Je bekijkt nu Prioriteiten stellen – zo komt niet alles op jouw bord

Prioriteiten stellen – zo komt niet alles op jouw bord

Waarom prioriteiten stellen zo belangrijk is? Ander heb je het altijd druk. Het lijkt alsof alles wat er moet gebeuren door jou gedaan moet worden en wel nu. Met een simpele vraag ga ik je helpen om beter te leren prioriteren. Dit kunt je zowel zakelijk als privé inzetten.

Prioriteren voor meer rust in je hoofd

Als je geen prioriteiten stelt in het leven dan wordt je geleefd door je planning of agenda. Je hebt het idee pas te mogen rusten als je takenlijst leeg is. Dat is dus nooit. We zouden onszelf eens wat vaker rust mogen gunnen als ons lichaam het nodig heeft. Soms lijkt het alsof alles belangrijk is, ik kan je verklappen dat is het niet. De onderstaande stappen gaan je helpen om prioriteiten te stellen, keuzes te maken en meer rust te krijgen in je hoofd te krijgen.

De magische vraag: moet ik dit nu doen?

Je kunt je afvragen of jij alles wel moet doen. Een hele mooie zin om daarbij te gebruiken: ‘Moet Ik Dit Nu Doen?’ Je stelt jezelf die vraag vijf keer. Steeds leg je de klemtoon op een ander woord van de zin. Door dit te doen (en te blijven herhalen), leer je bewustere keuzes maken in het leven.

 1. MOET ik dit nu doen?

  Hiermee bepaal je het belang van de taak. Moet het echt of wil je het doen/gedaan hebben? Als je tot de conclusie komt dat je het wilt en niet per se hoeft, voel je al wat meer ontspanning. Soms lijken dingen te moeten, maar is het een combinatie van moeten en willen.  Bijvoorbeeld: Je moet werken voor je geld, maar je wilt ook werken. Gedeeltelijk voor je salaris, maar ook voor de sociale contacten, de zelfontplooiing etc.

 2. Moet IK dit nu doen?

  Ben jij de beste persoon om de taak uit te voeren? Ben jij de enige persoon die de taak kan uitvoeren? Of kun je de taak delegeren?

 3. Moet ik DIT nu doen?

  Er moet altijd van alles gedaan worden. Je kunt niet alles tegelijkertijd, daarom is het belangrijk keuzes te maken waar jij je tijd aan besteed. Bovendien kan een taak op verschillende manieren gedaan worden. Is de datgene wat je nu wilt gaan doen de juiste stap op dit moment?

 4. Moet ik dit NU doen?

  Veel dingen in het leven lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Kan het een uurtje/dagje/weekje/maandje wachten? Of is het inderdaad echt zo dringend dat je direct alles uit je handen moet laten vallen om ermee aan de slag te gaan?

 5. Moet ik dit nu DOEN?

  Wat gebeurt er als je niets doet? Sommige problemen lossen zichzelf op als je ze maar lang genoeg met rust laat. Soms lijkt iets op dit moment enorm belangrijk, maar blijkt het als het blijft liggen eigenlijk helemaal niet zo urgent of belangrijk. Het kan ook zo zijn dat het wel belangrijk is dat een bepaalde taak wordt gedaan, maar dat hoeft niet door jou te zijn. Als er niets gedaan hoeft te worden, scheelt dat jou werk. Grijp die kans 😉

Intentiekaart rust nemen

Pas op dat jij jezelf niet allerlei taken opeist

Soms moet iets eerst in de soep lopen voordat dingen echt beter gaan. Dat gaat van de steevast die handdoek in de voetbal tas van je partner of je kind stoppen tot je collega maandelijks te helpen herinneren aan een deadline. Je kunt denken ‘ja, maar als ik het niet doe komen ze alsnog bij mij uit’. Dan geef je niet thuis. Dat is lastig voor iemand die graag de touwtjes in handen heeft en dingen goed regelt. I know! Maar toch maai jij eigenlijk het gras voor het voeten van de ander weg als jij steeds zorgt dat alles toch op z’n pootjes terecht komt. Prioriteiten stellen gaat over goed voor jezelf zorgen en niet over de hele wereld proberen te behoeden voor misstappen.

Maak je takenlijstje maar eens wat korter en leun wat vaker even achterover!

Kan ik jou helpen met prioriteiten stellen?

Zit jou hoofd zo vol dat het lastig is om te prioriteren? Heb je het gevoel dat je in een rijdende trein zit die niet te stoppen is? Heb je daardoor geen tijd om na te denken over wat je dan wel wilt in het leven? Laten we dan eens kennismaken om te kijken of ik jou kan helpen die trein tot stilstand te brengen. Voor meer informatie over wat ik doe en hoe ik je kan helpen bekijk de pagina coaching.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

prioriteiten stellen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.