Je bekijkt nu Terugblik op de opleiding Spreken met Impact

Terugblik op de opleiding Spreken met Impact

Ruim een jaar geleden volgde ik de workshop Spreken met Impact. Op dat moment zat ik thuis met een burn-out. Ik wilde ervaren dat ik dingen wél kon, iets leren en sterker in mijn schoenen komen te staan. Ik volgde de ze workshop dus gewoon als investering in mezelf en mijn zelfvertrouwen. Alles wat ik er van op zou steken was mooi meegenomen. Tegen het einde van de middag mocht nog één deelnemer op de stip verschijnen. Ik voelde het, dat moest ik zijn en daar stond ik dan. Ik was na deze middag zo enthousiast en dat bleef ik. Een half jaar later smeekte mijn vriend of ik me alsjeblieft in wilde schrijven voor de hele opleiding of er over op kon houden. Ik koos ervoor om te investeren in mezelf!

Mijn op één na grootste investering ooit

Ik vond het echt mega spannend zo’n bedrag te investeren. Eén keer heb ik wat duurders gekocht dan deze opleiding en dat is mijn auto. Dat is een heel tastbaar iets, waar ik overigens ook enorm blij mee ben hoor. Juist, omdat je dit niet ziet vond ik het zo eng. Hoe weet je of iets het waard is? Ik bleef er maar aan denken en besloot daarom het toch te doen, te investeren in mezelf en mijn persoonlijke ontwikkeling.

De opleiding Spreken met Impact bracht mij meer dan alleen skills

Ik vond het een rollercoaster. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt, met je eigen gedrag geconfronteerd en met je overtuigende belemmeringen worden duidelijker dan ooit. Het idee van ‘ik doe dit even’, was dus niet helemaal waar omdat het veel in me heeft los gemaakt. Ik heb beter leren spreken, maar ik heb mezelf ook weer een beetje beter leren kennen. Het werd me opnieuw duidelijk hoe die innerlijke criticus altijd maar in mijn oor staat te schreeuwen. Zo hard, dat ik de voedende stem die je vertrouwen en lef geeft vaak niet meer te horen is. Iets om aan te werken. Ik heb geleerd dat ik ruimte in mag nemen, net zo veel als een ander. Zeker als je op het podium staat is dat belangrijk. Eerst contact maken met jezelf, je verhaal, je publiek dan pas ga je van start. Het is helemaal niet gek om even een klein momentje voor jezelf te nemen voordat je begint te praten, dan heeft je publiek ook even de tijd om rustig alles in zich op te nemen voordat ze starten met luisteren.

Eerst even aarden voordat je gaat spreken

Persoonlijke verhalen

Tijdens de opleidingsdagen kwam ik er voor de zoveelste keer achter dat ik mijn emotionele luxaflex wagenwijd had open staan. Dat ik hoogsensitief ben weet ik van mezelf, hoe ik daarmee moet omgaan blijft soms toch een dingetje. Bijna iedere opleidingsdag vertelde wel iemand een persoonlijk verhaal waar veel emotie in zat. Vaak een heel mooi verhaal, maar ook dat raakt me zo enorm dat het de dagen toch wat intensiever maakte dan ik vooraf had gedacht. Tegelijkertijd is dit natuurlijk ook ontzettend mooi, want juist dit zorgt ervoor dat je leert hoe je een verhaal pakkend kunt maken. Hoe jij ook impact kunt gaan maken op andere mensen met jouw verhaal. Het delen van deze kwetsbaarheid zorgde er ook voor dat er een super mooie dynamiek ontstond in de groep. Zoveel verschillende mensen die zich toch verbonden voelen. Het zorgt ervoor dat je hele eerlijke feedback krijgt, waar je iets mee kan zonder dat je je bekritiseerd voelt.

De eindpresentatie

Time to shine! Ineens was het de dag van de eindpresentatie, tijd om echt te spreken met impact. Samen met mijn coach Marije had ik mijn persoonlijke verhaal verwerkt tot een pitch. Ik vertelde hoe mijn burn-out me heeft laten inzien dat ik vaker ‘nee’ moet zeggen. In ieder geval geen ‘ja’ meer op dingen waar ik echt niet achter sta om anderen tevreden te stellen. Ik eindigde mijn pitch met hoe ik zorg dat ik mijn eigen grenzen bewaak en dat is door mezelf regelmatig één hele belangrijke vraag te stellen. Voordat ik iets in mijn agenda plan stel ik mezelf regelmatig de vraag ‘doe ik dit omdat ik het wil of omdat ik denk dat het moet?’. De feedback van het publiek was dat mijn verhaal raakt en dat ze er zelf wat mee gaan doen. Precies wat ik ermee wil bereiken! Dat mensen eerder hun grenzen gaan aangeven dan dat ik dat heb gedaan. Ik hoop nog veel meer mensen te mogen inspireren met mijn verhaal.

De eindpresentatie

Nieuwe inzichten

Gedurende de opleiding Spreken met Impact kreeg ik door hoe sterk mijn drive is te delen over stress, overspannenheid en burn-out. Ik wist dit misschien wel, maar het is me nu overduidelijk; Ik moet hier iets mee! Als het zou kunnen zou ik de wereld willen behoeden voor nog meer burn-outs, maar dat is natuurlijk een onbegonnen missie. Al ben ik wel heel blij als ik er iemand over na kan laten denken dat het allemaal ook anders kan. Dat het echt kan om minder gehaast door het leven te gaan en te luisteren naar je eigen grenzen. Bij gezonde voeding en een fit lijf hoort ook een gezonde geest. Als dat laatste niet op orde is zullen die eerste twee je ook behoorlijk zwaar vallen. We zijn vaak zo enorm hard voor onszelf, plannen de agenda helemaal vol en vinden het vervolgens gek dat we stress ervaren. Dat is waar ik mensen bewust van wil maken en bij voorkeur voordat ze uitvallen met een burn-out.

Spreken met Impact - tegeltje

En nu?

Nu ben ik trotse bezitter van het tegeltje hierboven en hoop ik dat de spreekopdrachten voor het oprapen liggen! Ik wil mijn verhaal delen, mensen aan het denken zetten en vooral leren om vaker ‘nee’ te zeggen als ze ergens niet achter staan. Doe je dingen omdat je denkt dat het moet of het zo hoort of omdat je het echt zelf wil? Ik hoop mijn verhaal te mogen delen. Het liefst bij bedrijven waar de werkdruk redelijk hoog ligt. Eigenlijk het soort bedrijf waar mijn eigen carrière begon, op een accountants kantoor en bij een multinational. Niet om net personeel massaal in opstand te laten komen tegen hun manager, maar mensen zich bewust te laten worden van wat persoonlijke grenzen eigenlijk zijn. Er structureel overheen gaan kan alleen maar leiden tot ellende, daar heb je zelf niks aan en daar heeft je baas op lange termijn ook niks aan!

Zoek jij een spreker over dit onderwerp? Pick me!

Aan alle lieverds uit mijn opleidingsgroep Spreken met Impact, trainer Eva en coach Marije bedankt voor jullie feed back, support en dat jullie me geholpen hebben mezelf meer te laten zien!

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.