Je bekijkt nu Review: Focus AAN/UIT – dicht jouw energielekken

Review: Focus AAN/UIT – dicht jouw energielekken

Dit boek is niet nieuw, maar lange tijd voelde ik niet de behoefte om dit boek te lezen, laat staan een review te schrijven over Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar. Dat ik hier alsnog in begonnen ben, daar heb ik geen seconde spijt van gehad! Dit boek gaat namelijk ook ver veel meer dan focus aan zetten. Het gaat ook veel over hoe we onze focus uit zetten. Waar we nou eigenlijk stress van krijgen, wat de invloed is van slaap op ons mentale gestel en natuurlijk ook over op welke manieren wij ons af laten leiden.

Lekker rommelen zonder focus

Ik kwam het boek opnieuw tegen toen ik op mijn e-reader aan het scrollen was tussen de beschikbare boeken. Het trok nu wel mijn aandacht en voor het eerst las ik de synopsis, toen werd het me duidelijk dat dit boek echt iets voor mij is. De reden waarom ik dit boek niet wilde lezen? Omdat ik liever mijn kop in het zand stak. Ik wist dat ik op bepaalde momenten niet zo efficient werkte, maar dat was vooral omdat er dan een aantal taken op me lagen te wachten die ik helemaal niet leuk vond. Ik stak dus liever mijn kop in het zand en bleef mezelf lekker afleiden en aanrommelen om maar niet aan die vervelende projecten te beginnen. Zelfs als jij je ook wilt verstoppen voor vervelende werktaken is dit boek absoluut de moeite waard om te lezen. Het voorziet je van zoveel inzichten over hoe wij ons gedragen in deze wereld voor afleiding (lees: met je mobiele telefoon op zak).

Geen focus hebben lijkt onschuldig

Bij focus dacht ik aan mega geconcentreerd werken. Hard werken en veel werk verzetten op een dag. Iets waar ik soms helemaal geen zin in heb. Dit is niet het enige waar focus over gaat. Als je geen focus hebt dwaal je af tijdens gesprekken of vergaderingen. Als je geen focus hebt en waarschijnlijk tien taken door elkaar heen doet lijkt dat soms fijn en afwisselend. De werkelijkheid is dat je langer doet over je werk, je meer druk ervaart en het je dus stress geeft. Je hoofd raakt er vol van en je ligt ‘s avonds met een tollend hoofd in bed, met als gevolg dat je ook nog over je werk droomt.

Meer rust in je hoofd en je lijf

Door afleiders uit te schakelen (of in ieder geval een poging tot te doen) werk je efficiënter, maak je minder fouten en heb je minder tijd nodig. Een concentratielek zorgt namelijk voor stress. Door met meer focus te werken blijft er tijd over die je kunt inzetten voor jezelf en ontspanning. Het doel van dit boek is dus absoluut niet dat je door gefocust te werk nog meer werk kunt verzetten op een dag. Het is geen vorm van time management die wordt ingezet om de werkdruk te verhogen. Dit boek maakt juist inzichtelijk dat we als mens een maximum hebben. Dat vandaag extra lang/hard werken morgen z’n prijs zal vragen. Het is een manier van werken en leven die je kunt inzetten om meer rust in je hoofd en in je lijf te krijgen. Om een meer relaxte versie van jezelf te worden. Wie wil dat nou niet?

Een concentratielek zorgt voor stress

review: focus aan/uit - Mark Tigchelaar

Mijn inzichten

Taakswitchen zorgt voor stress

Het grootste inzicht is dat je hoofd erg vol raakt van steeds maar taak switchen. Ik wist wel dat we hier als mens heel slecht in zijn, om even een mailtje te lezen, dan weer een rapport uit te werken en in tussentijd door onze telefoon te worden gestoord. Dat dit veel tijd kost en daarmee ook energie wist ik wel. Dit boek leerde me dat dit er voor zorgt dat we continue het gevoel hebben dat we het druk hebben. Dat we nog zoveel moeten doen en dat dit de reden is dat we ‘s avonds met een overvol hoofd in bed liggen.

Ons leven wordt beheerst door onze telefoon

Natuurlijk weten we allemaal dat minder met onze telefoon bezig zijn goed voor ons is. Het inzicht wat dit boek me heeft gegeven is dat het écht een enorme stoorzender is in ons leven. In Focus AAN/UIT wordt uitgelegd wat de methodes zijn om ons zo verslaafd te maken bijvoorbeeld de kleur rood bij een notificatie en altijd een volgende foto zien op Pinterest.

Voor vandaag extra hard werken betaal je morgen de prijs

Als je een dag mega hard werkt, veel uren maakt om iets af te krijgen zorgt dit ervoor dat je in de dag of de dagen erna niet meer zo productief bent. Als je mensen 40 uur voor een taak geeft dan krijgen ze het af, geef je ze 60 uur dan is het ploeteren om het af te krijgen en ervaren mensen stress. Ik begon mijn carrière ooit in de accountancy, ik vraag me echt af hoe dit dan zit met de voorjaarsdrukte ieder jaar. Want die 60 uur is dan eerder de norm dan een uitzondering…

Focus AAN/UIT gaat niet alleen over focus

Dit boek gaat over veel meer dan focus. Het gaat over hoe we in deze wereld continue prikkels binnen krijgen. Hoe we continue afgeleid worden door onze telefoon. Door het werken in kantoortuinen. Daarnaast (denken) we altijd bereikbaar te moeten zijn via verschillende communicatiekanalen. Dit boek is een mooi begin als je meer rust in je hoofd wilt ervaren.

Aan wie doe jij het boek Focus AAN/UIT cadeau?

Er staat natuurlijk nog veel meer interessants en leerzaams in het boek dan ik kan overbrengen in deze review. Echt, ik ben mega enthousiast over dit boek. De inzichten die dit boek je gaat geven zijn echt een geschenk. Doe dit boek cadeau aan iemand of doe het cadeau aan jezelf en bedank me later 😉

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Focus aan/uit - Mark Tigchelaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.