Je bekijkt nu Voorkom dat je spijt krijgt van je carrière

Voorkom dat je spijt krijgt van je carrière

Dat je spijt krijgt van je carrière, dat zou zonde zijn toch?! Misschien heb je het al een beetje en is dat de reden dat je dit artikel hebt aangeklikt. Trap niet in de valkuilen hieronder om te voorkomen dat je later met spijt terugkijkt op je carrièrepad.

Voorkom dat je spijt krijgt van je carrière

Tijden lang vond ik het lastig om keuzes te maken, daarom maakte ik vaak juist geen keuze. Deed ik dat wel? Dan bleef ik niet altijd trouw aan mezelf. Het resultaat? Niet mijn droombaan vinden, maar thuis komen te zitten met een burn-out. Dit is absoluut niet wat er nodig is voordat je kunt uitvinden wat dan wel de juiste stappen zijn zodat je geen spijt krijgt van je carrière. Voorkomen dat je spijt krijgt van je carrière doe je door niet in de vijf valkuilen hieronder te stappen.

Te veel water bij de wijn doen

Je hebt een aantal leuke sollicitatiegesprekken gehad. Het goede nieuws is, het bedrijf wil je een aanbod doen. Dit aanbod blijkt alleen niet helemaal te zijn wat jij er van had gehoopt. Doe niet te veel water bij de wijn. Het kan zijn dat je wat moet toegeven, als het bedrijf dat ook doet. Als je uiteindelijk akkoord gaat met een salaris, uren aantal of een andere voorwaarde waar jij niet helemaal achter staat gaat dat vroeg of laat schuren. Bij het eerste beste wat tegen zit baal je daar opnieuw van. Het is lastig je hier echt overheen te zetten. Streef er dus naar dat je voelt dat je een goede deal hebt gesproken aan het einde van het arbeidsvoorwaardengesprek. Zijn jouw wensen een deal breaker? Dan ben je wel trouw gebleven aan jezelf!

Loyaler zijn naar het bedrijf dan naar jezelf

Trouw zijn aan een werkgever die niet trouw is aan jou. Loyaliteit is een ongelofelijk mooie eigenschap, totdat je meer geeft dan je terug krijgt. Werk jij je een ongeluk, maar krijg je niet de waardering of de arbeidsvoorwaarden die je daarvoor zou willen hebben? Waarschijnlijk is je werkgever niet zo loyaal aan jou als jij naar het bedrijf toe bent. Sterker nog, waarschijnlijk voor jou tien anderen. Als de manier van werken, met elkaar om gaan en van belonen niet stroken met de waardes die jij belangrijk vind dan is dit niet de ideale werkplek voor je. Ik zeg niet dat je moet gaan jobhoppen, maar dat de enige waar je echt loyaal aan mag zijn dat ben je zelf.

Te lang blijven hangen

Ik denk dat dit punt voor bijna iedereen wel herkenbaar is. Dat als je ein-de-lijk de knoop hebt doorgehakt om iets anders te gaan doen dat je denkt dit had ik veel eerder moeten doen. Dat komt eigenlijk altijd voort uit het feit dat je je hebt laten leiden door je verstand. Dat je een goed salaris had, veel vakantiedagen, veel vrijheid of dat het ooit zo leuk was (en dat vast wel weer komt). Als je onderbuik gevoel je zegt dat het tijd is voor wat nieuws, vertrouw daar dan op. Het moment van afscheid nemen is altijd even lastig. Toch is afscheid nemen met opgeheven hoofd en met een hoop leuke herinneringen beter dan weg gaan omdat je er helemaal klaar mee bent.

Denken dat je droombaan komt aanwaaien

Als je het eigenlijk allemaal niet zo leuk vind maar je doet er niet echt wat aan om het te veranderen dan verdoe je je tijd. Zonde, want tijd is je waardevolste bezit. Je brengt nogal wat uren van je leven door met werken, dus zorg dat je iets doet wat je leuk vind. Daar kom je niet achter door eeuwig te overdenken wat het dan wel zou moeten zijn. Daar kom je alleen achter door te proberen wat je wel en niet leuk vind. Ja, dat kan een keer tegenvallen. Zie dat als nieuwe wijsheid in de zoektocht naar je droombaan! Ga niet op de bank zitten wachten tot er iemand bij je aanklopt dat ze een geweldige functie voor je hebben. Ik kan uit eigen ervaring zeggen, dat gaat niet gebeuren.

Vertrouw erop dat je bent waar je moet zijn in het leven

Je te pletter werken

Als je mensen op hun sterf bed vraagt waar ze het meeste spijt van hebben dan is een vaak genoemd antwoord dat ze zo hard hebben gewerkt. Vergeet niet te genieten van je leven. Het typische toilettegeltje wat je vroeger nogal eens zag met de tekst ‘werk om te leven, leef niet om te werken’ is zo gek nog niet. Zorg dat je kunt genieten van de dingen die jou baan financieel gezien mogelijk maken. Stop met dat eeuwige streven naar meer en beter, want daarmee verdwijnt ook de onvrede die dit streven met zich mee brengt. Vertrouw erop dat je bent waar je moet zijn in het leven. Natuurlijk mag je doelen hebben en carrière maken, maar er bestaat meer in het leven dan werk!

Kan ik je helpen de volgende stap te bepalen?

Uiteindelijk is het me gelukt om uit te vinden wat ik echt leuk vind en dat is anderen helpen ook hun hart te volgen.  Zit je in één van de vijf fases hierboven? Lastig hè?! Nieuwe dingen proberen is eng, maar wie zegt dat je het allemaal alleen moet doen in het leven? Als coach denk ik graag met je mee over wat een passende volgende stap is. We gaan op zoek naar waar jou hart écht sneller van gaat kloppen en welke waardes ongelofelijk belangrijk voor jou zijn bij een volgende stap. Zo kun jij stappen zetten waar je zeker geen spijt van krijgt. Check hier het aanbod.

Liefs Hanneke

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Voorkom dat je spijt krijgt van je carrière

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Kevin

  Interessante blog en ook leuk om een aantal herkenningspunten te zien waar het bij mezelf weleens fout is gegaan.

  Teveel water bij de wijn doen, tja…. dat heb ik veel te vaak gedaan. In combinatie met me te pletter werken en te lang ergens blijven hangen, was het voor mij noodzakelijk om vanaf eind 2018 er een half jaar tussenuit te gaan. Daarna wel een baan gevonden, waar ik het nog steeds wel naar mijn zin heb, maar waar ook scheurtjes in beginnen te komen. Daarom ben ik nu bezig om me om/bij te scholen, zodat ik naar iets toe kan werken waar ik meer toekomst en vrijheid in zie.

  1. Hanneke Kuipers

   Klinkt alsof je wel van die eerdere ervaring hebt geleerd. Super goed dat je al voordat scheuren barsten worden verder gaat denken en vooral ook in actie komt!

   1. Kevin

    Zeker weten. Ik vond het eerst best wel eng om er ruim een half jaar tussenuit te gaan (want wat zouden potentiële werkgevers daar in de toekomst van denken?), maar het heeft me echt heel veel geholpen om alles even goed op een rijtje te kunnen zetten. Het heeft een bepaald besef in me aangewakkerd dat ik het nooit meer zo ver wil laten komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.