Regelmatig hoor ik dat social media mensen onzeker maakt. Als meisje van 14 kan ik me het zeker voorstellen, toen werd ik werkelijk overal onzeker van. Toch hoop ik dat er ook een moment komt waarop je daar boven kunt gaan staan als volwassene. Doet social media afbraak aan je zelfvertrouwen? Laten we dan starten met alles wat je ziet een beetje te relativeren. Ik wil het met je hebben over de inhoud dus foto’s en tekst, niet over het aantal (nep)volgers en likes. Je geluk af laten hangen van een getal, dat moet je sowieso nooit doen. Of het nou om volgers, likes, gewicht of banksaldo gaat.
Social media laat alleen het mooiste stukje van ons leven zien
Je oma plakte vroeger al alleen de mooiste foto’s in het fotoboek. Jij post toch zelf ook geen foto van jezelf als je zondagochtend met een kater op de bank ligt? Relativeer daarom wat je ziet; dit is het mooiste deel van iemands leven. Sommige mensen vinden het ook gewoon erg leuk om mooie foto’s te maken en denken daar wel aan op het juiste moment. Zij hebben dan misschien net even een mooier plaatje dan jij. Mooie foto’s betekent geen perfect leven. Iedereen heeft zijn eigen onzekerheden en worstelingen in het leven. Die showen we alleen niet zo graag. Vergeet niet dat dit voor sommige mensen ook gewoon werk is. Een model is fulltime bezig er met sport en voeding om er zo goed mogelijk uit te zien. Een Influencer is druk met het creëren van een zo mooi mogelijke feed. Sommige mensen vinden het belachelijk dat influencers geld krijgen. Bekijk het eens van de andere kant, hoe mooi is het als je van een hobby je werk kan maken.
Je geluk af laten hangen van een getal, dat moet je sowieso nooit doen. Of het nou om volgers, likes, gewicht of banksaldo gaat.
Stop met vergelijken
Als we onszelf gaan vergelijken met anderen lijkt het gras aan de andere krant al snel groener. Mensen met sixpacks, mensen die wel de motivatie hebben vijf keer per week te sporten, mensen die drie keer per week uit eten kunnen. Je kent de rest van de iemands leven niet, dus eigenlijk weet je niet of het wel zo mooi is. Aan je lichaam kun je bepaalde dingen veranderen door er hard aan te werken. De vraag is wordt je daar gelukkiger van? Ieder lichaam blijft bepaalde kenmerken houden, leer ze te omarmen in plaats van je lichaam te vergelijken met dat van een ander. Dat geldt ook voor vijf keer sporten, stel het lukt je wel. Zou je er dan ook plezier uit halen? Kijk wat je zelf belangrijk vind in het leven. Je mag hard werken om dingen te bereiken in het leven, wees dan ook trots als het lukt. Stel jezelf (haalbare) doelen, maar stel het perfect ogende plaatje van een ander nooit als doel. Ik kan me niet voorstellen dat social media dan nog afbraak een je zelfvertrouwen doet.
Wees blij met wat je hebt, in plaats van te denken aan wat je nog meer had kunnen hebben.
Laat je inspireren
Accepteer dat jij niet die persoon op je beeldscherm bent. Wat trekt je aan om deze persoon te volgen? Dat kunnen bijvoorbeeld de mooie foto’s, positieve berichten of de kennis die iemand deelt zijn. Nog een goede reden om iemand te volgen, als deze persoon je dagelijks aan het lachen maakt. Je had je voorgenomen te gaan sporten, maar na een lange werkdag heb je er echt geen zin meer in. Zie jij die fitgirl weer op je scherm voorbij komen in haar vrolijk gekleurde legging. Er zijn drie opties, je baalt en denkt zij kan zich wel motiveren, je denkt zij zal ook wel eens geen zin hebben maar gaat blijkbaar toch. Je doet je schoenen aan en gaat ervoor. Je kiest uit volle overtuiging dat het vandaag beter is eens even bij te komen op de bank. Haal het positieve uit wat je online ziet.
Zorg voor interactie
Vraag iemand gewoon eens waar ze de motivatie vandaan halen zoveel te sporten of hoe ze zulke mooie foto’s maken. Wie weet kun je er wat van opsteken en beland je ineens in een heel inspirerend gesprek. Ik deelde een keer in mijn Instagram stories dat ik echt geen zin had om te sporten, maar dat ik me goed voelde dat ik toch ben gegaan. Die avond kreeg ik van drie mensen het bericht om me te bedanken dat ze dankzij mijn bericht toch zijn gaan sporten. Ik voelde me al goed dat ik mijn eigen smoezen had overwonnen, maar dat je dan ook nog andere mensen weet te motiveren. Dat is toch mooi! Ga uit van de mooie kanten van social media, maak contact. Wanneer je contact maakt zie je iemand minder snel als een onbereikbaar persoon. Het is ook maar een mens, nog een manier om ervoor te zorgen dat social media geen afbraak aan je zelfvertrouwen doet.
Doet social media afbraak aan je zelfvertrouwen?
Sta het niet toe! Wat doe je met mensen die negatieve reacties achter laten? Blokkeren. Accounts waar je toch wat onzeker van raakt, omdat het bijvoorbeeld alleen maar super afgetrainde lichamen toont. Ontvolgen. Volg alleen wie je wilt volgen. Deel wat je wilt delen, ook als het leven even niet zo rooskleurig is. Meestal kom je juist door jezelf te laten zien met hele leuke mensen in contact.
Nog iets wat kan zorgen voor afbraak aan je zelfvertrouwen, nare opmerkingen over hoe je eruit ziet. Lees ook: Slank zijn betekent niet dat je een olifantenhuid hebt!