Je bekijkt nu Waarom pizza een hele slechte overwerkmaaltijd is

Waarom pizza een hele slechte overwerkmaaltijd is

Ik denk dat ik wel kan stellen dat pizza hoog scoort als overwerkmaaltijd. Het lijkt een traktatie, om deze ultieme ‘guilty plessure’ voorgezet te krijgen tijdens een avondje doorwerken. In dit artikel leg ik uit waarom het voor zowel de werkgever als werknemer niet de beste keuze is om een avondje te knallen.

Pizza en de after dinner dip

Bloem is het hoofd ingrediënt van de bodem van een pizza. Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel. De zemelen en de kiem wordt er na het malen uitgezeefd, wat betekent dat alle vezels worden verwijderd. De pizzabodem bevat nagenoeg geen vezels, wat betekent dat de bodem uit voornamelijk snelle koolhydraten staat. Wat snelle koolhydraten doen is de bloedsuikerspiegel laten pieken, even krijgen we daardoor heel veel energie. Daarna volgt de after dinner dip. Ook de hoeveelheid vet die een pizza bevat ligt behoorlijk zwaar op de maag. De hoofd focus van het lichaam is het verteren van de pizza. Bye bye concentratie.

Een gezonde overwerkmaaltijd is een investering

Om werkelijk een avondje te knallen kun je dus beter een andere maaltijd op tafel zetten dan pizza. Daarnaast ben ik ook van mening dat het stimuleren van een gezonde leefstijl bij de zorgplicht van de werkgever hoort. Hoe kun je dat beter doen dan door in ieder geval te beginnen met het aanbieden van gezonde maaltijden. Wanneer er iets extra’s van de werknemer wordt gevraagd mag daar in mijn optiek ook wat vanuit de werkgever tegenover staan. Ook als dat verhoudingsgewijs wat duurder is dan fast food, zie het als investering.

Welke producten stimuleren de focus?

Omega-3 vetzuren, ja dat zijn die vetten die voorkomen in vis zoals zalm, tonijn en makreel. Avocado en noten zijn ook absoluut brainfood. Ga verder voor volkoren brood, pasta of zilvervliesrijst. Eiwitrijke producten zoals kip doen het ook goed. Ga niet voor een te zware maaltijd.  Natuurlijk hoef je het wiel zelf niet uit te vinden, een beetje innovatieve cateraar denkt hier graag in mee. Neem een koffie of thee met een stukje pure chocolade na en je kunt er weer even tegenaan!

Denk je nu ‘dan gaan we voor Chinees’. Dat bevat ook veel vet en snelle koolhydraten, dus ook niet bepaald geschikt als overwerkmaaltijd om nog even een paar uurtjes te kunnen knallen.

 

Liefs Hanneke

 

In de avond eet je misschien regelmatig buiten de deur, omdat je moet overwerken. Ook trekken veel mensen in de ochtend snel een croissantje uit het schap in de supermarkt op het station. Of dat nou zo goed is? Lees ook: croissants zijn de nieuwe boterhammen.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Waarom pizza een slechte overwerk maaltijd is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.