Je bekijkt nu 5 voordelen van een schermvrije avond

5 voordelen van een schermvrije avond

Een schermvrije avond doe jij dat wel eens bewust? Dat we te veel uur staren naar een laptop, tv of telefoon dat weten we allemaal wel. Er wat mee doen, dat is weer wat heel anders. Al eerder schreef ik een artikel over dat ik soms echt helemaal klaar ben met WhatsApp na een hele dag werken, dat dit voelt als moeten. Niet alleen dit medium is een stoorzender, maar eigenlijk alle beeldschermen zijn dat in bepaalde mate. Ik ga je uitleggen wat de voordelen zijn van een schermvrije avond, in de hoop jou te inspireren het ook eens te proberen.

We zijn allemaal verslaafd aan schermen

Als we een scherm aan zetten dan lijkt de tijd ineens te vliegen. Voor je het weet is de hele avond weg zonder dat je nou eigenlijk weet wat je hebt gedaan. De tv staat aan, je kijkt een serie of speelt een game. Tussendoor zoek je op je tablet of telefoon ook nog naar nieuwe kleding of een mogelijke vakantie. Tussendoor check je vaker dan je zelf door hebt social media. Even kijken of je niks mist  of even snel reageren op een berichtje. Herkenbaar? Jij bent niet de enige als jouw avond wordt gedomineerd door schermen. Je bent eerder regel dan uitzondering. Dat we iets allemaal doen wil niet zeggen dat het een goede gewoonte is. Ik wil je met dit artikel niet zeggen wat je niet meer mag doen, maar laten inzien wat de voordelen zijn van een schermvrije avond.

Een minder opgejaagd gevoel

Elke keer als we een notificatie ontvangen ontstaat er het gevoel dat we wat moeten of wat missen als we niet kijken. We moeten kijken, moeten reageren, moeten lezen en moeten liken. Hoe belangrijk zijn die meldingen nou eigenlijk? Als iemand echt iets van je nodig heeft dan bellen ze je wel. Maar ook de tv of een laptop zorgt ervoor dat je een enorme hoeveelheid prikkels binnen krijgt en je hoofd op volle toeren blijft draaien. Het is overweldigend wat we allemaal zien, het kan ons het gevoel geven dat de wereld sneller gaat dan we kunnen bijhouden. Wat vervolgens weer stress en angst op kan roepen. Netflixen is voor je brein dus helemaal niet zo rustgevend. Denk je nu ik voel me alleen in de ochtend opgejaagd? Ook dan kan in de avond afstand nemen van je schermen een deel van de oplossing zijn.

Het verbetert je nachtrust

Hierboven haalde ik het al even aan dat je hoofd aan blijft staan van de enorme hoeveelheid prikkels die we binnen krijgen via beeldschermen. Het zorgt ervoor dat ons hoofd enorm actief blijft, hierdoor voelen we niet dat we moe worden. Het verstoort ons dag nacht ritme. Ga het maar eens proberen zonder al die schermen, je zult merken dat je veel eerder vermoeid bent en geneigd bent naar bed te gaan. Deze vermoeidheid is er normaal ook, alleen wordt die verdrongen. Als jij snakt naar fit wakker worden doe dan een uur voordat je gaat slapen alle schermen uit. Een schermvrij moment voor het slapen gaan is een must in een nachtrust bevorderend avondritueel.

Beter slapen door een goed avondritueel

Maak verbinding met anderen

Hoe vaak vraag of vertel jij iemand iets en krijg je maar een half antwoord omdat de ontvanger zijn/haar aandacht er niet bij heeft? Soms lijkt het wel dat als we iemand iets duidelijk willen maken we nog beter een bericht kunnen sturen dan dat we het zeggen. Tijd om daar wat aan te doen. Verbinding met anderen is mooi, het geeft diepgang aan de band die je samen hebt. Neem de tijd eens om echt naar elkaar te luisteren of om gewoon samen te lachen.

Er zijn zoveel andere leuke dingen dan naar een scherm staren

Door alle beeldschermen uit te doen krijg je ruimte om andere hobby’s op te pakken of te ontwikkelen. Zo vind ik het zelf heerlijk ontspannend om een Jan van Haasteren puzzel te maken. Ook gezelschapsspellen zijn eigenlijk zo leuk, maar dan moet je er wel bewust de tijd voor nemen. Mijn nieuwe favoriete spel om met z’n tweeën te spelen is regenwormen. Als je alle schermen echt uit zet krijg je ineens ook eens tijd voor dat leuke boek wat al tijden op je ligt te wachten.

Je geniet meer van het leven

Je hebt minimaal twee dingen tegelijkertijd gedaan, tv kijken en op je telefoon scrollen of gamen en tussendoor op je telefoon scrollen. Dat de tijd vliegt als je dit doet is niet zo erg. In ieder geval als je geniet van wat je doet. Meerdere beeldschermen tegelijkertijd gebruiken geeft je geen voldaan gevoel, je geniet niet echt. Door steeds maar alles tegelijkertijd te doen overprikkelen we onszelf en genieten we eigenlijk helemaal niet van wat we hebben gedaan omdat het niet onze volle aandacht had. Genieten van het leven doen we niet als we met het ons hoofd in het verleden of in de toekomst zitten. Genieten doe je in het hier en nu, als je aandacht hebt voor wat er is en voor wat je aan het doen bent. Wil je meer genieten? Probeer het eens zo’n schermvrije avond.

Niet schrikken als je wat afkickverschijnselen krijgt. Dat je de eerste keer om de vijf minuten graait naar je telefoon die je ver weg hebt gelegd dat hoort erbij. Als je daardoorheen bent dan wordt de tijd die je voor jezelf en elkaar over houdt steeds fijner!

Liefs Hanneke

P.S. draag je een smartwatch? Vergeet de meldingen niet uit te zetten tijdens je schermvrije avond.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn
5 voordelen van een schermvrije avond
Foto: Lonneke Noordeloos Fotografie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.