Je bekijkt nu Overeenkomst tussen een burn-out en een blessure
De overeenkomst tussen een burn-out en een blessure is het verloop van herstel

Overeenkomst tussen een burn-out en een blessure

Rondom het hebben van een burn-out hangt toch nog een hoop taboe, omdat men niet snapt wat het nou precies is. Door uit te leggen wat de overeenkomst tussen een burn-out een een blessure is wordt het al een stuk duidelijker. Dan kunnen mensen die zelf nooit tegen overspannenheid of burn-out aan hebben gezeten het wat beter begrijpen. Herstellen van een burn-out wordt al een stukje makkelijker als er wat meer begrip is. Misschien kun jij je bij een burn-out helemaal niks voorstellen, maar je snapt prima dat je met een knieblessure niet kunt voetballen. Aan de hand van dit voorbeeld ga ik je uitleggen hoe een burn-out werkt.

Het ontstaan van de blessure

Veel voetballers kampen met klachten aan hun knieën wat zich kan ontwikkelen tot een blessure. Dit kan een hoop verschillende oorzaken hebben. Verkeerde schoenen op een bepaalde ondergrond, te weinig rust, verkeerde techniek, een verkeerde beweging, gevoeliger voor knieblessures. Het kan allemaal en het klinkt ook heel aannemelijk dat klachten om kunnen slaan naar een echte blessure. Een burn-out is een overbelasting van de hersenen, dit kan ook ontstaan door een hoop verschillende factoren. Werk wat niet leuk is, werk wat te moeilijk of te makkelijk is, de sfeer op de werkplek, een te volle agenda. De combinatie van een zware baan met veel reistijd en/of een gezinsleven. Niks willen missen, het zelf nooit goed genoeg vinden. Net als bij een knieblessure zijn er een hoop combinaties mogelijk. Het resultaat is een overbelasting. Je hebt meer van je lichaam gevraagd dan het aankon, dan trekt je lichaam aan de rem.

Herstellen begint met rust nemen

De herstelfase van een burn-out en van een blessure hebben veel overeenkomsten. Je begint met rust houden, je komt op de bank te zitten en daar zul je ook een tijdje blijven zitten. Als je een beetje bent bijgekomen ga je weer langzaam aan belasten. Je begint met lichte en kort durende inspanning. Bij een knieblessure ga je naar een fysiotherapeut die je oefeningen voor zal schrijven. Je gaat niet alleen je knie voorzichtig weer belasten, maar vooral ook andere spieren trainen zodat je in z’n geheel sterker wordt. Zo werkt het ook met een burn-out. Eerst neem je rust, vervolgens ga je weer langzaam aan wat doen en in je proces krijg je begeleiding van een coach en/of psycholoog. Je gaat eerst weer andere activiteiten ondernemen in plaats van wat de ‘pijn’ veroorzaakte. Met een knie blessure ga je dus niet direct weer proberen te voetballen, met een burn-out ga je niet direct weer proberen te werken.

Waarom kun je niet werken, maar wel naar een feestje?

In de fase van herstel ga je aan de slag met je uithoudingsvermogen. Je gaat trainen om weer licht te belasten, daarbij kies je voor iets wat je plezier geeft. Na een tijdje kun je als je herstellende bent van een knieblessure waarschijnlijk prima wielrennen. Ook een sport, maar geen voetbal. Als je herstellende bent van een burn-out kun je na een tijdje wel naar een feestje of naar de kroeg met mensen die jij heel leuk vind, maar nog niet aan het werk. Zie je iemand die thuis zit met een burn-out op een feestje? Ben je oprecht geïnteresseerd toon interesse, maar veroordeel niks. Denk weer aan dit voorbeeld van de knieblessures.

Met een knieblessure kun je niet voetballen, maar vaak wel fietsen

Opnieuw kunnen presteren topniveau heeft tijd nodig

Als je voldoende hersteld bent om weer langzaam aan te gaan voetballen. Je mag dan alleen de laatste 5 minuten van de wedstrijd even mee doen. Gaat het goed, dan bouw je het op naar een kwartier, een half uur, de eerste helft tot je uiteindelijk weer een hele voetbalwedstrijd kunt spelen. De voorwaarde is natuurlijk dat je verder niet opnieuw last moet krijgen. Het kan dus niet zo zijn dat je een wedstrijd speelt, maar de rest van de week moet hinkelen en niks kunt. Zo werkt het ook met reïntegreren na een burn-out. Je moet het opbouwen, als het goed gaat komen er wat uurtjes bij. Het mag niet zo zijn dat je alleen maar kunt werken en dan moet herstellen om weer opnieuw aan het werk te gaan. Je moet ook de andere dingen in het leven gelijkwaardig opbouwen.

Overeenkomst tussen burn-out en blessure voor meer begrip

zoals ik eerder al zei kost onbegrip iemand met een burn-out veel energie. Het is vervelend als je het gevoel hebt dat je je moet verdedigen over waar jij op dat moment last van hebt. Als je op krukken loopt dan zal niemand je overhalen om toch te voetballen of je het gevoel geven dat je een aansteller bent. Als je een burn-out hebt is dat helaas nog steeds anders. Ik hoop dat door de overeenkomst tussen een burn-out en een blessure uit te schrijven het bijdraagt aan het ontwikkelen van meer begrip. Heb jij iemand in je omgeving die mentale gezondheid maar een ingewikkeld onderwerp vind? Stuur dit artikel alsjeblieft door! Laten we samen zorgen dat er voor mentale klachten meer begrip komt.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
Overeenkomsten tussen een burn-out en een knie blessure
De overeenkomst tussen een burn-out en een blessure is het verloop van herstel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.