wel wat innerlijk werk nodig om ze goed te kunnen beantwoorden.

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?
  • Waar vind ik dat?
  • Hoe kom ik daar?

Raffel dit niet af en ga niet snel door naar de laatste twee vragen, want dan ga jij niet vinden wat je zoekt.

Waarom weten wat je écht wilt zo lastig is

De vragen wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik lijken eenvoudig. Toch zijn ze dat niet. Het lastige is om ze los van elkaar te zien. We beoordelen anderen en onszelf vaak op basis van gedrag. Dat is hetgeen wat we zien, wat zich boven het wateroppervlak bevindt. Maar weet jij ook wat er onder de waterlijn zit?

Gedrag

Wat je laat zien is je gedrag. Dat wil niks zeggen over wat jou echt beweegt in het leven. Een groot deel van ons gedrag is onbewust, maar ook een deel daarvan is bewust. Als jij wilt ontdekken wat je echt wilt dan is het nog belangrijker om te kijken wat er zich onder de waterlijn bevind. Dat wat je niet kan zien.

ontdek wat je écht wilt onderzoek je waarden, drijfveren en belemmeringen

Zelfbeeld

Vlak onder de waterlijn liggen je zelfbeeld en je waarden. Een vaag zelfbeeld kan ertoe leiden dat je weinig sturing geeft aan je leven en je slachtoffer wordt van toevallige gebeurtenissen. Dat je onderneemt op basis van ‘ik ben hier toevallig ingerold’. Als je een negatief zelfbeeld hebt kan dat ervoor zorgen dat je geen keuzes durft te maken, geen risico’s durft te nemen of afhankelijk gedrag vertoont of juist steeds in de verdediging schiet.

Waarden

Jouw waarden zijn jouw fundamentele overtuigingen of idealen. Het is de kern van wat jij nastreeft en hetgeen van waaruit jouw gedrag vorm krijgt. Waarden definieer je meestal in enkele woorden als eerlijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid, trouw, gelijkheid. Waarden worden vaak in één adem genoemd met normen.

Je normen vloeien voort uit je waarden. Ze worden ook wel als gedragsregels gezien, regels die jij belangrijk vindt. Normen zijn meer meetbaar dan waarden.

Drijfveren

Dat wat jou in beweging brengt. Drijfveren probeer ik altijd in coachgesprekken naar boven te krijgen, als je namelijk niks of te weinig doet met je drijfveren in je dagelijks leven mist er iets, een stukje voldoening. Bij mij scoort de artistieke drijfveer het hoogst, dat wil zeggen dat ik uiterlijkheden die kloppen belangrijk vind. Dat ik oog heb voor details, dat ik bepaalde patronen, kleuren, schilderijen mooi kan vinden en voor mij betekent dat ergens ook een stukje creativiteit in kunnen zetten. Je zult begrijpen dat ik dat beter kwijt kan in het maken van visuals voor op Instagram dan op het uitvoeren van mijn boekhouding.

Interesses

Bij interesses ga je als het gaat om je onderneming kijken naar welke dingen jij belangrijk vind. Ben je blij met de inhoud van je werk? Begeef jij je in de markt waar jij je in wilt begeven? Sluit je werkomgeving aan bij wat jou blij maakt?

Inspiratiebronnen

Waar put jij kracht uit? Dit kan zeer uiteenlopend zijn. Dit loopt zeer uiteen dit kan komen uit de natuur, godsdienst, het lezen van boeken, het luisteren van podcasts, maar ook uit bepaalde rituelen zijn. Ook negatieve ervaringen in je leven kunnen zorgen dat jij een ideaal nastreeft op een later moment.

Belemmeringen

Ontdek wat je écht wilt en wat je nu nog tegenhoudt dat werkelijkheid te maken Welke belemmerende overtuigingen zitten je in de weg om actie te ondernemen of om door te pakken? Dit zijn sterk emotioneel geladen ideeën over jezelf. Ze leven meer in je hoofd dan dat het risico werkelijk bestaat. Ze hebben vaak een oorsprong in je kindertijd. Dit zijn dingen die diep verankerd zitten in jezelf en vaak spelen de overtuigingen van je ouders daar een rol in.

Belemmerende overtuigingen kunnen te maken hebben met verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Gebrek aan veiligheid, de overtuiging dat anderen je in de steek zullen laten
  • Relaties met anderen, je gevoel niet mogen tonen
  • Zelfstandig functioneren, als anderen tevreden zijn van ben ik dat ook
  • Gebrek aan eigenwaarde, ik ben niet de moeite waard
  • Angst voor zelf expressie, wat zullen anderen dan wel van me denken?
  • Het voelen van schaarste, ik krijg nooit wat ik wil.

Overlevingsmechanismen

Een overlevingsmechanisme is aangeleerd, vaak onbewust gedrag, dat je heeft geholpen om door bepaalde pijnlijke of onplezierige momenten heen te komen. Vaak dient zo’n mechanisme je niet meer als je ouder bent geworden en zit het je juist in de weg.

Als jij weet wie je echt bent dan past ontdek je wat je écht wilt

Hoe beter jij jezelf leert kennen des te…
  • beter kun jij keuzes maken die echt bij jou passen
  • meer energie en focus zul jij hebben
  • meer ontspanning zul jij voelen
  • leuker wordt je leven

Ontdek wat je écht wilt en pak door!

Dan help ik jou graag. Tijdens coachtrajecten zijn vijf bovengenoemde vragen de leidraad. Samen gaan we aan de slag om antwoord te krijgen op deze vragen en gaan we uitvinden wat zich onder jouw wateroppervlak bevindt. Een boek lezen is leuk, maar met coaching pak je ook echt door. De juiste vragen in combinatie met een (liefdevolle) schop onder je kont zorgen ervoor dat je in drie maanden tijd niet alleen weet wat je wilt, maar ook al heel wat stappen hebt gezet in die richting. Lees meer over samenwerken of stuur me direct een bericht om een kennismaking te plannen.
Wie weet tot snel!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.